30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialJaponia: Anchetă privind apa contaminată de la Fukushima

Japonia: Anchetă privind apa contaminată de la Fukushima

Autoritatea japoneză privind reglementarea sectorului nuclear va iniţia o anchetă privind cauzele scurgerii de apă contaminată de la centrala avariată Fukushima, informează AFP, potrivit Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, autoritatea nucleară urmează să ia miercuri o decizie oficială privind crearea unei echipe care să colecteze şi să analizeze datele referitoare la apele subterane radioactive, care se scurg de la centrala avariată la 11 martie 2011 în urma unui tsunami şi care s-au deversat în Oceanul Pacific, situat în apropiere.

Citeşte şi TEPCO: Degajare de vapori la reactorul 3 al centralei Fukushima

De asemnea, autoritatea va constitui un grup de supraveghere a contaminării în zonele de pescuit, în special a speciilor de peşte care ar putea fi pescuite şi consumate de oameni.

“Încă nu cunoaştem cauza exactă a acestor scurgeri, care sunt mai complicate decât credeam noi”, a recunoscut oficialul.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a recunoscut săptămâna precedentă că apa subterană care conţinea tritiu, stronţiu, cesiu şi alte elemente radioactive nu a stagnat, cum se considera, ci s-a deversat în ocean.

Directorul TEPCO, Naomi Hirose, cerându-şi scuze din nou “pentru accidentul de la Fukushima, care a provocat nelinişte şi daune populaţiei”, a recunoscut că a aşteptat să colecteze şi să analizeze mai multe date înainte de a face acest anunţ.

În apa subterană, prelevată la câţiva metri distanţă de ocean, au fost depistate substanţe cu un nivel înalt de radioactivitate, dar TEPCO s-a abţinut să afirme că această contaminare s-a extins până la ocean.

Operatorul TEPCO este frecvent criticat pentru informarea, considerată incorectă, a publicului.

Aproximativ 3.000 de tehnicieni şi muncitori pregătesc dezactivarea centralei Fukushima, dar se confruntă în permanenţă cu apariţia unor probleme în locuri inaccesibile, din cauza radioactivităţii.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă