21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialJames Kirk, comandantul celui mai mare distrugător american din istorie

James Kirk, comandantul celui mai mare distrugător american din istorie

Căpitanul James Kirk, omonim al miticului comandant din Star Trek, a fost numit la comanda celui mai recent, mai mare și mai modern distrugător american construit vreodată, care a început luni testele pe mare, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Marina militară a SUA nu a împins similitudinile până la a boteza nava USS Enterprise, ci a preferat s-o numească USS Zumwalt, în memoria unui faimos amiral.

Nava — care a costat 4,3 miliarde de dolari — este un vas cu siluetă futuristă, care îi va permite să se joace de-a v-ați ascunselea cu radarele adversarilor.

Datorită marilor sale suprafețe plane și înclinate, ea ar urma să aibă aceeași semnătură radar ca un vas de pescuit, deși lungimea sa este de 200 m și are un deplasament de 15.000 de tone.

USS Zumwalt va fi echipat cu un sistem energetic integrat care, în afară de propulsie, îi va asigura alimentarea electrică a unor arme futuriste ca de pildă un tun electromagnetic, la dezvoltarea căruia US Navy lucrează de câțiva ani, precum și a unor lasere puternice.

Acest distrugător are un pescaj destul de mic pentru a se putea apropia de coaste și a sprijini trupe aflate la sol cu tiruri de artilerie, având și o capacitate de apărare antiaeriană și putând susține lupte navale.

Doar trei nave din această clasă vor mai fi construite, deși Marina Militară americană ceruse inițial 32. Congresul a decis însă să folosească altfel bugetul, potrivit AFP.

Cele mai citite

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă