11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialJaf cu mancarea minerilor

Jaf cu mancarea minerilor

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, prin unitatile miniere prejudiciate, a actionat in instanta firma care se ocupa de livrarea hranei calde catre mineri, respectiv SC “Global Invest” SRL, pentru recuperarea a aproape 20 de miliarde lei vechi. In proces este chemata si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara, cea care a descoperit majorarea nejustificata a cheltuielilor in urma unui control efectuat la CNH.
Faptele s-au petrecut pana la sfarsitul anului 2002, dar, desi au fost impuse termene ferme de remediere a deficientelor constatate, abia recent conducerea companiei din Petrosani s-a indreptat in instanta impotriva “Global Invest”. Conform rezultatului controlului efectuat de catre DGFP la CNH, numarul portiilor facturate catre unitatile miniere de furnizorul hranei calde a fost majorat nejustificat, existand diferente clare intre portiile comandate si cele efectiv servite.
Astfel, intre anii 2000 si 2002 furnizorii de servicii au facturat in plus 133.624 de mese calde, in valoare de peste 5 miliarde lei la vremea respectiva. De asemenea, organele de control au scos la iveala ca a fost practicat un tarif superior celui contractat, ceea ce a condus la majorarea cheltuielilor cu inca 5,2 miliarde lei si, in plus, au fost servite minerilor suplimente constand in hrana rece la acelasi tarif cu cel negociat pentru hrana calda.

Rezolvarea pe cale amiabila, imposibila

Reprezentantii DGFP au stabilit termene de remediere a deficientelor si de recuperare a sumelor achitate in plus, dar acest lucru nu s-a realizat pe cale amiabila, astfel ca acum CNH se afla in proces cu “Global Invest”. Directorul general al companiei, Daniel Surulescu, a declarat ca trebuie recuperate peste 19,4 miliarde lei. “Daca vom avea castig de cauza in instanta, banii trebuie returnati”, a spus acesta.
Conform desfasuratorului, Exploatarea Miniera Petrila are de recuperat 3,3 miliarde lei, EM Vulcan – 5, 24 miliarde lei, EM Barbateni – 1,07 miliarde lei, EM Lupeni – 3,62 miliarde lei, EM Uricani – circa un miliard de lei, Valea de Brazi – 1,25 miliarde lei, EM Paroseni – aproape 2 miliarde lei, EM Aninoasa – 1,8 miliarde lei, iar EM Tebea are de recuperat 148 de miliarde lei. Pentru aceste sume, unitatile miniere arondate la CNH se afla in litigiu cu firma in cauza, dar in proces a fost chemata si DGFP, care, de altfel, a realizat verificarea. Daniel Surulescu a afirmat insa ca CNH este, la randul sau, datoare catre “Global Invest”, astfel ca sumele s-ar putea compensa. Ultima firma, condusa de omul de afaceri Sorin Avramescu, este cea care a preluat activitatea fostului partener traditional al companiei, SC “Servmin” SA (aflata acum in procedura de lichidare), dupa ce a “capusat” societatea mai multi ani, ducand la sufocarea “Servmin”, dupa cum arata tot actele Finantelor.
Contactat pentru a-si spune punctul de vedere, Avramescu a refuzat sa comenteze actiunea in instanta inaintata de CNH Petrosani si orice alt aspect referitor la activitatea “Global Invest”.

Cele mai citite

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

CSM București, campioana României. „Tigroaicele” au reușit o nouă triplă

CSM București a învins-o sâmbătă pe CSM Târgu Jiu cu scorul de 30-27, în Sala Apollo din Capitală, în etapa cu numărul 24 din...

Eșec pentru Gloria Bistrița în finala EHF European League. Dunărea Brăila a terminat pe locul patru

Gloria Bistriţa a pierdut finala EHF European League la handbal feminin, fiind învinsă de formația norvegiană Storhamar cu scorul de 29-27, duminică seară, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă