17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialItalia: Populaţia din Tripoli ar trebui să se alăture rebeliunii

Italia: Populaţia din Tripoli ar trebui să se alăture rebeliunii

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, i-a îndemnat astăzi pe locuitorii din Tripoli să “se unească cu procesul de schimbare politică” şi să se alăture rebeliunii împotriva regimului lui Muammar Kadhafi care înaintează spre capitala libiană, relatează AFP, potrivit Mediafax

“Sperăm că populaţia din Tripoli, din care o bună parte se pregăteşte să fugă, va înţelege că regimul a făcut rău poporului său şi că se va uni procesului de schimbare politică, retrăgând definitv orice marjă de manevră regimului Kadhafi”, a declarat Frattini pentru postul de ştiri Sky TG24.

Ministrul italian a apreciat că “rezultatele militare pot fi observate de toată lumea, opoziţia faţă de regim avansează către Tripoli”, iar “dezertările faţă de regim sunt tot mai numeroase în fiecare zi”.

Italia, fostă putere colonială în Libia şi care a fost unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai acesteia, în special în domeniul petrolier, a rupt relaţiile cu regimul şi a fost, la începutul lui aprilie, printre primele ţări occidentale care au recunoscut legitimitatea Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organul reprezentativ al rebelilor.

De asemenea, Roma a pus la dispoziţia NATO şapte baze aeriene în vederea operaţiunilor militare internaţionale din Libia şi a participat în mod activ la raidurile aeriene şi la embargoul naval împotriva livrărilor de armament către această ţară.

La jumătatea lui iulie, Frattini a repetat poziţia italiană, potrivit căreia “nu există altă opţiune, decât plecarea lui (Muammar) Kadhafi” de la putere, ca o condiţie sine qua non a unei tranziţii politice în ţară.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...
Ultima oră
Pe aceeași temă