2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialItalia consideră Egiptul un "partener strategic"

Italia consideră Egiptul un “partener strategic”

Şeful Guvernului italian Matteo Renzi consideră că Egiptul este un "partener strategic", consolidând astfel poziţia preşedintelui egiptean Abdel Fatah el-Sisi pe scena internaţională.

"Italia, în calitate de stat care deţine preşedinţia UE, este absolut convinsă că Mediterana nu este frontiera, ci inima Europei şi că Egiptul trebuie considerat ca un partener strategic pentru a face faţă problemelor din regiune", a declarat Renzi în cursul unei conferinţe de presă comune, scrie Mediafax.

Cele două ţări îşi vor consolida cooperarea în lupta împotriva terorismului, prin organizarea unor mini-summituri anuale, iar o vizită în Egipt a unor antreprenori italieni este prevăzută pentru anul viitor, a adăugat el, fără a menţiona problema drepturilor omului în această ţară.

Sisi urmează să se întâlnească marţi dimineaţa cu oameni de afaceri italieni, după care va pleca la Paris, în cadrul primului său turneu în Europa de când a fost ales în mai, cu peste 96% din voturi.

În cursul conferinţei de presă, el a dat asigurări că Egiptul va simplifica procedurile birocratice cu scopul de a facilita investiţiile străine.

Cei doi lideri au mai evocat problema imigraţiei şi anarhia care afectează Libia, ţară tranzitată de 97% din imigranţii care încearcă să ajungă pe coastele Italiei.

"Este evident că dacă vom reuşi să stabilizăm regiunea, ne va fi mai uşor să stabilizăm imigraţia", a declarat Renzi.
În cursul după-amiezii, el-Sisi a fost primit de Papa Francisc, care a pledat pentru "coexistenţă paşnică" în Egipt, mai scrie Mediafax.

Abdel Fatah el-Sisi, fost şef al armatei egiptene, a sosit la putere după destituirea, în iulie 2013, a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani.

Reprimarea susţinătorilor islamişti ai fostului preşedinte egiptean s-a soldat cu aproape 1.400 de morţi, în timp ce peste 15.000 de persoane au fost plasate în arest.

Cele mai citite

Iohannis, discuții cu SUA în privința schimbărilor climatice. România, membră a International Solar Alliance

Președintele României a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite...

Haos pe piața RCA. Șoferii vor plăti de anul viitor polițe și cu 80% mai scumpe

Sunt aproape un milion de șoferi care au de dus povara falimentului Euroins, după ce asiguratorul a intrat în faliment în luna martie a...

Negrescu: Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen...
Ultima oră
Pe aceeași temă