11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul nu mai aşteaptă

Israelul nu mai aşteaptă

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se află într-o  vizită oficială la Washington centrată pe programul nuclear iranian şi impactul acestuia asupra securităţii Israelului. gabriela.anghel

În cadrul întâlnirii avute la Casa Albă cu preşedintele american, Barack Obama, premierul israelian a avertizat că ţara sa nu va mai trăi sub „ameninţarea unei nimiciri” şi a asigurat că responsabilitatea sa ca premier israelian este de a veghea ca Israelul să rămână stăpânul destinului său” în faţa ameninţării Iranului. Preşedintele american a estimat de partea sa că o soluţie diplomatică este încă posibilă cu Teheranul.

Asigurând că SUA sunt garant al securităţii Israelului, Obama a încercat să convingă premierul israelian să nu lanseze un atac preventiv şi să lase timp sancţiunilor să îşi facă efectul. Analiştii apreciază că Netanyahu a mers la Washing-ton pentru a-i solicita preşedintelui american să precizeze ce speră să obţină prin intermediul diplomaţiei şi întărirea  sancţiunilor economice faţă de Iran. În fapt, premierul israelian a dorit să spună SUA că lasă o şansă sancţiunilor, dar doreşte promisiunea că o acţiune militară îi va fi acordată în cazul eşecului negocierilor.

La întrevedere, Obama a declarat interlocutorului său că toate opţiunile, inclusiv cea militară contra Iranului, se află pe masă. În pofida dezminţirilor iraniene, autorităţile israeliene afirmă că Teheranul este pe punctul de a obţine arme nucleare şi lasă voit să planeze dubiul privind o eventuală lovitură preventivă unilaterală contra instalaţiilor nucleare iraniene. Un scenariu pe care SUA doresc să îl evite, un atac israelian contra Iranului riscând să provoace un conflict regional şi să antreneze America într-un nou război nepopular. Între SUA şi Israel persistă divergenţele atât în ce priveşte definirea a ceea ce reprezintă o ameninţare la securitatea israeliană, cât şi în privinţa abordării soluţionării dosarului nuclear iranian.

Obama vrea răgaz

Preşedintele Obama se află într-o poziţie delicată în perioada pre electorală pentru realegerea sa în fruntea SUA, în situaţie de vulnerabilitate faţă de republicani, care îl critică pentru că nu este ferm în susţinerea Israelului.

Unii analişti estimează că Netanyahu ar putea viza Iranul înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie şi atunci Barack Obama ar fi supus unor puternice presiuni pentru a susţine Israelul chiar înaintea votului. Or, având în vedere că ultimele sondaje din SUA par să fie optimiste în ce priveşte realegerea lui Obama, premierul israelian va fi poate reticent să nu îşi irite aliatul american cu care va conlucra în anii ce vin.

„Din nefericire, programul nuclear iranian a continuat să se dezvolte. Israelul a aşteptat ca diplomaţia să funcţioneze, am aşteptat ca sancţiunile să funcţioneze. Nici unul dintre noi  nu ne mai putem permite să aşteptăm multă vreme”, a declarat Netanyahu în faţa celor 13.000 de persoane prezente la o conferinţă a puternicei organizaţii proisraeliană Aipac (American Israel Public Affairs Comittee).  Înaintea discursului, Netanyahu a precizat că nu a luat încă o decizie privind un eventual atac al instalaţiilor nucleare iraniene.

În ajun, într-un discurs pronunţat în faţa Aipec, preşedintele Obama a reiterat susţinerea statului evreu şi s-a declarat gata să „utilizeze forţa” pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară dar s-a pronunţat pentru o soluţie diplomatică şi a regretat că „se vorbeşte prea mult de război” contra Iranului în acest moment. Prea multe declaraţii războinice făcute uşor, de care a profitat Teheranul şi a crescut cursul petrolului iranian.    

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă