11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIsraelul extinde colonizarea în Cisiordania

Israelul extinde colonizarea în Cisiordania

Israelul a confirmat marţi că a luat în posesie 234 de hectare în Valea Iordanului din Cisiordania, un important ONG exprimându-şi îngrijorarea privind o posibilă extindere a colonizării şi o amplificare a tensiunilor cu palestinienii, relatează AFP, citată de Agerpres

Această luare în posesie este cea mai importantă de ani de zile în strategica Vale a Iordanului, care marchează frontiera cu Iordania în estul Cisiordaniei, potrivit organizaţiei anti-colonizare ‘Pacea acum’. 

COGAT, departament al Ministerului israelian al Apărării însărcinat cu coordonarea activităţilor israeliene în Teritoriile palestiniene ocupate, a precizat că cele 234 de hectare au fost declarate ‘terenuri ale statului’ Israel, confirmând informaţiile ‘Pacea acum’. 

Decizia a intrat oficial în vigoare la 10 martie, a doua zi după vizita vicepreşedintelui american Joe Biden, a precizat ONG-ul ‘Pacea acum’. Totuşi, COGAT nu a confirmat informaţia. 

O astfel de decizie, dacă ar fi fost făcută publică în timpul acestei vizite a vicepreşedintelui american, ar fi putut provoca un nou schimb de replici israeliano-american, aşa cum s-a întâmplat în martie 2010, când s-a anunţat un proiect de colonizare într-o perioadă în care Biden se afla în Israel. SUA consideră colonizarea, ilegală din punct de vedere al dreptului internaţional, un obstacol major pentru pace. Autorităţile israeliene nu au precizat pentru ce au luat în posesie acest teren. 

În trecut, Israelul a justificat astfel de confiscări invocând legislaţia care permite luarea în posesie a terenurilor palestiniene rămase necultivate de prea mult timp. O parte din terenurile în cauză, situate în apropiere de Ierihon şi de colonia israeliană Almog, este deja exploatată de agricultorii israelieni, a relatat presa israeliană în ianuarie, când proiectul de luare în posesie a fost evocat pentru prima dată. 

‘Pacea acum’ şi-a exprimat îngrijorarea într-un comunicat că însuşirea acestor terenuri nu serveşte decât la legarea coloniilor între ele şi la extinderea colonizării. ‘În loc să încerce să calmeze situaţia, guvernul israelian toarnă gaz peste foc’, a menţionat ‘Pacea acum’, făcând referire la valul de violenţe în curs de peste cinci luni. 

Confiscarea de terenuri şi pe scară mai largă colonizarea sunt denunţate de palestinieni şi de comunitatea internaţională pentru că afectează perspectivele viitorului stat palestinian şi complică şi mai mult procesul de pace.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă