15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul a căzut în capcana Hamas

Israelul a căzut în capcana Hamas

Raidul israelian asupra unei flotile umanitare în largul apelor Gazei, soldat cu moartea a nouă civili, a avut un efect dezastruos pentru imaginea Israelului, condamnat şi criticat de întreaga lume. Noua conjunctură reface total „cărţile” în Orientul Mijlociu.

Israelul a avertizat ieri că va împiedica orice navă cu ajutoare umanitare să intre în apele Gazei, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a cerut o anchetă imparţială privind raidul israelian din ajun, iar preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a ordonat  deschiderea terminalului Rafah cu Gaza, singurul punct de trecere necontrolat de Israel.

Luni în zori, comandouri ale marinei israeliene au lansat în apele internaţionale un asalt contra flotilei ce ducea sute de militanţi propalestinieni şi tone de ajutoare, urmărind forţarea blocadei impuse Gazei de Israel  în 2007, după răpirea unui soldat israelian. Navele militare israeliene au cerut flotilei să schimbe cursul, dar avertismentele au fost ignorate şi comandourile au fost lansate pe feribotul turc Mavi Marmara, cel mai mare din cele şase nave ce transportau 600 de persoane, activişti musulmani şi propalestinieni. La bord, militarii au fost atacaţi şi loviţi cu bare de metal, ripostând cu focuri de armă, majoritatea victimelor fiind turci. Ankara a ripostat imediat într-un mod extrem de violent, cerând pedepsirea Israelului. Analiştii estimează că statul israelian a căzut într-o capcană, dar a reacţionat inadecvat folosind forţa.

Foşti diplomaţi israelieni apreciază că operaţiunea riscă să aibă consecinţe grave asupra relaţiilor cu ansamblul lumii musulmane şi în special cu Turcia. Dar adevărata criză va fi la nivelul raporturilor cu palestinienii. Mişcarea islamistă palestiniană radicală Hamas, „stăpânul” Gazei şi mare câştigător al acestei confruntări, va creşte presiunea pentru a stopa negocierile indirecte dintre israelieni şi palestinieni, demarate luna trecută sub egida SUA. Orice explicaţie furnizată de Israel privind comportamentul pasagerilor flotilei nu va justifica faptul că au fost ucişi civili într-o confruntare cu o armată, iar Hamas a ieşit mai puternic din această tragedie. Prestigiul Turciei este şi el în creştere, analiştii apreciind că Ankara, unde se află la putere un guvern islamo-conservator, joacă un joc riscant vizând obţinerea poziţiei de leadership în regiune.

Iniţiatoarea expediţiei spre Gaza este organizaţia umanitară turcă de tendinţă islamistă IHH, care se bucură de susţinere politică în Turcia, dar are interdicţie pe solul israelian. Servicii secrete din Occident arată că, în spatele activităţilor filantropice, IHH, de orientare radical islamistă şi antiamericană, susţine reţele teroriste, inclusiv Hamas, şi are relaţii cu Al-Qaeda. Este parte a Union of Good, umbrelă pentru peste 50 de fonduri şi fundaţii islamiste pe tot globul, cu canale financiare spre Hamas. Flotila este  parte a ajutorului acordat Hamas şi o puternică propagandă în favoarea acestei mişcări radicale.

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă