12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialIsrael contra „escadroanelor terorii“

Israel contra „escadroanelor terorii“

 

ONU şi preşedintele american Barack Obama cer o „încetare imediată a focului” între Israel şi Hamas în Gaza unde numărul palestinienilor morţi trecuse luni de 500, în timp ce armata israeliană a pierdut 13 soldaţi din celebra Brigadă Golani.

Secretarul de stat american, John Kerry, a sosit în Egipt pentru a se alătura eforturilor diplomatice în vederea relansării unei încetări a focului. Armata israeliană a dejucat alte două infiltrări teroriste pe teritoriul său prin tunelele din Gaza.

În pofida apelurilor comunităţii internaţionale, conflictul dintre Israel şi Hamas în Gaza nu a dat nici un semnal de atenuare luni, în cea de a 14-a zi a ofensivei israeliene asupra enclavei palestiniene, după ce duminică s-a înregistrat cea mai sângeroasă zi. Pe frontul diplomatic, Consiliul de Securitate a cerut o „revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012” între Israel şi Hamas şi „respectarea legilor umanitare internaţionale, în special protecţia civililor” ca şi „încetarea imediată a conflictului” în Gaza, unde, de la debutul ostilităţilor au murit 508 palestinieni, dintre care 140 duminică. Preşedintele american, Barack Obama s-a declarat îngrijorat de „numărul crescând al morţilor” în Gaza şi a precizat că secretarul de stat, John Kerry va fi luni la Cairo pentru a încerca să forţeze o încetare a focului în enclava palestiniană.

De partea israeliană sunt 20 de morţi, dintre care 18 militari. Acest conflict, cel mai sângeros după 2009 în Gaza, este al patrulea între Hamas şi Israel de după 2006. Pentru armata statului evreu obiectivul este mereu acelaşi – distrugerea capacităţii mişcării islamiste de a atinge teritoriul Israelului cu rachete şi combatanţi şi distrugerea tunelelor prin care Hamas se aprovizionează cu armament şi efectuează incursiuni pe solul israelian.

Luni dimineaţă, nouă palestinieni, dintre care patru copii, au fost ucişi într-un raid aerian israelian la Rafah, în sudul Gazei. De partea israeliană, localităţile situate în apropiere de Gaza au fost puse în stare de alertă şi locuitorii au fost somaţi să nu iasă din case. Armata israeliană a declarat că a dejucat două noi infiltrări ale teroriştilor Hamas în teritoriul lor prin tunelele din Gaza şi a ucis zece militanţi. „Au fost detectate două escadroane ale terorii” un raid aerian a vizat un grup de militanţi şi soldaţii au fost chemaţi la locul scenei. Aripa armată a Hamas – mişcarea islamistă care domină Fâşia Gaza şi a provocat actuala confruntare capturând şi omorând 13 tineri israelieni – a dat un comunicat în care arată că a procedat la „o operaţiune în spatele liniilor frontului inamic şi confruntările sunt în curs”. Tirurile de rachete au continuat luni să traverseze sudul şi centrul Israelului, cel puţin o rachetă atingând regiunea metropolitană a Tel-Aviv-ului şi alte două fiind interceptate de sistemul Iron Dome.

Locotenent-colonelul Peter Lerner din armata israeliană a declarat ieri că lupte intense au continuat în timpul nopţii în cartierul Shadjaiya din Gaza, unde luni au fost ucişi zece combatanţi israelieni şi şase tunele au fost „demolate complet”. De la debutul invaziei terestre israeliene de joi seară, 16 tunele cu 43 puncte de intrare au fost descoperite. Potrivit ONU, peste 100.000 locuitori din Gaza s-au refugiat spre 67 de locaţii şi un pod aerian de ajutoare umanitare, inclusiv 45.000 saltele şi 10.000 pături, a fost organizat între Dubai şi Iordania şi acestea se află în drum spre Gaza.

Masacrul din Shadjaiya

Ziua de duminică a fost cea mai sângeroasă pentru ambele tabere. 13 soldaţi israelieni din Brigada Golani au fost ucişi într-o ambuscadă din cartierul Shadjaiya, iar de partea palestiniană luptele intense au ucis 72 de civili.

Bătălia din Shadjaiya marchează primul mare angajament în zonă urbană şi intens populată, campania de distrugere a tunelelor Hamasului desfăşurându-se până acum în zone agricole de la frontieră. Intensitatea luptelor arată caracterul strategic pentru mişcarea islamistă palestiniană al cartierului Shadjaiya, care leagă cel mai scurt Gaza de Israel. Acest cartier este considerat de armata israeliană drept unul din principalele bastioane ale aripii armate a Hamas, de unde au lansat peste 140 rachete de la debutul ostilităţilor. Potrivit Tsahal, numeroase tunele care ajung dincolo de liniile de frontieră au fost săpate în acest cartier.

Carnagiul din Shadjaiya a produs indignare în Cisiordania şi în lumea arabă, Autoritatea Palestiniană calificându-l „masacru atroce”, în timp ce şeful Ligii Arabe condamnă o „crimă de război”. Comunitatea internaţională şi ONU cer o încetare imediată a focului în Gaza. Locuitorii fug din „viesparul mortal” din Shadjaiya, supus atacurilor israeliene. Duminică la ora 14.30, Crucea Roşie a cerut o încetare a focului în scop umanitare pentru evacuarea răniţilor şi a cadavrelor aflate pe străzi şi printre ruinele caselor distruse. A pornit goana ambulanţelor dar în depărtare obuzele continuau să cadă asupra ţintelor invizibile. Prinşi în capcană, localnicii continuau să fugă, în timp ce combatanţii Hamas profitau de calmul precar pentru a se replia.

Cei 13 din elita Golani

Şi pentru armata israeliană ziua de duminică a fost o zi neagră, 13 soldaţi din unitatea de elită Golani au fost ucişi, bilanţul morţilor în ofensiva din Gaza ajungând la 18, un număr neatins de la războiul din Liban, din 2006. Au fost răniţi alţi 55 militari şi au fost ucişi doi civili israelieni de la lansarea operaţiunii „Barajul protector”. Hamas a anunţat răpirea unui soldat israelian, declanşând manifestări de bucurie pe străzile din Gaza.

În Israel erau în pregătire funeraliile pentru soldaţii ucişi din brigada Golani. O brigadă israeliană de infanterie subordonată celei de a 36-a divizii şi asociată Comandamentului de nord.

Brigada este alcătuită din cinci batalioane şi a fost formată la 22 februarie 1948 în timpul războiului cu Palestina, când Brigada Levanoni din Galileea a fost scindată în două pentru a forma prima Brigadă Golani, poziţionată la vest de Golan şi a doua Brigadă Carmeli, poziţionată aproape de muntele cu acelaşi nume. De atunci, Golani a participat la toate marile operaţiuni militare duse de Israel – criza Canalului Suez, războiul celor „Şase zile”, războiul de uzură, războiul Kippur, operaţiunea Litani, războaiele din Liban, numeroase operaţiuni în timpul intifadelor palestiniene. Mai multe dintre unităţile Golani au participat la celebrul raid de la Entebbe.  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă