15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIronic. PSD iniţiază o lege antiplagiat

Ironic. PSD iniţiază o lege antiplagiat

Tezele de doctorat, lucrările de masterat și lucrările de licență de la universitățile de stat ar putea fi stocate într-un Registru Electronic, care să poată fi accesat de oricine, gratuit, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Mihai Sturzu.

Registrul ar urma să fie gestio­nat de către Biblioteca Națională a României, care nu poate solicita nici un fel de taxe pentru depozitarea sau procesarea lucrărilor ştiinţifice.

Potrivit propunerii legislative, în acest registru ar trebuie să fie stocate în format electronic toate lucrările științifice rea­lizate în universitățile, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice.

„Noi încercăm să atragem un sprijin parlamentar mai agregat, care să include toate partidele parlamentare relevante. În forma actuală a propunerii legislative, consider că PSD ar putea susține propunerea când va ajunge la vot, mai ales că mai mult de jumătate din deputații care au semnat propunerea sunt de la PSD“, a declarat pentru RLconsilierul parlamentar Marius Ghincea, unul dintre cei care au pus pe hârtie proiectul.

Biblioteca Națională a României, în limita resurselor alocate prin Legea bugetului public de stat, poate dezvolta un program informatic pentru descoperirea cazurilor potențiale de fraudă academică sau plagiat, în condițiile legislației în vigoare, se arată în respectivul proiect de lege.

Furtul intelectual, de la salată la idee

Sturzu a precizat, la o conferinţă de presă, că proiectul a fost semnat de 65 de parlamentari din toate partidele. El a spus, potrivit Mediafax, că adoptarea acestei legi va duce la depistarea potenţialelor cazuri de plagiat şi va pune bazele unui sistem electronic transparent, care să ofere tinerilor oportunitatea de a studia. Deputatul neafiliat Cornel Comșa a arătat că sunt multe cazuri de plagiat care pot fi rezolvate prin adoptarea acestei legi, dând exemplul unui tânăr care şi-a văzut lucrarea de diplomă plagiată. „Nu văd nici o diferenţă între a fura o salată din piaţă de la tarabă şi a fura o idee bună“, a spus Comşa.

În ultimii ani, mai mulți demnitari români au fost acuzați în presă că și-au plagiat tezele de doctorat. Cel mai discutat caz a fost al premierului Victor Ponta, după ce jurnalistul Quirin Schiermeier de la revista Nature l-a acuzat pe acesta de furt intelectual. Schiermeier a susţinut că Ponta ar fi copiat părţi consistente din lucrările specialiştiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu, acuzație confirmată ulterior de Comisia de Etică a Universității București.

O situație asemănătoare a fost și cea a vicepremierului Gabriel Oprea.

După dezvăluirile presei, Ma­rian Popescu, preşedintele Co­misiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a dat un verdict tranşant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral“.  

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă