12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialIrlanda se "baricadeaza", Suedia - nu

Irlanda se “baricadeaza”, Suedia – nu

Si Irlanda le-a pregatit un dus rece romanilor si bulgarilor, anuntand tot ieri ca nu le va deschide piata muncii cel putin in primii doi ani dupa aderare. Si in acest caz este evidenta discriminarea celor care devin cetateni europeni la 1 ianuarie 2007, in raport cu cei din precedentul val de extindere, carora nu li s-au impus restrictii de catre Dublin si Londra.
Spre deosebire de Marea Britanie si Irlanda, Suedia a anuntat ca nu va aplica nou-venitilor un tratament diferit si nu va restrictiona accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii. Suedia se alatura astfel Finlandei, Estoniei si Slovaciei, tari care, de asemenea, nu doresc sa le aplice restrictii muncitorilor romani.
Germania va impune limitari, ca si la precedentul val de extindere a UE. Numai acei romani si bulgari care la data aderarii au cel putin un an de contract legal de munca in Germania vor avea din prima zi un acces nelimitat pe piata muncii din aceasta tara.
In Olanda, accesul pe piata muncii este limitat doar de cuantumul salariului minim anual (care trebuie sa fie de 33.000 de euro pentru muncitorii care au sub 30 de ani si 45.000 de euro pentru cei peste 30 de ani).
Multe tari stau in expectativa. Este cazul Ungariei, care nu va lua o decizie in acest sens decat dupa 1 ianuarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă