10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialIranul vrea relaţii mai strânse cu UE

Iranul vrea relaţii mai strânse cu UE

După nominalizarea italiencei Federica Mogherini în postul de Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Iranul doreşte să-şi dezvolte relaţiile cu Uniunea Europeană (UE), a declarat miercuri ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Potrivit Mediafax, crizele din Irak şi Siria subliniază necesitatea ca Iranul şi UE să colaboreze pentru înfruntarea provocărilor comune, a declarat Zarif la finalul unei întrevederi, la Roma, cu Mogherini, în prezent şefă a diplomaţiei italiene.

Provocările Iranului sunt similare celor ale UE, a continuat Zarif.

"Prin urmare, cred că există o bază comună în termeni de oportunităţi pentru o cooperare majoră, o dezvoltare economică mai mare, un dialog asupra drepturilor omului, o cooperare pentru a înfrunta toate aceste provocări", a subliniat el.

O sarcină importantă a noii şefe a diplomaţii europene este soluţionarea dosarului nuclear iranian. Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) şi Iranul trebuie să ajungă un acord definitiv până la 24 noiembrie, mai scrie Mediafax.

"Considerăm că un acord trebuie găsit până în noiembrie, cu scopul de a garanta mai multă stabilitate în regiune. Speranţa mea este că negocierile vor fi fructuoase", a declarat Mogherini.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă