24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIranul testează rachete în apropierea strâmtorii Ormuz

Iranul testează rachete în apropierea strâmtorii Ormuz

Iranul a testat miercuri, în apropierea strâmtorii Ormuz, mai multe rachete sol-apă, în cursul unor manevre ale Gardienilor Revoluţiei, printre proiectilele lansate numărându-se şi un model supersonic Khalij Fars, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, relatează AFP, citat Mediafax.

Forţele iraniene au lansat două rachete Khalij Fars (Golful Persic), un model balistic anti-navă prezentat pentru prima dată în februarie, despre care Teheranul afirmă că poate atinge ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri, la viteză Mach 3, potrivit televiziunii iraniene Al-Alam.
Iranul susţine că racheta a fost concepută şi realizată de Gardienii Revoluţiei, responsabili pentru programul de rachete al Teheranului.

În cursul manevrelor începute săptămâna trecută, a mai fost lansată şi o rachetă sol-apă Tondar, cu o rază de acţiune de “100 – 200 de kilometri”.

Lansările de rachete au avut loc în regiunea Bandar e Jask, în Oceanul Indian, în apropierea strâmtorii Ormuz, punct de tranzit pentru 40 la sută din traficul maritim petrolier provenit din ţările Golfului.

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a afirmat luni că Iranul este pregătit să blocheze strâmtoarea în cazul în care va fi ameninţat şi că intenţionează să îşi consolideze prezenţa militară în zonă.

Forţa de elită a armatei iraniene a lansat la 28 iunie alte 14 rachete – o rachetă Ghadr cu rază medie de acţiune (1.800 kilometri) şi 13 proiectile cu rază scurtă de acţiune: Zelzal (400 de kilometri) şi Shahab 1 şi Shahab 2 (300, respectiv 500 de kilometri).

Cele mai citite

„Pufu” de la RAR, pus pe pilotul automat al sforarului șef Mîndrescu

Directorul general al Registrului Auto Român (RAR), agronomul Mihai Alecu „Pufu”, este doar o marionetă a sforarului șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de...

Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Comisia Europeană a premiat restaurările Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi...

Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, dar punctul de amendă va fi înghețat

Guvernul are în plan majorarea salariului minim european de la 1 iulia la 3.700 de lei din care pragul de netaxare va fi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă