25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIranul testează rachete în apropierea strâmtorii Ormuz

Iranul testează rachete în apropierea strâmtorii Ormuz

Iranul a testat miercuri, în apropierea strâmtorii Ormuz, mai multe rachete sol-apă, în cursul unor manevre ale Gardienilor Revoluţiei, printre proiectilele lansate numărându-se şi un model supersonic Khalij Fars, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, relatează AFP, citat Mediafax.

Forţele iraniene au lansat două rachete Khalij Fars (Golful Persic), un model balistic anti-navă prezentat pentru prima dată în februarie, despre care Teheranul afirmă că poate atinge ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri, la viteză Mach 3, potrivit televiziunii iraniene Al-Alam.
Iranul susţine că racheta a fost concepută şi realizată de Gardienii Revoluţiei, responsabili pentru programul de rachete al Teheranului.

În cursul manevrelor începute săptămâna trecută, a mai fost lansată şi o rachetă sol-apă Tondar, cu o rază de acţiune de „100 – 200 de kilometri”.

Lansările de rachete au avut loc în regiunea Bandar e Jask, în Oceanul Indian, în apropierea strâmtorii Ormuz, punct de tranzit pentru 40 la sută din traficul maritim petrolier provenit din ţările Golfului.

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a afirmat luni că Iranul este pregătit să blocheze strâmtoarea în cazul în care va fi ameninţat şi că intenţionează să îşi consolideze prezenţa militară în zonă.

Forţa de elită a armatei iraniene a lansat la 28 iunie alte 14 rachete – o rachetă Ghadr cu rază medie de acţiune (1.800 kilometri) şi 13 proiectile cu rază scurtă de acţiune: Zelzal (400 de kilometri) şi Shahab 1 şi Shahab 2 (300, respectiv 500 de kilometri).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă