22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialIRANUL spune NU unei colaborări în lupta împotriva Statului Islamic

IRANUL spune NU unei colaborări în lupta împotriva Statului Islamic

Ayatollahul Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat că Teheranul a respins cererea de cooperare a Statelor Unite împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Ayatollahul Khameneil a apreciat că Statele Unite caută "un pretext să facă în Irak şi Siria ceea ce fac în Pakistan, şi să bombardeze unde vor, fără autorizarea" Guvernului pakistanez, referindu-se la atacuri cu avioane fără pilot asupra unor baze ale talibanilor.

O ţară vecină şi un aliat al Irakului, Iranul nu a fost invitat la conferinţa care reuneşte luni la Paris reprezentanţi din aproximativ 20 de ţări, inclusiv ţări arabe de la Golful Persic, al cărei obiectiv este să definească rolul fiecăreia în parte în coaliţia internaţională în cadrul căreia Washingtonul vrea să lupte împotriva Statului Islamic.

John Kerry a apreciat vineri că participarea Teheranului la această conferinţă "nu ar fi potrivită", din cauza "implicării Iranului în Siria şi în alte părţi".

Iranul este principalul aliat regional al regimului sirian şi consideră întreaga rebeliune armată ca fiind teroristă.

Această absenţă a fost regretată de lideri irakieni. Preşedintele Fouad Massoum a declarat că Iranul a furnizat, în primele zile ale ofensivei jihadiştilor, un ajutor umanitar şi militar, atât Irakului, cât şi kurzilor irakieni.

Iranul promovează – în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste care a cucerit părţi importante din teritoriile Irakului şi Siriei – consolidarea "guvernelor irakian şi sirian, care luptă în mod serios împotriva terorismului", a declarat, de asemenea, adjunctul ministrului iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian, citat luni de agenţia Isna.

Cele mai citite

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă