18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialIranul reia negocierile cu marile puteri, în dosarul nuclear, în 17 decembrie

Iranul reia negocierile cu marile puteri, în dosarul nuclear, în 17 decembrie

Iranul va relua negocierile în dosarul nuclear cu marile puteri în 17 decembrie, la Geneva, a anunţat joi viceministrul iranian de Externe Abbas Araghchi, relatează AFP, citat de Mediafax.

În lipsa ajungerii la un acord definitiv asupra programului nuclear controversat al Teheranului, la Viena, pe 24 noiembrie, Grupul "5+1" (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) şi Republica Islamică au prelungit acordul provizoriu încheiat în noiembrie 2013 şi au extins discuţiile până la 1 iulie 2015.

Negocierile cu Grupul 5+1 se vor relua la 17 decembrie, dar delegaţiile reprezentate la nivel de viceminiştri vor începe discuţiile bilaterale cu două zile mai devreme, a precizat Aragchi, citat de agenţia oficială Irna.

Marile puteri cer Iranulu să-şi reducă capacităţile nucleare, cu scopul de a-l împiedica să obţină bomba atomică. Teheranul revendică dreptul de a dezvolta un program nuclear civil şi solicită anularea sancţiunilor economice occidentale.

La sfârşitul lui noiembrie 2013, Iranul şi Grupul 5+1 au semnat un acord interimar care a îngheţat o parte din activităţile nucleare sensibile ale Teheranului în schimbul unei anulări parţiale a sancţiunilor occidentale. Acest acord trebuia să pregătească semnarea unui acord definitiv asupra programului nuclear al Teheranului, suspectat de occidentali, în pofida dezminţirilor sale, că asunde apecte militare.

Un an mai târziu, la finalul unei săptămâni de negocieri dificile la Viena, cele două părţi nu au reuşit să încheie un acord definitiv şi au decis să prelungească negocierile până la 1 iulie.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă