27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialIRAK. Maliki, scos din scenă

IRAK. Maliki, scos din scenă

 

În timp ce jihadiştii Statului Islamic îşi continuă înaintarea spre Bagdad, premierul şiit Nouri al-Maliki, acuzat că alimentează violenţele comunitare şi dezbină Irakul, se agaţă de putere. A făcut presiuni asupra preşedintelui ţării pentru a-l desema premier pentru un al treilea mandat şi în noaptea de duminică spre luni a desfăşurat forţe fidele în zonele strategice din Bagdad. Evenimentele s-au precipitat şi soarta lui Maliki a fost decisă de principala coaliţie şiită din Parlament, care l-a desemnat pe Haidar al-Abadi drept candidat pentru a-l înlocui pe Maliki.

Bagdadul este în stare de asediu după ce premierul irakian, Nouri al-Maliki a ordonat desfăşurarea de forţe care îi sunt loiale în zonele strategice şi forţează numirea sa pentru un al treilea mandat.

Un înalt reprezentant al poliţiei a semnalat „o puternică prezenţă a membrilor forţelor de securitate, poliţiei şi armatei, în special în jurul zonei verzi, un cartier aflat sub înaltă protecţie unde se află sediile instituţiilor-cheie ale ţării”. Oficialul a precizat că aceste măsuri de securitate „sunt foarte neobişnuite şi seamănă cu cele pe care le impunem pentru o stare de urgenţă”. În afara forţelor de securitate fidele lui Maliki care sunt masate în Bagdad, au fost amplasate alte structuri în jurul capitalei irakiene, inclusiv în jurul podurilor care traversează fluviul Tigru.

Washingtonul, care l-a susţinut multă vreme pe Maliki, şi-a exprimat suţinerea pentru preşedinte, iar secretarul de Stat, John Kerry, i-a cerut premierului să nu accentueze tensiunile politice, subliniind că formarea unui nou guvern irakian este esenţială pentru stabilitatea ţării.

Un joc destabilizator

Premierul irakian Maliki, care a făcut obiectul unor presiuni puternice pentru a renunţa la candidatură pentru al treilea mandat, este decis să se menţină la putere în pofida criticilor faţă de politica sa care a alimentat violenţele intercomunitare şi a dezbinat Irakul. Premier interimar de la alegerile neconcludente din aprilie, Maliki a sfidat apelurile lansate de sunniţi, kurzi, şiiţi, ale celor mai înalţi demnitari religioşi din Irak, de a accepta formarea unui guvern de uniune naţională pentru a reunifica ţara. Un bloc ce conţine cele mai mari partide ale şiiţilor din Irak era pe punctul de a numi un succesor pentru Maliki şi luni, vicepreşedintele Parlamentului, Haider al-Abadi, a sugerat că acesta ar trebui să demisioneze. Absenţa unui consens a obligat parlamentul să amâne din nou duminică nominalizarea unui nou guvern, criza politică agravând tensiunile în Irak din cauza ultimelor avansări ale trupelor Statului Islamic (SI) în nordul Kurdistanului irakian, contra cărora SUA au început de vineri să lanseze atacuri aeriene.

Într-o declaraţie surpriză la televiziune, duminică seară, Maliki a anunţat că va depune o plângere la Curtea federală contra preşedintelui Fouad Massoum, pe care îl acuză de încălcarea Constituţiei încercând să îl împiedice să acceadă la un al treilea mandat de premier.

Aviaţia americană şi-a intensificat loviturile aeriene contra combatanţilor SI din nordul Kurdistanului irakian şi înalţi funcţionari ai SUA au declarat că Administraţia Obama a început să furnizeze arme forţelor kurde care au început să recâştige teren în faţa jihadiştilor. Teroriştii islamişti profită de impasul politic şi de tensiunile sectare şi câştigă teren în nordul Irakului. Luni, poliţia a anunţat că SI a ocupat oraşul Lalawla, la 114 km de Bagdad, după ce au învins forţele guvernului regional kurd, autonom.   

Cele mai citite

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă