30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăSpecialIon Coja, dat in judecata de evreimea romana

Ion Coja, dat in judecata de evreimea romana

Pentru ca neaga cu obstinatie realitatea Holocaustului, universitarul bucurestean Ion Coja s-a ales cu o plangere penala din partea a doua organizatii ale evreimii romane – Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) si Asociatia Evreilor Romani Victime ale Holocaustului (AERVH). Anuntul a fost facut la prima conferinta de presa organizata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Profesorul Coja da dovada de staruinta in aceasta atitudine, el prezentandu-si public teoriile negationiste de ani de zile, ceea ce i-a atras, in 2005, o prima plangere penala din partea FCER. Documentul delict invocat de partea vatamata este scrisoarea deschisa din 10 decembrie 2006, intitulata “Adevarul despre asa-zisul Holocaust din Romania”, un text semnat de Ion Coja si adresat presedintelui Traian Basescu.
Un text halucinant, care regurgiteaza practic toate temele dragi revizionistilor istoriei, negationistilor de pretutindeni ai Holocaustului. Oferim o singura mostra, nu din “demonstratiile” facute si injuriile proferate, ci dintr-un pasaj care se constituie intr-o adevarata amenintare:  “(…) in Romania (…) nu a fost nici un Holocaust. (…) Cine stie, poate ca alta data il vom face pe Holocaust (!), si-l vom face ca lumea, cu acte in regula! Cu martori, cu documente, cu victime garantate, ce mai?! Cu tot tacamul! (…)”

Au amanat plangerea penala, doar-doar s-o autosesiza Parchetul

Organizatia reprezentativa a evreimii romane a amanat timp de mai multe saptamani depunerea plangerii penale, in speranta desarta ca Parchetul se va autosesiza, deoarece “negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi”. Prevederile care se aplica in acest caz sunt continute de articolul 6 al Legii privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii”.  “Am asteptat (…) sa vedem daca o infractiune atat de grava ca a lui Ion Coja va avea consecinta autosesizarii Parchetului. Desi exista cadrul legal pentru incriminarea acestui tip de infractiune, ea a trecut neobservata” – a declarat avocatul Nasty Vladoiu.
La conferinta de presa organizata de FCER si AERVH, reprezentantii celor doua organizatii au subliniat si faptul ca gravitatea demersurilor lui Ion Coja este accentuata de calitatea sa de formator de opinie, ca profesor universitar. “Vom face un dosar si ne vom adresa Universitatii. Exista statutul cadrului didactic, exista un statut al Universitatii si (…) ne gandim sa cerem o audienta la rectorul Universitatii, pentru a expune aceasta problema” – a declarat presedintele FCER, dr. Aurel Vainer.

Incidente antisemite si negationism in media

Dl Vainer s-a referit si la incidente cu caracter antisemit consemnate in tara noastra in 2005 si 2006 – nu multe la numar, dar care “nu sunt chiar de neglijat”, cum ar fi: inscriptionarea de insemne fasciste, naziste – svastica – pe sinagogi sau in apropierea acestora, sau de distrugerea gardurilor de la mari cimitire evreiesti, chiar din Bucuresti, din soseaua Giurgiului”.
Aurel Vainer, care este si deputat in Parlamentul Romaniei, unde reprezinta etnia evreiasca, s-a referit si la mass-media, “unde asistam la posibilitatea de a lectura opinii, teorii, teze care se inscriu in arcul larg al negationismului Holocaustului si care de fapt prolifereaza antisemitismul”.
Aceasta luare de pozitie neta de ieri a organizatiei care ii reprezinta pe evreii din Romania are si un context international. Saptamana trecuta, Adunarea Generala ONU a adoptat o rezolutie care condamna actele de negare a Holocaustului, iar Germania, careia ii revine in acest semestru presedintia UE, incearca sa obtina declararea ca ilegala a negarii Holocaustului si interzicerea afisarii simbolurilor naziste pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Cum te pregătești pentru venirea pe lume a copilului? 4 cumpărături esențiale

Odată cu apropierea momentului în care vei naște, trebuie să ai deja cumpărate anumite lucruri esențiale pentru îngrijirea bebelușului. Chiar dacă trebuie să fii...

Șoșoacă, executată de ANAF: În loc să achite, inventează dușmani – VIDEO

ANAF începe executarea silită a Dianei Șoșoacă pentru neplata mai multor obligații la bugetul de stat, a anunțat, luni, Lucian Heiuș, președintele instituției. „Doamna Şoşoacă...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 166: țara vecină acuză Kremlinul de peste 27.000 de crime de război

Forţele ruse au comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei și până în prezent, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă