13 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialIohannis, președintele la masa verde | OPINIE

Iohannis, președintele la masa verde | OPINIE

În ultimele zile am auzit încercări numeroase de a justifica prestația președintelui Klaus Iohannis, care a acceptat pe nemestecate numele propus de PSD pentru funcția de premier. Iohannis, prin instituția pe care o reprezenta, Președinția, devenise ultima instituție de partea poporului care a ieșit în stradă, care protestează și se implică pe Facebook, a celor care își spun, generic, de dreapta.

Nu există suficiente argumente de scos din joben pentru a-l justifica pe Iohannis atunci când parcurgem lista miniștrilor din guvernul PSD. Cantitatea de incompetență și impostură care însoțește majoritatea numelor din noul Cabinet îngroapă orice justificare pentru modul umilitor în care Iohannis a acceptat, în cinci minute, mutarea în plic a lui Dragnea.

Despre premierul Tudose am aflat că, mare specialist în economie (a condus de două ori acest minister), are o pregătire precară în acest domeniu. Mihai Tudose este absolvent de drept și are șapte diplome în securitate și intelligence. Are un doctorat plagiat și cumpărat de la un amic polițist. Are protecție de la toate nivelurile, dat fiind că nicio instituție nu îi verifică doctoratul plagiat. Tudose a fost dovedit mincinos. Și-a trecut în CV că este lector la Academia Națională de Informații. Serviciul Român de Informații a precizat că Tudose nu predă și nici nu a predat la universitatea pe care o patronează.

Cel mai puternic argument enunțat în apărarea lui Iohannis: dacă l-ar fi refuzat pe Tudose, atunci Dragnea le-ar fi impus spre funcția de premier pe Carmen Dan ori pe Olguța Vasilescu.

Al doilea argument, cinic, pe care îl cred mai aproape de realitate și despre care am scris imediat ce a căzut Guvernul Grindeanu: Iohannis preferă un guvern PSD incompetent pentru a câștiga un nou mandat.

Ceea ce pare că uită Iohannis – după modul în care s-a comportat în ultimele zile – este că, dincolo de toate calculele cinice, condiția necesară pentru a fi ales în 2019 este aceea ca oamenii să îl voteze.

În cazul lui, e vorba de oamenii aceia „fițoși“ care lucrează în multinaționale și "pretențioșii" care au protestat în februarie. De asemenea, va trebui să-i mobilizeze la vot pe oamenii care, în 2014, l-au ajutat să recupereze scorul dezastruos din primul tur și l-au purtat spre o victorie nesperată. Anunțul lui Iohannis potrivit căruia l-a acceptat pe Tudose a descumpănit cumplit și a demobilizat masiv susținătorii președintelui. Președintele a apărut tras la față, acceptând umil un premier mult mai pătat decât Ponta. Iohannis nu s-a obosit nici măcar să dea dovadă de bunul simț care îi cerea să prezinte public o analiză a guvernării dezastruoase a Cabinetului Grindeanu (era suficient să prezinte autoanaliza PSD), să sublinieze că premierul și-a dovedit deja incompetența (aceeași analiză îl arată pe Tudose cu zero realizări și 17 nereușite ca ministrul al Economiei), să le bată obrazul lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu că au aruncat țara în criză doar pentru a-și rezolva niște probleme personale. Nu a făcut nimic din toate acestea.

Iohannis și-a făcut calculul că, aflat pe val după vizitele făcute în SUA, Germania și Franța, își poate permite pierderea de imagine cauzată de acceptarea fără luptă a cabinetului Dragnea doi. 

Iohannis vrea să câștige al doilea mandat la masa verde. Prin prezentarea dezastruoasă a PSD-ului în alegeri. Își face calcule că oamenii lui Dragnea vor fi atât de distruși la ora alegerilor din 2019, încât nu va avea contracandidat pentru un al doilea mandat.

Nu există nicio garanție pentru reușita acestui scenariu.

Până atunci, trebuie spus că atitudinea lui Iohannis a resetat PSD, care o ia de la zero cu un nou guvern, noi promisiuni, o șansă intactă.

Iohannis a abdicat de la unul dintre criteriile pentru care oamenii i-au acordat votul în 2014: integritatea.

Și nu doar acceptându-l pe plagiatorul Mihai Tudose în fruntea executivului.

Liviu Pop va conduce domeniul Educației, pe care Iohannis l-a anunțat ca fiind prioritate națională. Liviu Pop este sinistrul ministru interimar al Educației care, în 2012, a desființat abuziv CNATDCU în timp ce Consiliul Național al Titlurilor îi retrăgea lui Ponta titlul de doctor. În acest fel am rămas trei ani cu Ponta pe cap. 

De azi înainte, în toate analizele, rapoartele, dările de seamă sau știrile despre situația dezastruoasă din Educație, Klaus Iohannis trebuie menționat printre principalii responsabili.

Cele mai citite

Radiografia unei absențe: performanță fără profesioniști în imagistică

Echipamentele moderne sunt comori fără cheie, lăsate în cutii nedesfăcute Într-o epocă în care tehnologia medicală a evoluat rapid, România se confruntă cu o dilemă...

Alex Salmond, fost premier al Scoției, a murit la 69 de ani

Fostul premier scoţian Alex Salmond, fervent apărător al independenţei Scoţiei, a murit la vârsta de 69 de ani, au anunţat sâmbătă membri ai Partidului...

Radiografia unei absențe: performanță fără profesioniști în imagistică

Echipamentele moderne sunt comori fără cheie, lăsate în cutii nedesfăcute Într-o epocă în care tehnologia medicală a evoluat rapid, România se confruntă cu o dilemă...
Ultima oră
Pe aceeași temă