15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialIoan Rus, scos la tablă când “coloanei a 5-a“ din PSD...

Ioan Rus, scos la tablă când “coloanei a 5-a“ din PSD îi miroase a guvernare! | OPINIE

Este necesară o mi­nimă descriere a năbădăiosului Ioan Rus, liderul autointitula­tului “Grup de la Cluj“. Acesta s-a născut pe 21 februarie 1955, în localitatea clujeană Cașeiu și este căsătorit cu Carmelita Rus, având doi copii, Alexandru și Ioana. Este absolvent al Facultății de Mecanică din Institutul Politehnic Cluj-Napoca (1982).

În perioada 1982-1984, a fost inginer la Trustul SMA din Cluj, iar ulterior, timp de un an de zile, a lucrat ca cercetător la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca. Până în 1990, și-a continuat activitatea ca asistent universitar în cadrul aceleiași instituții.

În paralel cu activitatea didactică, Ioan Rus a intrat în afaceri, fiind fondatorul unor firme și administratorul altora. Cea mai importantă dintre ele, RMB Inter Auto SRL (reprezentanta Mercedes-Benz) era controlată, printr-un offshore, de omul de afaceri Ion Țiriac. Astfel, în 1993, Ioan Rus devine directorul general al reprezentanței Mercedes-Benz Transilvania, funcție deținută până în anul 2000 și reluată în 2004.

A intrat în fostul PDSR în 1994, iar în august 1996 a devenit prefectul județului Cluj, funcție deținută până pe 28 decembrie 1996. În 1998 a devenit prim-vicepreședinte al PDSR Cluj-Napoca. În iunie 2000, revine în administrația publică, ca președinte al Consiliului Județean Cluj, iar din decembrie același an, după câștigarea alegerilor de către PSD, devine ministru de Interne în guvernul condus de către  Adrian Năstase. 

Din octombrie 2001, Ioan Rus este ales președinte al PSD Cluj, iar un an mai târziu, vicepreședinte al PSD. În perioada septembrie 2003 – mai 2004, devine viceprim-ministru. În iunie 2004, candidează la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. A pierdut cu brio în favoarea lui Emil Boc, un ilustru necunoscut ce se deșira pe scările Antenelor în celebra emi­siune a lui Andrei Gheorghe. 

„Grupul de la Cluj“ face jocurile, rien ne va plus!

„Grupul de la Cluj“, cum s-a intitulat gruparea de politicieni ardeleni din cadrul PSD, este constituit din Ioan Rus, Vasile Dâncu (senator, fost ministru al informațiilor publice și președinte al Agenției de Strategii Guvernamentale, fost vicepremier în Guvernul Cioloș), Vasile Pușcaș (deputat, negociator-șef al României la Uniunea Europeană), Ale­xandru Farcaș (fost ministru al Integrării europene), Ilie Sârbu (senator, fost ministru al Agriculturii, socrul lui Victor Ponta, acum membru în boardul Curții de Conturi a României), dar și din alți pesediști ardeleni de vază.

Ex-președintele PSD și al României Ion Iliescu – cunos­cut pentru botezurile sale laice – a botezat  „Grupul de la Cluj“ ca fiind „coloana a 5-a din PSD“, odată cu debarcarea sa de la conducerea partidului și înlocuirea cu „prostănacul“ Mircea Geoa­nă. „Coloana a 5-a“ fiind asimilată unui grup de trădători infiltrat din străinătate, de regulă, într-un partid neaoș.

Grupul de la Cluj a reușit să îndepărteze în 2004 de la conducerea PSD grupările repre­zentate de baronii Hrebenciuc, Oprișan, Sechelariu, Mitrea, Iacubov, Dan Matei Agathon și Adrian Năstase. 

De menționat că tot din gruparea așa-zis reformatoare clujeană mai fac parte George Cristian Maior, fost director SRI și actual ambasador al României în SUA, Cozmin Gușă (fost secretar general al PSD, acționar principal Realitatea TV), Lavinia Șandru, Daniel Morar (fost șef DNA), generalul Virgil Ardelean (zis „Vulpea“, fost șef al DIPI din MAI), Laura Codruța Kövesi (actual șef DNA), Augustin Lazăr, șeful Parchetului General.
Ioan Rus a fost și protagonistul mai multor scandaluri publice generate de interese financiare concrete, perso­nale sau de grup.

Sunt deja celebre cele generate de afa­cerile Bechtel (2,2 miliarde dolari) și EADS (un miliard de dolari), contracte acordate la vremea respectivă prin încredințare directă.

Numele lui Ioan Rus avea să intre și în atenția fostului PNA cauzat de proiectul construcției Parcului Industrial din Cluj-Napoca, lucrare în care a fost cooptată una dintre firmele lui Ion Țiriac și Ioan Rus, Napoca Construcții SA, în care Ion Țiriac deținea o participațiune de 96%,  iar Ion Rus numai 1%, dar care a deținut și funcția de administrator al firmei. Nici PNA și nici temutul DNA n-au mișcat nimic, că nu aveau OK de la stăpânire.

În afară de firmele Napoca Construcții SA și IT Transilvania Invest, Ioan Rus a mai fost implicat și în alte societăți. Una dintre firmele sale de bază este Autosincron SRL, societate înființată în 1991 și având ca obiect de activitate comerțul cu autovehicule. Prin intermediul acestei firme, Ioan Rus a înființat, în 2002, firma Oil Distribution SRL, în care pachetul majoritar de acțiuni (76%) este deținut de Autosincron SRL. 
O altă firmă în care s-a implicat Ioan Rus, alături de Ion Țiriac, este RMB Inter Auto SRL, firmă ai cărei acționari erau (în 2003) Autosincron SRL (40%), Uphall Trading Ltd Cipru (55%) și Mihuț Marius Pițigoi (5%). Oficial, nu sunt cunoscuți acțio­narii offshore-ului Uphall Trading, dar toate indiciile jurnalistice conduc la Ion Țiriac. De altfel, în 2005-2006, acțiunile deținute de Uphall Trading au fost preluate de un alt offshore al lui Țiriac, Vitexa Holdings Ltd Cipru. 

Revenire spectaculoasă, urmată de o demisie rușinoasă

În iunie 2014, ministru al Transporturilor în guvernarea Ponta fiind, Ioan Rus declară, fără să fie provocat de nimeni, despre românii care lucrează în străinătate, cum că în lipsa lor din țară „copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă“. Declarația, de altfel halucinantă a stârnit un val de indignare, fiind pe buzele tuturor românilor. Ministrul Transporturilor şi-a cerut scuze, iar mai apoi şi-a demisia. A uitat însă, să spună românilor că numai datorită celor 6-7 miliarde de euro trimiși de cei din diaspora mai funcționează încă economia românească. Cu tot cu “golani și curve“!

Ioan Rus are doi copii, Ale­xandru și Ioana, și nu i-a lăsat singuri acasă decât pentru guvernare. 

Alexandru Rus este fiul care atunci când a împlinit 24 de ani i-a pus Dumnezeu mâna-n cap. A primit cadou de la tatăl său un hotel în Cluj-
Napoca. Hotelul Meridian, preluat de seniorul Rus de la Ioan Morar,  fostul șef al Romsilva, printr-o schemă complicată relatată de presa locală. Juniorul a mai deținut până în martie 2014 și o cafenea în Cluj, Arts Caffe, vândută unui lanț de cafenele.

Pe pagina de Facebook postează fotografii de la piscina familiei și din călătoriile dese la Monaco și pe coasta amalfitană, împreună cu prietena sa, Denisa Pastor, fotomodel, după cum a scris bn24.ro. 

Presa locală a relatat pe larg despre transformarea Denisei Pastor, iubita lui Alex Rus, de la tânără pretendentă la Liga sexy până la „diva“ care umblă prin Dubai la braţul lui Rus Jr. „În luna martie a anului 2009, Denisa Pastor îşi încerca norocul la Liga Sexy de la GSPTV în cadrul campaniei «Stop pe Piept». Ea a considerat că are un piept foarte frumos, astfel că a trimis câteva poze în încercarea de a câştiga un pictorial incendiar într-o revistă pentru bărbaţi“, scria eclujeanul.ro.

Ioana Puşcaş este fiica ministrului Ioan Rus şi este căsătorită cu Vasile Pușcaș, cel care deține monopolul pe salubrizarea pentru Satu Mare și Baia Mare. Patronul firmelor de salubrizare SC Florisal SA Satu Mare și SC Drusal SA Baia Mare și care încasează, de peste un deceniu, zeci de milioane de euro anual de la primăriile din zona de nord-vest a țării. 

Vasile Pușcaș, sătmăreanul care a construit sute de locuințe la Cluj, s-a folosit de anvergura numelui lui Ioan Rus, de faptul că îi era ginere. Numai că Sile Pușcaș – așa cum îl alintă apropiații – a divorțat de fiica lui Ioan Rus la începutul anului 2017. 

Pușcaș ar fi aruncat în piața de showbiz, zvonul că “este dezamăgit de atitudinea administrației locale față de el ca investitor“ și că de aia va pleca spre București și nu mai face nimic în Cluj. Numai că săptămânalul Gazeta de Cluj publică un act din care reiese că Sile va construi noi locuințe în zona Beyfin, iar despărțirea de soție ar fi fost una cauzată de infidelitățile sale.

Ioan Rus a primit ordin de reactivare?

La unul din posturile ado­rate de gradați, zilele trecute Ioan Rus este reactivat sau se bagă singur în seamă. Whatever! Iată declarația sa: „Procurorul general sau procurorul-șef DNA nu au cum să fie oameni iubiţi de o anumită categorie de oameni. Nu au cum într-o ţară coruptă“, a spus  Ioan Rus. Corect camarade Rus!

Păi dacă de cel puțin 15 ani de zile nimeni nu te întreabă cum ai făcut averile în chestiune, cum ai melanjat zeci de firme prin tot atâtea offshore-uri, cum de fiul și ginerele învârt afaceri de sute de milioane de dolari pe bani de la buget, nu-i normal că e o țară coruptă?! Este camarade Rus!

 Dar mai ales când ne gândim cu cât patos de anticorupție în sânge dl Dâncu cânta mai acum doi-trei ani la urechea șefei DNA celebrul șlagăr de gherlă „La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept“! 

Hai spune drept: grupul matale a simțit miros de guvernare nouă sau de preluare a PSD? În antrepriză că pe persoană fizică e mai greu, nu  vă permite statul de drept!   

 

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă