5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialInvitatii de la Stockholm

Invitatii de la Stockholm

Premiile Nobel 2007
Fundatia Premiului Nobel a luat fiinta in anul 1895 cand Alfred Nobel si-a scris testamentul, lasand cea mai mare parte din averea sa acestei institutii. Din 1901, premiul a onorat personalitati pentru realizarile deosebite din domeniul fizicii, chimiei, medicinei, literaturii si in efortul de salvgardare a pacii.

Scurt istoric
Primele premii Nobel au fost acordate in ziua de 10 decembrie 1901, ziua in care murise intemeietorul lor. Ele constau dintr-o medalie, o diploma si o suma de bani, care la inceput era de 40. 000 dolari USA, ca apoi sa creasca la 1.000.000 dolari USA. La crearea acestui premiu a contribuit o intamplare bizara, publicarea, din greseala, intr-un ziar francez din 1888, a unui anunt prin care era adusa la cunostinta opiniei publice, moartea lui Alfred Nobel. Ziarul il condamna pentru inventarea dinamitei. Anuntul mortuar incepea astfel: "Vanzatorul de moarte a decedat", si continua: "Dr. Alfred Nobel, care s-a imbogatit descoperind modul de a ucide un numar mai mare de oameni mai repede decat pana acum, a decedat ieri".  Aceasta observatie l-a determinat pe Nobel sa ofere omenirii o mostenire compensatorie. In 27 noiembrie 1895, Nobel a semnat ultimul sau testament, la Clubul suedezo-norvegian, din Paris, prin care lasa cea mai mare parte din averea sa pentru infiintarea Premiului Nobel. Dorinta sa exprimata in testament era ca premiul sa fie conferit in fiecare an, fara deosebire de nationalitate celor care adusesera, in anul precedent, cele mai mari servicii umanitatii. El a decedat in urma unei congestii cerebrale, in 10 decembrie 1896 la Sanremo, Italia si a lasat 31 de milioane de kronor echivalentul a 4.223.500 USD din 1896 si a 103.931.888 USD din 2007, pentru fondarea acestui premiu. Primele trei premii au fost menite sa recompenseze persoane eminamente din domeniile: fizica, chimie si stiinte medicale sau fiziologie, cel de-al patrulea, o lucrare literara "cu o direc-tie ideala", iar al cincilea, trebuia sa fie acordat "unei persoane sau unei societati care adusese, in anul precedent, cele mai mari servicii cauzei fraternitatii internationale, contribuise la suprimarea sau reducerea armatei permanente sau la stabilirea sau incurajarea congreselor pentru pace".  Formularea care defi-nea premiul pentru literatura "cu o directie ideala" (idealisk riktning in suedeza), fiind criptica a  dat nastere la confuzii. Multi ani, Academia suedeza a interpretat indicatia idealisk ca idealism  si a folosit-o ca pretext pentru a nu conferi premiul unor autori im-portanti ci unora mai romantici, cum ar fi Henrik Ibsen, August Strindberg si Lev Tolstoi. Aceasta interpretare a fost dupa aceea revizuita si premiul a fost acordat unor scriitori cum ar fi Dario Fo si José Saramago care, evident, nu apartin taberei idealismului literar.
        
Cine era Alfred Nobel
Chimistul, inginerul, inovatorul si fabricantul de armament suedez s-a nascut in 21 octombrie 1833 la Stockholm, Suedia si a decedat in 10 decembrie 1896, la Sanremo, Italia. El era descendent al omului de stiinta Olaus Rudbeck (1630 – 1708) din secolul al XVII-lea. Era al treilea fiu al lui Immanuel Nobel (1801-1872) si al Andriettei Ahlsell Nobel (1805 – 1889). In 1842 a plecat impreuna cu familia la Sankt Petersburg, unde tatal lui (inventatorul foii de furnir) a pus bazele unei afaceri. Acolo, Alfred a studiat chimia cu profesorul Nicolai Nicolaevici Zinin. In 1859, fabrica a fost lasata in grija lui Ludvig Nobel (1831 – 1888),  cel de-al doilea fiu al lui Immanuel Nobel. Dupa falimentul familiei sale, Alfred s-a intors  impreuna cu tatal sau in Suedia si s-a dedicat studierii explozivilor, in special asupra producerii si folosirii in siguranta a nitroglicerinei, descoperita in 1847, de Ascanio Sobrero (unul dintre colegii sai de la Théophile – Jules Pelouze de la Universitatea din Torino). La fabrica familiei sale din Heleneborg s-au produs mai multe explozii, una dintre ele, cea din 1864, a fost insa dezastruoasa, pricinuind moartea fratelui sau mai mic, Emil, si a mai multor muncitori.
In 1876 a avut-o ca secretara, pentru scurt timp, pe Bertha Suttner. Dupa ce l-a parasit, aceasta s-a casatorit cu baronul Arthur Gundaccar von Suttner. Desi contactul cu Alfred Nobel a fost de scurta durata, ea a corespondat cu el pana la moartea lui (1896 ), si se crede ca a influentat, in buna parte, hotararea lui de a  introduce si un premiu pentru pace printre premiile mentionate in testamentul sau, pe care l-a primit ea in 1905.
Nobel a scris o tragedie in 4 acte, "Nemesis",  despre Beatrice Cenci, inspirata in parte, de "Cenci"  a lui Percy Bysshe Shelley, editata cand Nobel era pe moarte. Cu exceptia a trei exemplare, tot stocul a fost distrus imediat dupa moartea sa, fiind considerata scandaloasa si blasfemiatoare. Prima editie care a supravietuit (bilingva, in suedeza si esperanto) a fost publicata in Suedia in anul 2003. Piesa a fost tradusa in slovaca, din versiunea in espernto.

Nobelurile anului 2007

z z Premiul Nobel pentru medicina a fost castigat anul acesta (luni, 8 octombrie) de americanii Mario Capecchi (profesor de genetica umana si de biologie la Universitatea din Utah, originar din Italia) si de Oliver  Smithies (profesor de patologie si medicina la Universitatea Carolina de Nord), precum si de britanicul Martin Evans (de la Universitatea din Cardiff) pentru cercetarile lor in domeniul celulelor susa. Ei au dezvoltat o tehnica de reproducere a bolilor specifice omului, la soareci. Aceasta tehnologie (care poarta numele knock-out), constand in neutralizarea genelor, isi aduce roadele aproape in toate domeniile biomedicinei si deschide noi perspective in examinarea unor boli (cancer, bolile de inima) contribuind la o mai buna intelegere a imbolnavirii oamenilor, a procesului de imbatranire ca si a dezvoltarii embrionului in pantecul matern. Primul Premiu Nobel pentru medicina a fost acordat in anul 1901; in 1947 si romanul George E. Palade s-a bucurat de acest premiu.
z z Marti, 9 octombrie, Premiul Nobel pentru fizica a fost acordat cercetatorilor Albert Fert (francez) si lui Peter Grünberg (de origine germana). Editia online a cotidianului italian
La Stampa relata ca ei au fost recompensati pentru descoperirea unei tehnologii de miniaturizare a hard disk-urilor cu aplicatii in viata cotidiana. Aceasta tehnologie este numita magnetorezistenta gigantica (GMR), si este folosita la citirea informatiei de pe hard disk-urile computerelor, avand drept rezultat mini-aturizarea radicala a dispozitivelor respective din ultimii ani, dupa cum informeaza Agentia Reuters, dand nastere aplicatiilor de mare anvergura din lumea nanotehnologiei.
z z Miercuri, 10 octombrie, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat omului de stiinta german Gerhard Ertl, pentru studiile privind procesele chimice desfasurate pe suprafetele solide. Comitetul Nobel preciza
intr-un comunicat de presa ca prin chimia suprafetelor poate fi explicata chiar si distrugerea stratului de ozon, deoarece acest proces are loc pe suprafetele unor mici cristale de gheata din stratosfera. Metodologia sa are aplicatii atat in cercetarea stiintifica cat si in dezvoltarea industriala a proceselor chimice. Gerhard Ertl s-a nascut in anul 1936, intr-o suburbie a orasului Stuttgart. A studiat la Universitatea Tehnica din München unde a obtinut diploma in fizica in 1961, dupa patru ani si-a luat si doctoratul  in aceasta disciplina.
z z Nobelul pentru literatura a fost acordat, joi 11 octombrie, scriitoarei britanice, Doris Lessing, in varsta de 87 de ani, fiind in momentul de fata, cea mai varstnica persoana care a primit aceasta distinctie, de la Theodor Momms, in 1902, care avea 85 de ani. Ea
s-a nascut in Iran si copilaria si-a petrecut-o in Zimbabwe si in Africa de Sud. Educatia institutionalizata si-a incheiat-o la varsta de 13 ani. A fost casatorita cu Frank Wisdom, cu care a avut si doi copii, dar si-a  parasit familia si s-a casatorit cu Gottfried Lessing, cu vederi de stanga, cu care a avut un fiu. Din 1954 a abandonat definitiv cauza comunista. Romanele, povestirile si eseurile ei au acoperit subiecte variind de la discriminarea rasiala, la subiecte S.F., dar  opera sa este in permanenta de factura autobiografica. Din opera scriitoarei, la noi in tara au aparut: "O coborare in infern" (1986) si "Povesti americane" (1989).
z z Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, vineri 12 octombrie, lui Al Gore (autorul lucrarii "Un adevar incomod", despre schimbarile climatice), si Comisiei ONU pentru schimbarile climatice. Din pacate, Administratia SUA a anuntat insa ca politica USA nu se va schimba.
z z Iar Premiul Nobel pentru economie a fost castigat de trei americani: Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson pentru teoria de concepere a mecanismelor pietei. Primii doi sunt nascuti in Statele Unite, S. Maskin, la New York, in 1950; iar Roger B. Myerson, la Boston in anul 1951. Leonid Hurwicz, in schimb, s-a nascut la Moscova in anul 1917.
Teoria respectiva initiata de Hurwicz, completata si aplicata de ceilalti doi, conform Academiei Regale Suedeze, "ne permite sa distingem situatiile in care pietele functioneaza bine de cele in care pietele functioneaza prost".
Ceremonia premierii va incepe in 10 decembrie la Stockholm, in cadrul unei festivitati. In 11 decembrie (data comemorarii mortii fondatorului prestigiosului premiu) castigatorilor le vor fi inmanate, la Oslo, o medalie de aur, o diploma si un cec in valoare de un milion de euro.

Cele mai citite

Guvernul are nevoie de împrumuturi record în perioada următoare

Ajustarea bugetară include plata datoriilor vechi și acoperirea deficitului Necesarul de împrumut al Guvernului pentru anul 2024 a fost revizuit la 246 miliarde lei, conform...

Ilie Bolojan: PNL este un partid responsabil, care susţine parcursul pro-european

Ilie Bolojan le-a recomandat alegătorilor PNL să o voteze pe Elena Lasconi Liberali au decis prin vot, susţinerea candidaturii Elenei Lasconi în turul al doilea...

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...
Ultima oră
Pe aceeași temă