16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialInvestitii si planuri turistice pe valea Tisei

Investitii si planuri turistice pe valea Tisei

Raul Tisa este considerat un drum fluvial international navigabil pana la Szeged (Ungaria). Dar de circa 20 de ani portul din acest oras este nefolosit, iar multe alte proiecte regionale nu au avansat deloc.

Bazinul portului fluvial al Tisei construit in orasul ungar Szeged inca din anul 1988, din investitii de stat a caror valoare s-a ridicat la aproximativ un miliard de forinti, este practic nefolosit, informeaza ziarul Nepszabadsag.
Acest bazin portuar ar putea fi utilizat ca punct de trecere a granitei pe apa pentru persoane si marfuri, nefiind necesara decat construirea unor cladiri in care sa functioneze politia de frontiera, autoritatile vamale si autoritatile de control sanitar-veterinar. Dar, deocamdata, nu s-a facut nimic in acest sens. Chiar si la depozitele strategice existente pe malul celalalt al raului, cerealele sunt transportate cu camioanele.
Totusi, scrie Nepszabadsag, autoritatile centrale ungare au anuntat de curand ca au in vedere amenajarea fluviului in scopuri turistice. Iar cele locale au afirmat ca acorda o importanta deosebita programului "Tisa, drumul central din Szeged" – care ar avea drept scop amenajarea cursului Tisei, in centrul orasului, in scop turistic – si reconstruirii zidului de aparare impotriva inundatiilor. seful executiv al Oficiului din Szeged privind dezvoltarea Euroregiunii Dunarea-Cris-Mures-Tisa (DCMT), Eszter Ana Csokasi, a precizat ca a face din Tisa un rau navigabil, a o folosi in scopuri turistice, sportive si de transport reprezinta un obiectiv pentru care s-ar putea gasi solutii doar prin colaborari internationale, la nivel euro-regional.
Anul trecut, ministrii de Externe din Ungaria, Romania si Serbia au ajuns la o intelegere de principiu in acest sens, potrivit Nepszabadsag, dar pe teren planul nu a avansat deloc.

Cele mai citite

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă