15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialInvestitii in ferme

Investitii in ferme

» Pana la sfarsitul anului 2009, crescatorii de vaci trebuie sa isi modernizeze fermele sau sa traga oblonul.

» Pentru fermele de subzistenta, taranii vor putea accesa fonduri nerambursabile de 1.500 de euro pe an.

» Investitiile necesare realizarii unei ferme medii care sa respecte conditiile UE se ridica la 100.000 de euro.

Integrarea in UE aduce si pentru fermierii romani schimbari majore. Obiceiurile vechi, mostenite din generatie in generatie, trebuie sa se mai schimbe, pe ici-pe colo, pentru a fi in ton cu noile norme europene.
Asomarea animalelor, schimbarea modului de a mulge vacile sau asocierea producatorilor individuali pentru a putea sa-si comercializeze industrial produsele sunt numai cateva dintre cerintele pe care taranii nostri trebuie sa le respecte. Imaginile idilice cu taranii mulgand vacile vor ramane in curand amintiri in cartile de istorie, pentru ca si crescatorii nostri de animale vor trebui sa adopte stilul european: utilizarea mulgatoarelor.

Lapte curat pana in 2009
Pentru a indeplini cerintele UE privind imbunatatirea calitatii laptelui, producatorilor romani li s-a acordat o perioada de gratie de aproximativ trei ani, termenul-limita fiind data de 31 decembrie 2009. Pana atunci, fie ca detin o singura vaca sau 50 de vaci, producatorii de lapte vor trebui sa faca investitii in marirea si amenajarea grajdurilor, in masini speciale de muls, dar si in sisteme speciale de racire. Proprietarul unui animal va avea de ales intre a-si opri livrarea fata de consumatori si a-si dezvolta microferme, prin accesarea anumitor fonduri comunitare. Potrivit presedintelui Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, pentru fermele de subzistenta exista posibilitatea de accesare a acestor fonduri – 1.500 de euro/an – pentru o perioada de trei sau patru ani, prin asa-numita schema de sprijin. In cazul in care micii producatori nu vor putea indeplini aceste sarcini, vor produce lapte doar pentru consumul propriu.

Modernizarea grajdurilor
In ceea ce priveste extinderea grajdurilor, acestea vor trebui sa beneficieze de o curatare rapida, dar si de un sistem modern de aerisire.
De asemenea, pentru strangerea laptelui vor fi necesare echipamente de muls, iar pentru pastrarea calitatii acestuia – tancuri de racire. Acestea din urma reduc inmultirea germenilor, prin racirea laptelui in maximum o ora de la strangere, reusindu-se astfel ca numarul germenilor sa nu depaseasca o suta de mii. "In prezent, doar 50% din productia romaneasca de lapte indeplineste conditiile calitatii. In special vara, fara aceste sisteme de racire laptele poate dezvolta chiar si un milion de germeni", spune Steriu. Acesta estimeaza ca pentru modernizarea unei ferme medii, cu aproximativ 20 de vaci, investitia se ridica la aproape 100.000 de euro.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă