7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialRevolta generalilor din Spitalul Militar

Revolta generalilor din Spitalul Militar


15 medici, sefi de clinica la Spitalul Militar Central (SMC), cu totii universitari de renume, au fost in ultimul an pensionati militar. La varsta de 55 de ani. Casa de asigurari a Armatei (OPSNAJ) afirma ca sunt suficienti bani pentru reincadrarea acestora cu satut de medic civil. Este vorba despre medici aflati la apogeul carieriei lor profesionale. Comandantul SMC, gen. br. dr. Ioan Sarbu refuza sa-i angajeze. Motivul invocat este cinic: “timpul lor biologic a trecut”.
In mai putin de un an, 15 doctori sefi de clinica din Spitalul Militar Central au fost trecuti in rezerva. 13 dintre ei sunt generali, iar doi sunt colonei. 11 sunt profesori universitari, restul conferentiari. Nici unul nu are mai mult de 55 de ani. Dintre ei, doar sase mai activeaza ca medici in cadrul SMC. Au semnat contractele de incadrare ca salariati civili in urma cu un an, pe vremea cand gen. br. Sarbu nu ajunsese inca la comanda spitalului. La toamna iar se numara bobocii. Comandantul SMC nici nu vrea sa auda de pastrarea acestora ca medici civili. “Legea este foarte clara, acesti oameni, pentru care am toata consideratia, odata trecuti in rezerva, nu mai pot lucra ca medici aici intrucat nu sunt fonduri suficiente pentru plata salariilor aferente. Pot lucra in schimb pentru unitati medicale civile. Apoi, trebuie sa promovam si tineretul”, isi motiveaza atitudinea generalul.

Banii i se par insuficienti doar generalului Sarbu

“Nimic mai fals, fonduri sunt”, sustine col. dr. Marian Burcea, director general la Casa de asigurari OPSNAJ: “Spitalului Militar Central i-au fost asigurate prin buget cheltuielile de personal conform organigramei pe anul 2005. Mai mult, in cursul anului curent spitalul a mai primit 2,5 miliarde de lei vechi, bani suplimentari contractului incheiat cu casa, suma destinata cheltuielilor de personal”. Motivatia invocata era limpede. Necesitatea reincadrarii unor cadre militare cu experienta, buni profesionisti, care din cauza legislatiei in vigoare au fost trecuti in rezerva la varsta de 55-56 de ani. Adica tocmai la varsta cand din punct de vedere profesional experienta le permitea desfasurarea unor activitati medicale de mare performanta. Banii pentru medicamente si alte materiale sanitare necesare tratamentelor erau prinsi in buget la o alta sectiune. “In plus”, mai spune directorul general Marian Burcea, “in august a.c. spitalul a beneficiat de o crestere a valorii contractului cu inca 4,5 miliarde de lei vechi”. Cu toate astea generalul Sarbu reclama ca fondurile asigurate de casa sunt insuficiente.

Gen. Mihai Gheorghe: “Sarbu confunda spitalul cu o cazarma”

“Ceea ce se intampla acolo e anomalie. E o nebunie totala. Ceva foarte confuz. In curand n-o sa mai avem medici cu experienta. Sunt sapte ani de cand nu s-au mai creat medici specialisti”, reclama generalul de brigada Viorel Batca, comandantul Directiei Militare.
Pe de alta parte metodele de caprar prin care gen. br. Sarbu conduce Spitalul Militar Central au dat nastere la reactii virulente. Seful Clinicii de Psihiatrie din SMC, gen. br. Mihai Gheorghe este transant: “Spitalul, prin structura sa, nu trebuie confundat cu o cazarma. La ora actuala spitalul functioneaza dupa modelul feudal, incongruent. Fiecare e preocupat sa-si rezolve propriile probleme generate de conducerea spitalului. Asta, bineinteles, in detrimentul pacientilor”. Comandantul SMC are o alta parere: “Spitalul e o unitate militara si trebuie sa functioneze ca atare”.

Gen. Serban Marinescu: “In spatele lui Sarbu se afla Talpes”

Unul dintre cei inlaturati de actualul comandant al SMC care a avut curajul sa iasa la raport printr-un memoriu adresat ministrului Apararii este fostul sef al Clinicii de Ginecologie, gen. br. (r), conf. univ. dr. Petre Bratila. Un alt general trecut in rezerva a facut acelasi lucru, dar la Cotroceni. Este vorba despre fostul sef al Clinicii de Urgenta a SMC, gen. br. prof. univ. dr. Dan Manastireanu, care a trimis un memoriu consilierului presedintelui Basescu, generalul de divizie Constantin Degeratu. Ambii contesta vehement masurile luate de comandantul SMC, generalul Ioan Sarbu, acuzandu-l pe acesta de abuz in serviciu. Urmarea: interdictia de a mai intra ca medici in spital, fara aprobarea comandantului. De unde vine succesul tanarului general ne dumireste insa fostul comandant al SMC si ex-sef al Clinicii de Terapie Intensiva – Reanimare, gen. lt. (r), prof. univ. dr. Serban Marinescu, vicepresedintele Societatii Europene de Anestezie si Terapie Intensiva: “In spatele generalului Sarbu se afla Ioan Talpes. Eu, pe cand eram seful Directiei Militare Medicale si comandant al SMC, prin cumul, am refuzat sa-i semnez numirea pe post. La presiunile lui Talpes ordinul a fost dat peste capul meu de fostul sef al Statului Major General, generalul Mihail Popescu”.

Student la medicina fara examen de admitere

Pe langa actuala stare conflictuala din interiorul SMC, care tinde sa se transforme intr-o razmerita in toata regula, mai sunt cateva aspecte foarte importante referitoare la generalul Ioan Sarbu.
In primul rand, cariera medicala. Caz unicat in scoala de medicina romaneasca, Ioan Sarbu a intrat in 1990 ca student in Institutul Medico-Militar la Facultatea de Stomatologie fara sa sustina examen de admitere. Recunoaste acest lucru. H.G. 585 din 21 mai 1990 spune la art. 3 astfel: “Admiterea in Institutul Medico-Militar (IMM) se face pe baza de concurs (…)”. Fara exceptie. A devenit student in urma aprobarii unei cereri facute catre ministrul Apararii de pe atunci, Victor Athanasie Stanculescu. Cica ar fi fost persecutat politic. De fapt persecutia a constat in faptul ca a picat la examenul pe care l-a sustinut la IMM in 1986. Legenda spune ca la Revolutie ar fi carat cadavrele sotilor Ceausescu si ca in asta ar fi constat rasplata lui Stanculescu. Normal, Sarbu neaga acest lucru. Ar fi interesanta parerea Colegiului Medicilor despre aceasta evidenta incalcare a legii. A fost, zic colegii si profesorii sai, un student mediocru. A terminat insa sef de promotie. Cu zece pe linie. Cele mai multe note de zece, confirma gen. br. dr. Serban Marinescu, le-a obtinut pe finalul semestrului II din anul terminal. La mariri. Cand a vazut cine a devenit sef de promotie, cea mai buna studenta din an, cea care trebuia pe bune sa fie sefa, a cazut in depresie.

Medic primar fara rezidentiat si general la 44 de ani

Dupa ce a terminat facultatea s-a invartit de o bursa in America, de unde a venit dupa cateva luni cu o adeverinta, data de un celebru dentist american, cum ca e cel mai tare-n meserie. In baza acestei hartii obtine cam pe sestache aprobarea sa dea examenul de medic specialist fara sa faca in prealabil un minut de rezidentiat. Medic specialist la doi ani dupa ce a terminat facultatea! A repetat schema doi ani si jumatate mai tarziu. De data asta pentru examenul de primariat. Intre timp a avut timp sa-si dea si doctoratul.
In paralel, s-a ocupat si de cariera sa universitara. Obisnuit sa-si atinga scopul repede, sare peste gradele de preparator si asistent universitar direct pe gradul de sef de lucrari. Acum este conferentiar. Are doar 45 de ani si mai are un pas pana la gradul suprem: profesor universitar. Examenele principale le-a sustinut la Timisoara. Contestatarii sai sustin ca la Bucuresti nici nu ar fi fost lasat sa intre in examen.
Si in domeniul militar cariera sa a fost fulgeratoare. In urma cu 19 ani era sergent major. Facuse o scoala de subofiteri sanitari dupa ce terminase liceul la seral. La inceput a fost strungar. Evenimentele din decembrie '89 il gasesc plutonier. In anul trei de facultate era deja locotenent, pentru ca la terminarea studiilor sa fie avansat capitan. In opt ani si jumatate de la absolvire devine gene-ral de brigada. Cu putin timp inainte sa fie avansat general i-a pus dintii fostului secretar de stat din MApN Sorin Encutescu. “Sunt un militar de frunte”, se lauda fostul proletar.
Deci, sa recapitulam, la noua ani de la terminarea facultatii este: medic primar, conferentiar universitar, general, seful clinicii de implantologie/stomatologie din SMC si comandant al Spitalului Militar Central. La intrebarea cum a reusit ca intr-un timp atat de scurt sa ajunga in varful ierarhiilor militare, medicale si universitare, generalul Sarbu a zambit stramb si a dat din umeri stanjenit. Colegii sai de promotie sunt cu totii capitani si cel mult medici specialisti.

N.R. Inaintea aparitiei acestui articol generalul Ioan Sarbu s-a dat peste cap pentru a impiedica publicarea sa. A dat telefoane in stanga si in dreapta, sunandu-i inclusiv pe parintii autorului.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă