11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialParchetul analizeaza redeschiderea anchetei in dosarul "Iosif Costinas"

Parchetul analizeaza redeschiderea anchetei in dosarul “Iosif Costinas”

Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Radu Ilina, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute unui post de radio ca ancheta in cazul mortii misterioase a jurnalistului si cineastului timisorean Iosif Costinas ar putea fi redeschisa. Si asta dupa ce mai multe organizatii civice si culturale banatene, precum si primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, au trimis scrisori deschise procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, si Prese-dintiei tarii, solicitand reanalizarea probelor din dosar.
Moartea in urma cu trei ani a ziaristului timisorean a fost clasata drept “sinucidere”, fara ca organele de cercetare sau urmarire penala sa fi luat in considerare toate probele si marturiile, sustin prietenii si familia celui disparut. Astfel, in conditiile unei instrumentari defectuoase a cazului, atat apropiatii jurnalistului, cat si societatea civila timisoreana au cerut redeschiderea dosarului pentru a se face lumina o data pentru totdeauna in legatura cu cauzele reale ale mortii lui Costinas.
Fostii colegi si prieteni ai acestuia au afirmat ca o serie de aspecte importante au fost trecute cu vederea de anchetatori, cum ar fi de pilda provenienta unor pete de sange descoperite pe camasa ziaristului. Apoi nimeni nu a putut sa explice motivele pentru care pantofii gazetarului aratau ca noi dupa noua luni si jumatate de stat in ploaie si ninsoare, existand totodata suspiciuni si asupra foliilor de diazepam des-coperite langa cadavrul ziaristului.
Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, a declarat ca semnalul dat de Parchetul General este unul incurajator. “Asteptam sa se lamureasca intr-un fel cazul. Cred ca daca se vor reanaliza probele existente la dosar se vor descoperi lucruri necercetate, chiar noi piste”, crede acesta.
“Se implinesc in aceste zile trei ani de la disparitia celui care a fost scriitorul, jurnalistul si militantul societatii civile din Timisoara, Iosif Costinas. In ciuda tuturor presiunilor societatii civile, conditiile in care a disparut Bebe Costinas nu au fost elucidate nici pana astazi. Desi exista evidente ale unei posibile executii in stil mafiot a acestei personalitati marcante a orasului Timisoara, anchetatorii nu s-au grabit sa-i audieze pe protagonistii dezva-luirilor sale si au ajuns prea usor la verdictul “sinucidere””, a afirmat la randul sau Gheorghe Ciuhandu.
Cadavrul lui Iosif Costinas a fost descoperit in luna iunie a anului 2003 intr-o padure de langa un sat timisean, dupa ce ziaristul disparuse subit si misterios cu un an inainte. El s-a preocupat indeaproape de dosarele Revolutiei, iar la data disparitiei avea in lucru o carte cu dez-valuiri despre lumea interlopa locala si conexiuni cu oameni influenti din resedinta judetului Timis.

Cele mai citite

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...
Ultima oră
Pe aceeași temă