10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCaracatiţa Niki vă urează: Bine aţi venit în Argeş

Caracatiţa Niki vă urează: Bine aţi venit în Argeş

Familia lui Constantin Nicolescu, acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie, a dobândit în ultimii 20 de ani o influenţă deosebită în judeţul Argeş. Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a implicat rudele atât în conducerea administrativă, cât mai ales în activităţile economice cheie din judeţ.Constantin Nicolescu provine dintr-o familie formată din şase fraţi şi cinci surori. Unul dintre fraţii preşedintelui CJ a fost colonel SIE, altul primar al Piteştiului înainte de ‘89, iar cel mai mare a avut o funcţie de conducere la Uzinele Dacia.

FRAŢII

Ion Nicolescu

Cel mai mare dintre fraţii preşedintelui CJ Argeş a decedat în 2009, la 78 de ani, ca pensionar militar. Ion Nicolescu a activat 20 de ani în cadrul Unităţii Militare 01205 din Sibiu, unde a deţinut funcţii de comandă în conducerea unităţii, după cum scrie presa locală. Din 1981, a devenit şeful Comisiei Militare de Control la Uzinele Dacia-Piteşti, de unde a şi ieşit la pensie.

Valeriu Nicolescu

Cel de-al doilea frate care a deţinut funcţii importante în Argeş este Valeriu Nicolescu, fost primar în Piteşti în perioada 1974-1982. Cariera politică a acestuia a început însă la Topoloveni, unde a activat ca secretar şi prim-secretar al Comitetului Raional, apoi prim-secretar la UTC Curtea de Argeş. Din 1968 a devenit primarul Slatinei, apoi s-a mutat la Piteşti, unde, înainte de a deveni edilul-şef al acestui oraş, a fost vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular. Cariera politică a lui Valeriu Nicolescu a continuat şi după Revoluţia din 1989. Acesta a fost ales consilier local de două ori, în perioada 2000-2006.

Petre Nicolescu

Unul dintre cei mai controversaţi membri ai familiei este Petre Nicolescu, fost colonel SIE. Numele său a fost legat de privatizarea frauduloasă a Uzinei ARO din Câmpulung Muscel. Presa a relatat că acesta ar fi întocmit un raport în care confirma că John Perez, americanul care s-a oferit să cumpere şi să relanseze ARO, este un investitor de încredere. În realitate, afaceristul de peste Ocean nu numai că nu a investit în uzină, dar a şi vândut la fier vechi unitatea care produce caroseriile şi a dus uzina din Câmpulung Muscel la faliment.

Viorica Nicolescu

Nevasta preşedintelui CJ Argeş este o fostă campioană naţională la atletism. Viorica Nicolescu a fost asociată în firma Lactag SA, care a primit mai multe contracte pentru distribuirea de lapte către elevi în programul „Cornul şi laptele”, chiar în timp ce soţul său era senator PSD de Argeş şi apoi conducătorul judeţului. Direcţia de Sănătate Publică a stabilit în 2005 că Lactag distribuia laptele fără să corespundă standardelor legale. Mai mult, „un indice de grăsimi este trecut pe pungi şi alţi indici au fost găsiţi în laptele conţinut de ambalaje”, potrivit rapoartelor întocmite atunci. Numele Vioricăi Nicolescu a fost implicat şi în mai multe retrocedări şi tranzacţii controversate cu terenuri, care, potrivit unui raport al Corpului de Control al Prefecturii Argeş, ar fi adus familiei un venit de trei milioane de euro.

Liviu Costin Nicolescu

Băiatul preşedintelui este, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, un om de afaceri prolific, fiind acţionar în şase firme. Afacerile lui Liviu Costin nu sunt deloc în afara suspiciunilor. Procurorii care l-au anchetat pe Constantin Nicolescu au descoperit că una dintre companiile care au primit lucrări publice din partea Consiliului Judeţean a încheiat ulterior contracte exact cu societatea fiului lui Nicolescu.

FOSTUL GINERE

Ionuţ Ştefănescu

Fostul ginere al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş a fost unul dintre abonaţii la fonduri publice. La numai un an după ce şi-a înfiinţat o firmă de construcţii, Ionuţ Ştefănescu, ex-lider al organizaţiei locale de tineret a PSD, a devenit unul dintre jucătorii principali din piaţa de profil din sudul ţării. Firma fostului ginere ar fi obţinut numeroase contracte cu autorităţile locale din Argeş, Olt şi Dâmboviţa. Printre acestea se numără şi clădirea pentru spitalul de oncologie din Argeş, lucrare de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit publicaţiei „Obiectiv Argeşean”.

GINERELE

Enrico Perini

Cel de-al doilea ginere al lui Constantin Nicolescu este Enrico Perini, acţionarul majoritar al companiei Romstal. Presa locală a scris despre Perini că ar fi făcut mai multe afaceri în judeţul controlat de socrul său.

NEPOTUL

Cristian Nicolescu

Fiul fostului colonel SIE Petre Nicolescu şi nepotul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş a fost director de producţie la Uzina ARO. În 2006, acesta a cumpărat de la o firmă controlată de PSD scule şi unelte de prelucrare a lemnului, inutile construcţiei de autoturisme, în valoare de 1.200.000 de lei. Ca să scape de anchetă, nepotul preşedintelui CJ a stat internat în mai multe clinici bucureştene. Parchetul local şi poliţia au efectuat mai multe cercetări în acest caz, dar în cele din urmă Cristian Nicolescu a scăpat basma curată.

NEPOTUL PRIN ALIANŢĂ

Radu Vasilică

Deputatul PSD Radu Vasilică este soţul nepoatei lui Constantin Nicolescu. Înainte de a deveni parlamentar, Vasilică a fost, printre altele, consilier judeţean şi preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică de pe lângă CJ Argeş. Presa locală l-a acuzat că, la rândul său, şi-a promovat apropiaţii în instituţii de stat din zonă. Argeş Media scrie că finul de cununie al deputatului a devenit director al OPC Argeş, dar şi consilier judeţean. O altă rudă prin alianţă, căruia Radu Vasilică i-ar fi botezat un copil, a fost numită director economic al Direcţiei Apelor Argeş-Vedea.

NEPOATA

Irina Andreea Vasilică

Soţia lui Radu Vasilică – nepoata lui Constantin Niculescu – a ocupat funcţia de expert în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în timp ce era acţionar la o firmă de consultanţă.

Averea oficială a baronului local

Oficial, preşedintele CJ Argeş nu are o avere impresionantă. Din declaraţia sa de avere reiese că deţine o casă cu o suprafaţă de 254 metri pătraţi în Piteşti. Nicolescu mai este proprietar pe terenuri arabile (1000 mp), forestiere (2500 mp), fâneţe (4030 mp) şi livezi (6450 mp). De asemenea, are acţiuni la două societăţi comerciale, în valoare nominală totală de 89.000 de euro, dar şi trei conturi în euro şi lei cu suma totală de 22.000 de euro. În fine, conform declaraţiei de avere, mai deţine bijuterii de 19.000 de euro, despre care susţine că le-a adunat în ultimii 30 de ani. Venitul său anual, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, este de 14.700 de euro, iar al soţiei sale este aproximativ egal.

Acuzaţiile procurorilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu este acuzat de mai multe fapte de corupţie. DNA îl suspectează pe acesta că ar fi favorizat firme deţinute de membrii familiei sale pentru a obţine contracte de reparaţii ale unor unităţi şcolare sau infrastructuri şcolare şi, potrivit procurorilor, a determinat avantaje pentru apropiaţii săi în detrimentul bugetului public.

Constantin Nicolescu este suspectat că ar fi primit de la Cornel Penescu, în anul 2006, o mită de 28.000 de lei.

De asemenea, Constantin Nicolescu ar fi cerut unui primar să nu-l amendeze pe Cornel Penescu pentru nereguli legate de ridicarea, fără autorizaţie de construcţie, a unui imobil pe domeniul public.

În acelaşi dosar se arată că CJ Argeş a accesat fonduri PHARE de 900.000 de euro pentru reabilitarea a două şcoli şi două grădiniţe, cu acte false. Banii au fost daţi firmei Zeus SA, care, la rândul său, a încheiat contracte de lucrări cu firma fiului preşedintelui Consiliului Judeţean.

Constantin Nicolescu se află în prezent internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce ar fi suferit un atac de cord când a aflat că va fi arestat preventiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă