1.4 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăSpecialInvestigație a fundației lui Navalnîi: Premierul rus Dmitri Medvedev, acuzat că ar...

Investigație a fundației lui Navalnîi: Premierul rus Dmitri Medvedev, acuzat că ar fi “creat o imensă schemă de corupție cu mai multe etaje”

Premierul rus Dmitri Medvedev este acuzat că ar fi “creat și condus o imensă schemă de corupție cu mai multe etaje”, într-o anchetă anti-corupție făcută de Fundația pentru Combaterea Corupției a lui Aleksei Navalnîi, scrie Europa Liberă.

Dezvăluirea se intitulează „Dimon cel Modest. Palate, iahturi, podgorii – imperiul secret al lui Dmitri Medvedev” și face referire la un palat de circa 5 miliarde de ruble (aproximativ 80 de milioane de euro) care a fost dăruit structurilor legate de Medvedev de către oligarhul Alișer Usmanov. Organizația de opoziție consideră acest „cadou” drept „mită”.

În plus, de Medvedev ar fi legate alte proprietăți, precum un conac amplasta pe traseul Rubliovo-Uspenskoe, o reședință din regiunea Kursk, o vilă din Sankt-Petersburg, două terenuri pe coasta mării din ținutul Krasnodar, o vilă din suburbia orașului Soci, podgoriile din suburbia orașului Anapa dar și din Italia, precum și o vilă din regiunea Ivanovo. Toate acestea ar fi păzite de forțe militare din serviciile secrete, iar mii de oameni ar fi în subordinea premierului rus.

În investigație, se arată că și două iahturi sunt înregistrate pe numele unei structuri apropiate lui Medvedev.

Navalnîi l-a acuzat pe Medvedev de crearea „unei scheme de corupție” și de „luarea mitei de la oligarhi”.

Alexei Navalnîi acuză existența unei rețele de fundații de caritate și de organizaţii necomerciale, create de către persoanele de încredere și de către rudele lui Dmitri Medvedev.

Ca răspuns la această anchetă, secretara de presă al lui Medvedev a numit investigația drept un „atac propagandistic”,  pe care „nu are niciun rost” să-l comenteze.

Aleksei Anatolievici Navalnîi este un jurist, activist și politician rus. Din 2009 a căpătat popularitate în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională, criticând corupția și regimul lui Vladimir Putin. El a organizat demonstrații de amploare promovând democrația și condamnând corupția politică din Rusia, „atacându-l” pe Putin și aliații săi. În 2012, The Wall Street Journal l-a descris pe Navalnîi ca fiind „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”.

Navalnîi a fost arestat de numeroase ori de autoritățile ruse, cel mai serios caz fiind în 2012, când autoritățile federale l-au acuzat de fraude și delapidări, acuzații respinse de el. În iulie 2013 el a fost condamnat pentru delapidare, la cinci ani de colonie cu regim obișnuit. Fiind reținut chiar în sala de judecată, Navalnîi a fost eliberat a doua zi, printr-o altă decizie de judecată, sub măsura obligării de a nu părăsi țara. Pe 16 octombrie 2013, instanța i-a schimbat sentința în condamnare cu suspendare

 

Cele mai citite

Tranzacție uriașă făcută de Microsoft. Preia Blizzard

Microsoft va face cea mai mare achiziție din istoria sa și va cumpăra dezvoltatorul american de jocuri Activision Blizzard, celebru pentru titluri precum “Call...

Președintele Parlamentului European, ales astăzi. Cine are prima șansă

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, îşi alege azi noul preşedinte pentru următorii doi ani şi jumătate. Cele mai mari şanse pentru a...

Avertisment dur de la OMS: Pandemia ”este departe de a se fi terminat”

Un avertisment dur a venit marţi de la directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): Pandemia ''este departe de a se fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă