16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialInterviu Medvedev: Noi nu avem o republică parlamentară, ci prezidenţială. Cine nu...

Interviu Medvedev: Noi nu avem o republică parlamentară, ci prezidenţială. Cine nu este de acord – la o parte

Trei dintre cele mai importante posturi de televiziune din Rusia au difuzat un interviu cu Dmitrii Medvedev în care şeful statului răspunde la cele mai actuale întrebări după ce a declarat că nu va candida pentru al doilea mandat.

Una dintre primele întrebări a ţintit direct ambiţia preşedintelui Medvedev. „Faceţi politică, iar politicienii sunt persoane ambiţioase. Care este ambiţia din spatele acestei decizii?”‘, potrivit stenogramei publicate de RIA Novosti.

Medvedev a declarat că „Principala ambiţie constă în beneficiul ţării şi al poporului. Sună oarecum patetic, dar e adevărat. Şi dacă nu ai anume această ambiţie e mai bine să nu te angajezi în politică. În general, e mai bine să te concentrezi asupra altor activităţi dacă nu ai ambiţii patriotice”

De altfel, preşedintele a subliniat că atât pentru el, cât şi pentru Vladimir Putin important este să aducă beneficii ţării, patriei. Au luat această decizie pentru a evita un circ politic, deoarece aparţin aceleiaşi forţe politice: Rusia Unită şi ar fi fost ridicol ca acelaşi partid să aibă doi candidaţi la preşedinţie. „Dorim să obţinem un rezultat politic şi să câştigăm alegerile parlamentare din decembrie, iar în martie, cele prezidenţiale, aceasta este o ambiţie comună. Ambiţia oricărei persoane responsabile care îşi serveşte ţara, şi insist pe acest lucru”, a argumentat Medvedev.

Cum am luat această decizie?

„Ne-am bazat pe omul care va aduce cele mai bune rezultate. Desigur, recunosc că îmi place să ştiu că fiind preşedinte am un grad foarte ridicat de încredere şi mă bucur de apreciere. Pe de altă parte, văd că premierul, Vladimir Putin are mai multă autoritate şi este mai popular, având cel mai înalt rating în rândul politicienilor. Din anumite motive, nimeni nu vorbeşte de acest lucru. Dar este vorba de aspecte foarte practice, lucruri foarte importante de care un politician trebuie să ţină cont dacă doreşte ca ţara lui să prospere”, a spus Medvedev.

În interviurile anterioare preşedintele nu nega eventuala candidatură pentru al doilea mandat. Când jurnaliştii l-au întrebat dacă ştia dinainte cum vor sta lucrurile şi declara cu totul altceva, preşedintele a spus că „au existat discuţii privind aceste aranjamente, ele existau, dar cum niciodată nu se ştie, dacă s-ar fi schimbat preferinţele electorale, trebuia să iau totul în calcul.”

Care mai este sensul alegerilor dacă decizia a fost făcută

Se crede că preşedintele şi premierul, două persoane extrem de respectate au împărţit între ei cele două posturi de vârf în stat. Mulţi şi-au zis că totul a fost decis, de ce să cheltuie bani pe alegeri, care mai este sensul alegerilor, dacă totul a fost deja hotărât.
„Decizia Congresului este doar o recomandare pentru a sprijini partidul în alegerea celor două persoane, nu mai mult. Alegerea revine populaţiei şi nu sunt doar vorbe goale, acest lucru este absolut adevărat.Orice politician poate zbura la alegeri, atât el, cât şi echipa lui politică, iar în istoria ţării noastre, cât şi în istoria altor state, asemenea situaţii s-au întâmplat de nenumărate ori. Nimeni nu este asigurat”, a declarat Medvedev.

Medvedev le-a propus jurnaliştilor un exerciţiu de imaginaţie

„Imaginaţi-vă pentru un moment că ar fi un acord între Gennadii Ziuganov, Vladimir Jirinovski, Serghei Mironov, şi alţi colegi din politică. Astfel, ei n-ar candida, atunci ar fi o adevărată imitaţie politică. Dar ei vor candida şi în decembrie şi în martie, au declarat că vor intra în Duma de Stat şi au ambiţii prezidenţiale. Lăsaţi oamenii să decidă cu cine să voteze şi care are mai multă credibilitate. Şi doar oamenii, doar cetăţenii noştri sunt în măsură să pună accentul final, prin votul acordat acelei persoane. Aceasta este democraţia.”, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse în interviul televizat.

Cu toate că după decizia preşedintelui a dispărut intriga, societatea din Rusia nu s-a plictisit prea mult deoarece Alexei Kudrin şi-a dat demisia. Preşedintele a fost întrebat cât din demisia lui Kudrin ţine de disciplină şi cât ţine de neînţelegerile existente între ei.

„Cazul Alexei Kudrin este un caz de disciplină, nu mai mult. Noi nu avem o republică parlamentară, ci prezidenţială. Cine nu este de acord – la o parte. Numai în acest fel se poate. E o poziţie fermă, dar e poziţia unică pe care am de gând să o continui. Şi eu sunt sigur că oricine ar fi şeful statului, va avea aceleaşi principii.

Alexei Kudrin, a ocupat prea mult timp acest post, cred că este deja foarte plictisit. El mi-a mărturisit încă din martie că înţelege faptul că în viitoarea guvernare nu are sens să lucreze. Alexei Kudrin este un om cu experienţă, un bun specialist, îşi va găsi el un loc de muncă şi va fi util statului.”

Preşedintele rus consideră că internetul, blogosfera şi reţelele sociale sunt ingredientele democraţiei secolului XXI. „Asta înseamnă că acţiunile noastre contează, sunt comentate şi populaţia reacţionează. Îmbucurător este faptul că pe internet stau mai mult tinerii şi ei se preocupă de soarta statului”, a mai adăugat Dmitri Medvedev.

Medvedev a evocat necesitatea înnoirii structurilor de putere din Rusia. „Autorităţile trebuie să găsească forţa necesară schimbării. Trebuie să înţeleagă ce înseamnă guvernarea ţării”, a declarat şeful statului rus.

Medvedev a subliniat că a încercat permanent să înnoiască structurile de putere din Rusia. „În ultimi trei ani, ca urmare a deciziilor mele, aproape jumătate dintre guvernatori au fost schimbaţi. Şi nu este vorba doar de persoane care au ajuns la vârsta pensionării”, a subliniat Medvedev.

„Guvernul ar trebui să fie actualizat mereu. Prin urmare, dacă cetăţenii Rusiei vor avea încredere în Rusia Unită şi-i vor acorda votul formarea unui guvern, dacă poporul va vota pentru candidatul nostru la preşedinţie şi acest guvern îmi va fi încredinţat, voi reînnoi radical guvernul. Guvernul condus de Medvedev va fi un guvern format din oameni noi. Şi cred că acest lucru este de importanţă fundamentală.”

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă