15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialINTERVIU CU COZMIN GUŞĂ (partea a II-a): Ce îl încântă la noul...

INTERVIU CU COZMIN GUŞĂ (partea a II-a): Ce îl încântă la noul Traian Băsescu şi ce-l dezamăgeşte la prietenul trecutului, Sorin Ovidiu Vântu

RL: Preluând Petromservice, ştiţi probabil că Geoasset deţine un zăcământ foarte valoros. Ştiu, este un lucru care mă preocupă, pentru că acolo este nevoie de investiţii foarte mari şi de aia am de spus două lucruri. Unu, după cum văd lucrurile acolo, Budureasa nu poate să fie exploatată decât în acord cu strategiile statului român în ce priveşte obiectivul Budureasa, statul român fiind interesat dinainte de 1989 de acest zăcământ şi doi, e nevoie de jucători internaţionali care să vină să intre într-o anumită combinaţie de afaceri pentru ca toate produsele de acolo să fie valorificate şi să poată să reprezinte într-adevăr plus valoare pentru acţionar.

Citeşte şi:

Cât valorează „comoara” lui Vîntu din Bihor

INTERVIU CU LIVIU LUCA, prietenul lui SOV, despre avere, putere şi zăcământul “de 10 miliarde de euro”. Şi despre Traian Băsescu

INTERVIU CU COSMIN GUŞĂ (partea a II-a): Ce îl încântă la noul Traian Băsescu şi ce-l dezamăgeşte la prietenul trecutului, Sorin Ovidiu Vântu


RL: Ce înseamnă strategie naţională?

Cozmin Guşă: Statul român astăzi, după părerea mea, este un stat mai puternic decât în urmă cu câţiva ani, dar care în acelaşi timp este un stat care nu-şi fructifică suficient acest potenţial strategic şi dacă vreţi Roşia Montană este un astfel de exemplu, pentru că noi dacă vrem să ieşim din marasmul economic ieşim cu astfel de investiţii, care pot să creeze multe locuri de muncă şi care pot să creeze un flux financiar bun pentru toată lumea. Noi am făcut această achiziţie tocmai pentru ca să dezvoltăm compania, probabil până la vreo 2000 de salariaţi până în 2014, aşa groso modo, cum văd eu treburile şi după aceea până prin 2016-2017, dacă treburile merg bine, vom ajunge undeva la 5000 de salariaţi pe toate companiile pe care le avem. Şi atunci e firesc ca generând asemenea investiţii în asemenea condiţii economice, să ne reglăm paşii în acord cu strategiile macroeconomice ale statului român.

RL: Fiindcă faceţi referire la statul român, preşedintele Traian Băsescu, afirma că o soluţie pentru ieşirea din criză în cazul în care Europa o ia în jos, este să ncepem să exploatăm resursele subsolului. Şi a făcut referire la Roşia Montană, la alt zăcământ de aur din Hunedoara şi la resursele de cupru. Dacă e să extrapolăm această strategie, înseamnă că pornirea unei mine la Budureasa, e atât în interesul dumneavoastră ca acţionar, cât şi a strategiei statului român.   

Cozmin Guşă: Total de acord cu strategia propusă de către preşedintele Băsescu. Dacă în alte lucruri până acum s-a dovedit că nu suntem de acord, aici suntem de acord şi exact în acest sens vorbeam despre reglarea  paşilor între intenţiile noastre şi ceea ce statul român vede ca important pentru dezvoltarea ulterioară.

RL: E posibil ca în ultima perioadă dvs să vă fi reapropiat de Traian Băsescu?

Cozmin Guşă: Dacă ne-am fi reapropiat la nivel personal cred că lucrul ăsta s-ar fi aflat deja, dar pot să spun un lucru şi l-am mai spus. În ciuda faptului că am fost un opozant al lui Traian Băsescu la primul mandat şi l-am dorit pe Mircea Geoană preşedinte tocmai pentru că am considerat că Traian Băsescu a avut un prim mandat slab, astăzi consider că cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu este unul mai mult decât corespunzător cu starea în care se află România şi felul lui, cred eu, de-a pune problema în interes naţional, mi se pare foarte potrivit. Din acest punct de vedere, şi public aţi văzut, că sprijin demersurile făcute de către Traian Băsescu şi o s-o fac în continuare.

RL: Sunteţi un domn foarte priceput în domeniul comunicării. Domnul Vântu a făcut la tribunal declaraţia: “cel vânat sunt eu, dar de data asta miza a crescut. Miza este zăcământul de la Budureasa de 10 miliarde de euro”. Dumneavoastră ce înţelegeţi când cineva face declaraţia asta? Eu unul înţeleg că dumnealui era la momentul respectiv cel din spatele exploatării.

Cozmin Guşă: Înţeleg că din păcate este un om disperat, îmi pare rău pentru el, am avut o relaţie care a durat până anul trecut prin martie, o relaţie de prietenie, n-am făcut afaceri împreună niciodată. Este declaraţia unui om disperat în acest moment, cum tot din disperare probabil a avut şi acele declaraţii extrem de nepotrivite la adresa SRI-ului şi a conducerii SRI-ului, care nu-l caracterizează pe acel Sorin Ovidiu Vântu pe care l-am cunoscut, ci pe acest Sorin Ovidiu Vântu care e copleşit astăzi de acuzaţii şi chemările prin justiţie şi de arestările succesive. Îmi pare foarte rău pentru el, dar ştiţi vorba românească: “capul face, capul trage”.

RL: Deci spuneţi că dl Vântu n-are nici o legătură cu zăcământul Budureasa?

Cozmin Guşă: Problemele lui Sorin Ovidiu Vântu şi ale celorlalţi din aşa zisul lot Vântu cu procurorii, n-au cum să aibă legătură cu Budureasa, au legătură cu presupunerile procurorilor sau bănuielile lor, că pe anumite proceduri PSV Company a fost deposedată de anumit capital.

RL: Nu neg lucrul ăsta. Dar poate domnul Vântu să vină cu o asemenea declaraţie dacă nu are şi o bază reală chestia asta? Dumnealui a fost acţionar cândva la Budureasa.

Cozmin Guşă: Ascultă-mă. Când eşti în pragul puşcăriei poţi să faci orice fel de declaraţii şi părerea mea e că toţi cei care se află în situaţii disperate mai bine sâ nu fie băgaţi în seamă pentru astfel de declaraţii. E complicat.

Cele mai citite

Premieră! Petrocub Hînceşti, campioana la fotbal a Republicii Moldove

Echipa de fotbal Petrocub Hînceşti a scris istorie în Republica Moldova, devenind pentru prima dată campioană națională, după remiza obținută sâmbătă, 1-1, pe terenul...

Darius Olaru, după ce FCSB a primit trofeul de campioană: „Vom petrece cât ne țin picioarele”

După ce FCSB a primit oficial trofeul de campioană a Ligii 1, primul după o „secetă” de nouă ani, căpitanul formației roș-albastre, Darius Olaru,...

Veste tristă pentru handbalul românesc. Naționala masculină a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2025

Naționala României de handbal masculin a fost învinsă decisiv de echipa Cehiei în manșa secundă a barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025....
Ultima oră
Pe aceeași temă