19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Procurorii îl caută pe „şeful cel mare“ din biroul lui Ponta

INTERCEPTĂRI. Procurorii îl caută pe „şeful cel mare“ din biroul lui Ponta

 

Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului, a fost audiat de procurorii anticorupție în legătură cu împrejurările în care baronul PSD Adrian Duicu, arestat preventiv, a făcut trafic de influență din „biroul oval“ al lui Victor Ponta în folosul șefului Poliției Mehedinți, Ștefan Ponea, și al membrilor familiei acestuia, după cum rezultă din documente judiciare.

Potrivit deciziei instanței prin care s-a dispus arestarea preventivă a inculpaților Adrian Duicu, președinte al Consiliului Județean Mehedinți, a lui Ștefan Ponea, șeful Poliției Mehedinți, și a șefului PSD Orșova, Constantin Popescu, în ziua de 13 iunie 2013 s-a făcut trafic de influență din biroul oval al “șefului ăl mare”, din Palatul Victoria.

Audierea lui Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului, era absolut necesară – susține judecătorul care a decis arestările preventive din acest dosar – pentru a se clarifica împrejurările în care a fost chemat la sediul Guvernului șeful Inspecto­ratului General al Poliției, Petre Tobă, prin care se putea obține postul de director general adjunct la Ordine Publică pentru Ștefan Ponea.

Judecătorul nu crede că un șef de cancelarie are competența să-l cheme pe șeful Poliției Române la Guvern și că șeful cancelariei folosește “biroul oval”, motiv pentru care a dispus clarificarea situației pe parcursul anchetei. Pentru clarificare, era absolut necesară audierea lui Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului, ca de altfel și a șefului Poliției, Petre Tobă, care a fost audiat deja, spun surse ­judiciare.

În plus, se impune, spun specia­liș­tii, audierea secretarului de stat de atu­nci de la MAI, Anghel Andreescu (care l-ar fi informat pe Duicu de faptul că Ponea va fi promovat pe funcția dorită), ca și a adjunctului secretarului de stat din MAI, Doru Dumitrescu. Martorii ar trebui să clarifice dacă “șefu’ ăl mare”, invocat în realizarea scopurilor infracționale ale baronului PSD de Mehedinți, Adrian Duicu, potrivit înregistrărilor realizate de procurori, este premierul Victor Ponta.

Cum “a ajuns” traficul de influență în Palatul premierului

Traficul de influență din antica­mera sau chiar din biroul premierului României, Victor Viorel Ponta, a fost pregătit după ce baronul PSD Adrian Duicu ar fi obținut, prin influența șefului Poliției Merhedinți, Ștefan Ponea, câștig de cauză în dosarul său de incompatibilitate stabilit de ANI, ­judecat la Secția Contencios a Curții de Apel Craiova. Șeful secției este chiar sora lui Ștefan Ponea. La dosar există interceptări care ar susține aceste acuzații.

Ca răsplată pentru acest serviciu, Duicu i-a promis lui Ștefan Ponea mai multe beneficii, și anume: pentru ­Ponea – un post de director adjunct la Direcția Generală de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției; pentru soția acestuia, ­Elisabeta Drăguț Ponea, şefa Parche­tului Curții de Apel Craiova (care avea în portofoliu și dosarul Bercea Mondial’!) – o funcție de conducere la Parchetul Înaltei Curți sau la DNA; pentru tatăl lui Ponea – concesionarea ilegală a două terenuri în Orșova, pentru care a făcut și demersurile necesare.

“În mod cert, discuția cu Petre Tobă a avut loc” în “biroul premierului” sau în “cel al șefului Cancelariei”

Potrivit judecătorului care a dispus arestarea preventivă a președintelui PSD al Consiliului Județean Mehe­dinți, Adrian Duicu,“ mulțumit de soluția primită (anularea deciziei de incompatibilitate prin hotărâre definitivă – n.n.), a luat legătura cu secretarul de stat din MAI (Ministerul Administrației și Internelor), Doru Dumitrescu, căruia i-a comunicat faptul că la data de 13 iunie 2013: “Mă duc la premier dimineață și o să-l pun pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizeze pe acesta ( Ștefan Ponea – n.n.) bine acia”.

În documentul prin care s-a decis arestarea lui Duicu și Ponea se mai relatează: “În anticamera șefului Cancelariei primului ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca neclar până în prezent), inculpatul DUICU s-a întâlnit cu numitul Petre Tobă, unde a discutat despre numirea în funcția de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă”. În ziua de 13 iunie 2013, într-o discuție telefonică, Duicu i-a spus lui Ponea: “Un sfert de oră s-a vorbit în biroul oval despre familia dvs.”.

Judecătorul care l-a arestat pe Duicu nu crede că un șef de cancelarie îl poate chema la ordin pe șeful Poliției Române. În apărarea sa, Duicu a susținut că prin expresia “l-a chemat acolo șefu’ ăl mare” pentru a desemna persoana care l-a chemat pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, la sediul Guvernului pentru a discuta despre avansarea lui Ștefan Ponea, el s-ar fi referit la șeful Cancelariei premierului, Vlad Stoica.

Judecătorul “are rezerve că o astfel de persoană (șeful Cancelariei – n.n.) ar avea competența să-l cheme pe șeful Poliției Române la Guvern și de asemenea că șeful Cancelariei ar fi cel care folosește «biroul oval», dar aceste amănunte vor fi clarificate pe par­cursul anchetei”.

Reamintim că, potrivit documentelor judiciare, pentru a câștiga procesul de incompatibilitate stabilit de ANI, baronul PSD Adrian Duicu a fost consiliat de judecătorul Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți, ales membru CSM după declanșarea scandalului de corupție.    

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă