2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialINTERCEPTĂRI din dosarul vicelui CJ Bihor. Ce indicații îi dădea Laszlo BORBELY...

INTERCEPTĂRI din dosarul vicelui CJ Bihor. Ce indicații îi dădea Laszlo BORBELY Rozaliei Biro în afacerea gropii de gunoi eco din Oradea

Deputatul UDMR Laszlo Borbely și senatoarea UDMR Rozalia Biro apar în dosarul vicepreședintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis în judecată sub control judiciar pentru spălare de bani și abuz în serviciu.

Astfel, Laszlo Borbely a sunat-o pe Rozalia Biro, căreia i-a cerut să se ocupe de niște plăți către Miklossy Feri, unul din administratorii trimiși în judecată în dosarul lui Alexandru Kiss, pentru spălare de bani, în legătură cu firma Keviep Kft Debrecen — Sucursala Oradea. La acel moment, Rozalia Biro era viceprimar al orașului Oradea (2004-2012).

Amintim că, în martie 2015, Laszlo Borbely a fost salvat de colegii săi din Parlament, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală. În perioada când era ministru al Mediului, Borbely ar fi luat mită pentru a atribui contracte unor firme, la Oradea.

Citește și: EXCLUSIV. Noi probe și interceptări pentru care DNA cere anchetarea lui Laszlo Borbely

INTERCEPTĂRI BORBELY-BIRO , din 24 noiembrie 2009

„BORBELY LASZLO: – Servus, ROZI! Am uitat să-ţi spun. M-a sunat acest MIKLÓSSY FERI, că voi trebuie să daţi un răspuns la Ministerul Finanţelor, în legătură cu ceva plăţi. Ştii, acele…

BIRÓ ROZÁLIA IBOLYA: – Da. Ştiu. Sigur că da. Am vorbit cu el înainte de a veni. Mai exact, ieri după-masă am vorbit. Şi am rămas înţeleşi că vineri vine, o scriem…

BORBELY LASZLO: – Bine.

BIRÓ ROZÁLIA IBOLYA: – Şi aşa vom face că, prima dată, o punem sub nasul lui BOLOJAN, care nu vrea s-o semneze. Dacă nu vrea atunci, când nu va fi acolo, în prima zi, eu am s-o semnez. Păi, asta este.”

Rozalia Biro a semnat în locul primarului din Oradea mai multe acte privind groapa de gunoi ecologică, ajutându-l pe Alexandru Kiss, conform rechizitoriului de trimitere în judecată a lui Alexandru Kiss.

Pentru contruirea gropii, vicepreședintele CJ Bihor a luat mită 300.000 de euro.

Procurorii arată că, în perioada octombrie 2003 – iunie 2004, Kiss, Bojtor , Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Roatiş au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro.

Citește și: Vicepreședintele CJ Bihor, trimis în judecată pentru șapte infracțiuni. Kiss a cerut ȘPAGĂ de 3.000.000 de euro

Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de Kiss Alexandru Iosif Francisc și Bojtor Vilmos Laszlo de la Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă