4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialINTERCEPTĂRI. Cum l-a presat Lucinschi pe omul de afaceri Alexandru Horpoș ca...

INTERCEPTĂRI. Cum l-a presat Lucinschi pe omul de afaceri Alexandru Horpoș ca să-i dea banii: ”Să stai tu undeva, uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă”

Fiul fostului șef de stat moldovean Sergiu Lucinschi a folosit un limbaj explicit pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea banii ceruţi. El i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă vrea să stea la puşcărie. “Nu ştiu, să stai tu, undeva. Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva … Eu aşa m-aş gândi”, l-a avertizat Lucinschi pe Alexandru Horpoș.

Citește și: Ginerele lui Băsescu şi fiul lui Lucinschi: un şantaj de 4.000.000 de euro

Astfel, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, că s-ar putea să facă ani mulţi de puşcărie, iar pentru a-l convinge l-a dat drept exemplu pe omul de afaceri George Copos, care a fost condamnat definitiv şi acum este încarcerat. Lucinchi l-ar fi presat pe Horpoș să se gândească foarte serios dacă vrea să dea banii ceruţi sau să stea la închisoare.

Miercuri, instanţa supremă a decis cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi arestarea preventivă a ofiţerului de poliţie de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de şantaj şi trafic de influenţă.

INTERCEPTĂRI Lucinschi – Horpoș

Sergiu Lucinschi se laudă lui Alexandru Horpoș că, în timp, a rezolvat diverse lucruri pentru mai multe persoane care i-au cerut sprijin.

,,A primit o amendă, nu ştiu ce şi din 1.800.000 i-a rămas 500-400 de mii, dar slavă Domnului că a rămas şi… deci a plătit pentru libertate. Şi este anunţat conturile şi iaca aşa s-a terminat. Dar el s-a adresat şi i-am făcut. Uite că aicea, eu după ce am văzut eu aicea lumea, trece şi şapte ani şi zece ani şi nu se stinge focul ăsta până la urmă…”.

Pentru a fi cât mai explicit şi a-l determina pe HORPOS ALEXANDRU să accepte variantele de rezolvare propuse, pentru a ”scăpa” de cele două dosare de la DIICOT, inculpatul însoţeşte exemplificarea şi de un exemplu sugestiv, în sensul că, în situaţia în care nu ar urma dispoziţiile sale, de a–i da bani, ar putea să facă ani mulţi de puşcărie în cele două dosare penale, explică procurorii DNA.

”Nu ştiu, să stai tu undeva, uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă, undeva, du-le în p… mă-sii, este lume, este… . Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug eu să umblu pe undeva, mai bine stau… ”.

Redăm o altă conversație a lui Lucinschi cu Alexandru Horpoș din 19 martie, în care fiul fostului șef de stat al Moldovei îi cerea omului de afaceri să încheie o convenție similară fictivă pentru încă două milioane de euro.

HA – Haideţi să ne înţelegem şi să terminăm cu totul. Nu să rămân eu… mai semnez încă o convenţie, îţi mai dau încă două milioane de euro – datorie pe care nu o am – şi ţi-am mai semnat şi la dosar pe o chestie pe care nu o am şi eu rămân cu un dosar penal. Păi pune-te în situaţia mea. Adică eu nu vreau acum să… Ştii?! Dar hai să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut un pas: ţi-am semnat la notar aia; aia este o chestie… îţi dai seama, pentru o datorie pe carte nu o ai, semnezi cuiva că îi dai două milioane de euro. Că am avut noi o înţelegere de business, că a ieşit, că n-a ieşit… Dar eu de la tine nu am împrumutat nici un leuţ. Sau tu nu mi-ai dat mie fizic, tu mie, un leuţ. Business-ul este altă poveste. Iar eu acum ţi-am semnat că tu mi-ai dat mie două milioane de euro, ceea ce nu este real. Şi ştii foarte bine. Dar în continuare, mai semnez încă două milioane de euro… Arată-mi o chestie clară. Nu pot să merg aşa… mai semnez încă un act de două milioane şi eu pe partea cealaltă mă înnebunesc cu „dă-mi acte, dă-mi aia.” Ei au plecat pe un drum; tu trebuie să-i întorci acum de pe drumul pe care au plecat. Este plecată de la tine, nu este din oficiu.

LS – Adică să întorc eu lucrurile înapoi, ce poate fi întors. Că şi tu ai luat-o… că ai aşteptat încă vreo două-trei săptămâni… eu am înţeles că tu nu mai dai tu nimic. Şi de aia s-au pornit lucrurile aşa cum s-au pornit. Nu trebuia să aştepţi.

HA – Bine, alea două-trei săptămâni am greşit, poftim. Hai să încercăm să o remediem.

…………………

HA – Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci nişte paşi?

LS – Am început, am început.

HA – Dar vreau şi eu un semn, să văd măcar un…

LS – …nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi si mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci nu poţi să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu ştiu cum e la voi aici, voi nu vă credeţi unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să…

HA – …eu te înţeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut…

LS – …eu am făcut, ţi-am dat plângerea penală…

HA – …da, mi-ai dat plângerea penală, dar asta nu este un pas. Am citit-o… m-a luat durerea de cap când am citit-o.

LS – Şi mai departe, ţi-am spus…

HA – Acum vrei să-ţi semnez şi convenţia asta, a doua. Deci eu ţi-am semnat două milioane o dată şi acum vrei să-ţi mai semnez două milioane. Bun.

LS – Şi nu să le semnezi, să le plăteşti…

HA – …să plătesc?!

LS – Păi cum?! Până la sfârşitul… Domnule, ai spus cum…

HA – Şi pe partea cealaltă ăştia vin la mine să-mi ceară documente şi tot felul de acte şi nu ştiu… Cum cred eu că se poate rezolva acest…

LS – …eu am să rezolv problema asta. Eu nu am nici un, ţi-am spus, n-am nici un motiv de a strica viaţa ta. Nu am avut… Şi am aşteptat la nesfârşit. Nu am avut cu ce să plătesc şcoala copiilor. Mă înţelegi? Şi de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.

HA – Şi eu sunt acum foarte înţelegător, am mers şi la notar, ţi-am semnat şi actul ăla, îţi fac şi convenţia asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieşi. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat…

LS – …corect!

HA – Hai să încercăm. Vreau să îţi plătesc şi banii ăştia pe convenţia asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau.

Citește și: EXCLUSIV. Procurorul DIICOT Remus Jurj, URMĂRIT penal alături de Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu și de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Moldovei

LS – Iată aici este scris tot ce fac eu şi, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună.

HA – Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenţii. Ţi-o spun prieteneşte. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poţi să stingi această acţiune care s-a pornit şi s-a focusat aşa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că „împăcare amiabilă”.

LS – Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declaraţie, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea.

………………….

HA – Deci te rog fă acum un mic pas. Deci e o rugăminte personală – fă un mic pas. Aşa cum s-a declanşat… Bun, că luna asta am greşit eu… am greşit…, că alea trei săptămâni sau… în astea trei săptămâni, în ultima lună s-a urgentat toată treaba. Cineva a urgentat-o. Fă şi tu măcar un pic, fără să arăţi neapărat ceva… un mic pas să iei un pic presiunea de pe… Ăştia au venit: „Acum daţi-ne documentele, în două zile!” Le-am spus: „Sunt o grămadă de… Îmi cereţi între 2008 şi 2013.” Deci îmi ceri documente pe 5 ani de zile, cu toate balanţele, cu toate plăţile. Deja au trecut în extrema cealaltă. Deci ei nu mai caută numai… că eu nu am lucrat cu firmele astea pe care le-au adus ei. Eu nu am lucrat decât cu două dintre ele, pe bune, le aduc două documente… Dar vor toată activitatea mea între 2008 şi 2013 deci 5 ani de zile. Şi i-am rugat: „Lăsaţi-mă măcar…” „Nu, că procurorul vrea acum, că este urgent, că…” Vorbeşte cu procurorul ăsta sau cu cine crezi…

LS – Eu nu pot să vorbesc cu el. Cum îţi închipui că eu pot să vorbesc cu el?! Iar eu nici nu l-am văzut în viaţa mea!

HA – Nu tu… Măcar să fie un pic……… adică să simt un pic: „Da domnule, îl mai las două zile. Dă-mi documentele astea. Nu-mi da decât ce ţine de firmele astea, nu ce ţine de toată activitatea.” Intrăm într-o altă… Simt că este pusă aşa, o lupă pe mine cu treaba asta. Ok. Bun. Eu o să uit la convenţia asta civilă…

LS – …cu cât mai repede o facem, cu atât mai repede eu pot să…

Sergiu Lucinschi a fost reținut de procurorii DNA pentru șantaj și trafic de influență. Lucinschi ar fi cerut 4 milioane de euro în perioada decembrie 2014 și martie 2015. Lucinschi va fi prezentat marți în fața judecătorului de drepturi și libertăți pentru emiterea unui mandat de arestare.

Fiul fostului președinte al Republicii Molodova este anchetat de DNA pentru șantaj.

Citește și: UPDATE. Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, REȚINUT de DNA. Acuzații: ȘANTAJ de 4.000.000 euro

În acest dosar, procurorul DIICOT Remus JURJ este urmărit penal, iar avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, are calitatea de suspect.

Procurorul Remus Jurj atrage competența Inaltei Curți de Casație și Justiție de a judeca cererea DNA de arestare preventivă. 

DNA a confirmat informația României Libere printr-un comunicat. Astfel, potrivit DNA, față de JURJ TUDORAN REMUS, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și față de PRICOP RADU, avocat în cadrul Baroului București, s-a început urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la șantaj.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea suspecților Pricop Radu și Jurj Tudoran Remus, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă).

De asemenea, Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu valoarea sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Ce au făcut avocatul Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, și procurorul DIICOT Remus Jurj

Concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe același om de afaceri, printre care și cauza anterior menționată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor.

Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri (denunțător) părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii.

Între probele procurorilor, pe lângă documente, se află și interceptări . spun sursele RL. În atenția DNA sunt și alte persoane urmărite penal.

Cele mai citite

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Iohannis se întâlnește cu reprezentanții Bisericii Greco – Catolice la Blaj

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, astăzi, la Blaj, cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi va participa la un eveniment comemorativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă