2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialInstanta suprema a impartit dosarele din Finante

Instanta suprema a impartit dosarele din Finante

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, joi, cererea de stramutare formulata de femeia de afaceri Marioara Andronic, una dintre inculpatele din dosarul de coruptie “Mita de la Finante”, instrumentat de procurorii DNA Timisoara. Acuzand presiuni locale, aceasta a solicitat instantei supreme ca procesul aflat pe rol la Tribunalul Timis sa fie judecat la o alta instanta, egala in grad, din tara.
Printre acuzatiile care i se aduc patroanei se numara si aceea ca, in octombrie 2003, ar fi determinat-o pe Ana Hoban, inspector in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, sa falsifice bilantul contabil si balanta sintetica de verificare a firmei sale, “Cristian Andronic” SRL, in scopul obtinerii, fara drept, a unui credit Phare in valoare de 130.000 de euro. Documentele au fost depuse la Filiala CEC Timisoara, insa creditul nu a fost aprobat pentru ca societatea nu indeplinea oricum conditiile de bonitate impuse de lege.
Aceeasi Marioara Andronic mai este cercetata intr-un alt dosar de coruptie, impreuna cu fosta directoare a Administratiei Financiare Timisoara, Klara Ilona Piroska, in legatura cu returnari ilegale de TVA, cauza in care cele doua au fost de curand puse in libertate din cauza unui viciu de procedura.
Pe de alta parte, intr-un alt dosar ce vizeaza infractiuni de coruptie descoperite tot in cadrul institutiei Finantelor timisorene, ICCJ a aprobat stramutarea cauzei de la Curtea de Apel din capitala Banatului, la instanta similara din Pitesti. In acest caz, cererea a fost inaintata de fosta directoare a Administratiei Finantelor Publice, Klara Ilona Piroska, condamnata de Tribunalul Timis la patru ani de puscarie, alaturi de omul de afaceri Petru Willkovits, director general la SC “Perfect Renaissance” SRL, trei ani de inchisoare, si Violeta Chioreanu, director economic la aceeasi firma, condamnata la doi de detentie in acelasi dosar.
Si in aceasta cauza, aflata in prezent in faza de apel, au fost invocate unele presiuni locale, care ar fi afectat solutionarea corecta a procesului in prima instanta. Obiectul acestui dosar de coruptie a fost achizitionarea, de catre ex-sefa de la Administratia Financiara, in intervalul 2002-2004, de mobilier in valoare de o jumatate de miliard de lei, platit de firma lui Willkovits. Acesta din urma a “sponsorizat-o” pe Klara Ilona Piroska pentru a beneficia de anumite favoruri in cadrul unor licitatii si executari silite gestionate de aceasta institutie a statului, sustin procurorii.
In ceea ce priveste culpa directoarei economice Violeta Chioreanu, aceasta a fost acuzata ca a inregistrat mobilierul cumparat pentru fosta directoare drept cheltuieli curente in contabilitatea “Perfect Renaissance”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă