13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialInfractiuni comise de romani peste hotare in 2007

Infractiuni comise de romani peste hotare in 2007

Plecati din tara pentru o viata mai buna, emigrantii romani au devenit, in 2007, o adevarata problema nationala pentru state precum Italia sau Spania, tari unde se inregistreaza o crestere alarmanta a infractiunilor comise de conationalii nostri.

Surse neoficiale estimeaza ca in cele doua state traiesc cate un milion de emigranti romani, dintre care doar jumatate cu acte in regula.

Daca pana acum romanii erau 'renumiti' pentru infractiuni 'intelectuale' – fraude bancare, carduri clonate, spargeri de ATM, operatiuni de phishing (trimiterea de e-mailuri prin care se incearca obtinerea de date personale ale clientilor unor banci) -, in 2007 s-au inmultit infractiunile cu violenta – crime, violuri, jafuri, sechestrare de persoane, care capata, in plus, un caracter organizat, informeaza Rompres.

La inceputul lunii martie, sase romani au agresat si lovit o femeie de 60 de ani si pe fiica acesteia, proprietarele barului 'da Lino' din Magnago, o mica localitate in apropiere de Milano, furand marfa in valoare de peste 50.000 de euro. Totodata, romanii au sustras bijuterii din apartamentul victimelor, situat deasupra barului. Fiica, o femeie de 45 de ani, a fost violata in cursul jafului de catre doi dintre infractori.

Pe 16 aprilie, in statia de metrou Termini din Roma, a avut loc un incident intre Vanessa Russo, o tanara italianca, si o prostituata de origine romana Doina Matei. Romanca a lovit-o pe Vanessa cu umbrela in ochi, iar la scurt timp italianca a decedat la spital. Procesul s-a desfasurat rapid, iar Doina Matei a fost condamnata la 16 ani de inchisoare.

Pe 11 august, trei romani au fost arestati pentru clonare de carduri de bancomat si pentru ca au scos, din mai multe banci din zona localitatii Pianezza, provincia Torino, sume uriase de bani. Carabinierii, dupa mai multe urmariri, i-au identificat pe faptasi: Elena Ciobanu, de 19 ani, care efectua extragerea sumelor, si unchii ei Olga si Gheorghe Afloarei, de 50, respectiv 51 de ani, care colaborau la trimiterea banilor in Romania.

Pe 21 august, regizorul italian Giuseppe Tornatore a fost acostat, la Roma, de trei romani, printre care si un minor. In timp ce se intorcea acasa, regizorul a fost oprit de agresorii sai pe motiv ca doreau unele informatii, dar a fost lovit in cap si i s-au furat portofelul, telefonul mobil si Ipod-ul. Cei trei romani au fost arestati, fiind banuiti, totodata, ca sunt autorii mai multor furturi in capitala Italiei.

Cazul care a pus jar pe foc a fost cel al lui Romulus Nicolae Mailat, un roman de etnie roma in varsta de 24 de ani. El este acuzat ca a violat si ucis o italianca de 47 de ani, Giovanna Reggiani, intr-o suburbie a Romei, la sfarsitul lunii septembrie. Giovanna Reggiani a fost batuta cu picioarele, jefuita, si abandonata intr-un sant din apropierea taberei romilor din suburbia Tor di Quinto. Dupa acest incident autoritatile italiene au declansat un adevarat razboi impotriva emigrantilor romani care stateau ilegal in Italia. Ancheta in cazul lui Mailat se afla in desfasurare.

Tot la sfarsitul lunii septembrie, o femeie in varsta de 40 de ani a fost acostata, in jurul orei 6 dimineata, in fata unei biserici din localitatea Spresiano si violata de un roman. Italianca se intorcea de la serviciu, terminand tura de noapte.

In noiembrie, doi romani, Dan Cardei si Florentin Nikita, au rapit o tanara italianca din Pinerolo, provincia Torino. Fata a fost ademenita de romani cu promisiunea ca ii vor gasi de lucru intr-un bar din Londra. In capitala Marii Britanii, tanara, insarcinata, a fost supusa, timp de 20 de zile, unor salbatice maltratari, fiind batuta, violata si obligata sa se prostitueze.

Tratamentul violent aplicat de cei doi a facut ca tanara sa piarda sarcina. Dupa o tentativa nereusita de a fugi, fata a reusit sa ia legatura cu un prieten de familie, care a alertat Scotland Yard-ul, iar cei doi romani au fost arestati.

Chiar la sfarsitul acestui an, pe 28 decembrie, un cetatean roman in varsta de 22 de ani, muncitor in zona orasului Verona, a fost arestat de carabinieri pentru ca a lovit, a violat si apoi a jefuit o femeie din Verona in varsta de 50 de ani.

Victima se intorcea acasa pe jos cand a fost atacata de tanar care a tras-o cu forta de pe strada intr-un loc izolat. Agresorul a lovit puternic femeia cu pumnii si picioarele, a violat-o si, apoi, a jefuit-o. Femeia, desi intr-o stare jalnica, a reusit sa se tarasca pana acasa si sa ceara ajutor, dupa care a fost dusa la spital pentru ingrijiri.

Nici Spania nu a fost ocolita de infractori de origine romana.

Pe 13 aprilie, politia spaniola a arestat trei persoane – un spaniol si doi romani – care frecventau casa preotului Salvador Fernandez Ciller, din Cehegin, provincia Murcia, cersind si cautand un loc de dormit. Cei trei sunt suspectati ca l-au omorat pe preot, politia gasindu-l legat la maini si lovit in cap cu un ciocan.

La sfarsitul lunii iunie, o retea internationala de falsificatori de carduri bancare formata din 29 de membri, avand ca lider un roman de 35 ani, din Bucuresti, a fost anihilata de politistii romani si spanioli, in cadrul unei operatiuni intitulata generic 'ZAPATILLA'. Grupul actiona in regiunea Valencia si era format din 21 romani, trei spanioli, patru bulgari si un italian implicati in falsuri de mijloace de plata electronice, extrageri frauduloase de sume de bani si efectuarea de operatiuni comerciale ilegale cu carduri bancare falsificate.

Pe 25 iunie, politia spaniola a arestat alte 53 de persoane, in majoritatea lor romani, acuzate de implicare in falsificarea de carti de credit. Grupurile de infractori operau in orasele de pe Costa del Sol, din Castilla, Leon si in regiunea Madrid. In timpul operatiunii, politistii au descoperit trei ateliere clandestine de falsificare a cardurilor.

Pe 15 iunie, politia spaniola dezmembra o banda de raufacatori, formata din cinci barbati de origine romana si o femeie provenind din Maroc. Banda se indeletnicea cu furtul din locuinte si din magazine, de multe ori cu mana inarmata sau folosindu-se de arta intimidarii, si si-a concentrat actiunile mai ales pe Costa del Sol, la Mediterana, dar si in alte regiuni ale Spaniei. Cativa dintre indivizii arestati s-au dovedit a fi implicati si in cazul asasinarii a doi cetateni germani, in casa in care acestia locuiau, situata in Chilches, provincia Malaga.

Tot in iunie, politistii din cadrul Mossos d'Esquadra (din Catalonia) au arestat o banda de hoti formata din sase romani, dintre care patru sunt presupusii autori materiali ai furturilor, iar unul este minor. Ei sunt acuzati de participare la 66 de furturi comise in diverse locuinte, cele mai multe in zona Barcelonei (Maresme si Vallés). Cele 66 de furturi s-au facut dupa acelasi sistem: hotii profitau de ferestrele deschise si intrau in locuinte, de unde furau bani si obiecte valoroase de mici dimensiuni precum bijuterii, aparate electronice sau telefoane mobile, in timp ce proprietarii dormeau.

Pe 5 septembrie, politia spaniola a arestat sase membri ai unui grup de spargatori romani acuzati de comiterea a cinci furturi in regiunile Aranda de Duero (Burgos), Tortosa (Tarragona), Camponaraya (Leon) si Lugo. Delincventii se deplasau cu o singura masina, in care isi ascundeau uneltele, si obisnuiau sa fure alta masina pentru a se apropia de locul in care urmau sa opereze. Ajunsi acolo, intrerupeau contactul alarmei acustice si faceau o gaura in perete, prin care scoteau banii sau seiful.

Membrii grupului, care trimiteau in tara banii furati, au luat o prada de cel putin 8.000 de euro, in timp ce daunele pe care le-au provocat cu ocazia acestor furturi se ridica la peste 18.000 de euro.

Jandarmeria din San Pedro del Arroyo, oras situat in provincia spaniola Castilia y Leon, a retinut, pe 10 octombrie, patru cetateni romani, soferul si trei pasageri ai unei furgonete, in care acestia transportau doua tone de cupru si ustensile (clesti, doua cutii de unelte) folosite probabil la comiterea de delicte.

La mijlocul lunii noiembrie, politia spaniola anunta anihilarea unei organizatii mafiote care se ocupa cu falsificarea cartilor de credit, folosite apoi in centre comerciale. In cadrul operatiunii desfasurate in Castellon (sud-est) si Taragona (sud) au fost retinute 44 de persoane, in majoritate romani.

Politia a confiscat 2.000 de carduri false si a gasit sase ateliere unde acestea erau contrafacute. In locuintele celor retinuti s-a mai gasit si o cantitate mica de substante stupefiante. Membrii organizatiei au fost pusi sub acuzare pentru falsificare de documente, furt cu folosirea fortei, trafic de stupefiante, trafic ilicit de vehicule, agresiuni, extorcare si rapire, valoarea totala a fraudei ridicandu-se la cateva milioane de euro.

Cotidianul spaniol El Mundo publica, in noiembrie, un articol despre condamnarea la cinci ani de inchisoare si plata unei amenzi de 6.696 de euro a unui cuplu de romani pentru ca si-au obligat fiica sa se prostitueze, la Valencia, prezentand-o prin Internet si amenintand-o ca o vor trimite in tara daca nu asculta ordinele.

Infractiuni ale romanilor de mai mai mica amploare au fost inregistrate si in alte state din Europa sau din alte continente.

Pe 18 noiembrie, patru cetateni romani, acuzati ca ar fi propus spre vanzare doi copii pentru suma de 5.000 de euro fiecare, au fost arestati de politia franceza la Denain (nordul Frantei), intr-o tabara de nomazi. Era vorba de doua cupluri, in varsta de aproximativ 20 de ani, care au incercat sa vanda copiii nascuti sau care urmau sa se nasca.

Pe 30 octombrie, politia poloneza din regiunile Silezia si Wroc³aw a retinut cinci cetateni romani care furau din bancomate cu ajutorul unor carduri false. Doi dintre romani au fost retinuti in Silezia, gasindu-se asupra lor 48 de carduri, 9.000 de euro si peste 10.000 de zloti in numerar, cel mai probabil, banii fiind furati din bancomate. Alti trei romani, cu varste intre 21 si 33 de ani, au fost retinuti la Wroclaw, politia banuind ca grupul opera in mai multe state din Europa. Functionarii au descoperit in camera lor 113 carduri false, peste 7.000 de euro, 17.000 de zloti si aproape 2.000 de lire sterline.

Autoritatile din capitala Greciei, Atena, au retinut, in luna iunie, doi romani deghizati in politisti ce actionau pe o strada rezervata pietonilor in zona Acropole. In varsta de 33 si 54 de ani, cei doi barbati aveau si legitimatii de politist false, controlau actele de identitate ale turistilor si le cereau bani pentru 'a evita sa aiba probleme' cu autoritatile elene.

La mijlocul lunii decembrie, romanii Alexandru Marius Mihaita si Daniela Vasile au fost condamnati in Noua Zeelanda la cate doi ani de inchisoare, dupa ce au furat banii de pe cardurile unor batrane. Ei au fost judecati pentru 18 acuzatii de furt, 27 de acuzatii de folosire a unui document si patru acuzatii de tentativa de utilizare a unui document.

Anchetatorii au descoperit ca unul dintre romani spiona victimele, in majoritate femei batrane, in timp ce introduceau cardurile in bancomate, le afla PIN-ul, apoi le distragea atentia, iar celalalt roman le ataca, furand gentile si cardurile victimelor. Autoritatile din Noua Zeelanda au declarat ca infractiunile comise de romani au fost mai mult decat josnice si au hotarat expulzarea imediata a celor doi, dupa ispasirea pedepsei primite.

Pe 18 noiembrie, doi cetateni romani au fost arestati in Valley, un orasel din statul american Alabama, intr-o actiune a FBI care viza o retea internationala de frauda. Daniel Bobac si Radu Cotaiba, ambii din Romania, si un al treilea suspect au incercat sa incaseze un transfer de bani dintr-un centru situat intr-un supermarket din Valley. Totul a pornit de la faptul ca Bobac l-ar fi pacalit pe un canadian pe site-ul de licitatii e-bay sa trimita bani pentru un produs fictiv, fapt raportat politistilor din Valley de departamentul FBI impotriva fraudelor din Houston. Asupra lui Bobac s-au gasit mai multe pasapoarte contrafacute, el riscand sa fie condamnat pentru obstructionarea justitiei, fals, uz de fals si tentativa de furt. Cel de-al doilea roman, Radu Cotaiba, este acuzat de exces de viteza si obstructionare a unei anchete guvernamentale. Asupra celor doi s-au gasit telefoane mobile, probabil furate, cu care au efectuat apeluri internationale in valoare de mai multe mii de dolari.

La mijlocul lunii noiembrie, politistii bulgari anuntau anihilarea unei importante retele de traficanti de droguri ce facea legatura intre tari din America de Sud si state din vestul si centrul continentului european. Pe parcursul anului 2007, politia bulgara interceptase nu mai putin de 80 de asa-zisi 'catari' – transportatori de droguri – bulgari si romani care aveau legaturi cu aceasta retea, de la care au confiscat in total circa 60 de kilograme de cocaina si 3,5 kilograme de heroina.

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă