16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialInflaţie pozitivă, în Grecia, după aproape trei ani

Inflaţie pozitivă, în Grecia, după aproape trei ani

Datele Autorităţii elene pentru Statistică, calculate conform standardelor europene, arată că Grecia a pus capăt declinului preţurilor, după aproape trei ani de criză economică şi politică, înregistrând, în decembrie, o inflaţie pozitivă de 0,4%, informează Bloomberg, citat de Mediafax.

În noiembrie, preţurile de consum din Grecia au scăzut cu 0,1%. Analiştii anticipau, pentru luna decembrie, o creştere a preţurilor de 0,2%.

În timp ce avansul preţurilor de consum este încă un pas către revenirea la normal a Greciei, după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria economică a ţării, creşterile au fost alimentate de noile taxe pe vânzări, introduse în luna august, în cadrul celui de-a treilea program de salvare.

“Creşterea se datorează aproape exclusiv majorării taxelor indirecte, care au urcat de la 13% la 23% pentru multe produse de bază”, a declarat Ilias Lekkos, economist şef la Piraeus Bank în Atena.

Inflaţia din Grecia a depăşit în acest fel media zonei euro, unde preţurile de consum au avansat în decembrie cu un ritm anual de 0,2%.

Cele mai mari majorări ale preţurilor au avut loc în cazul alimentelor şi băuturilor ne-alcoolice, cu 2,7%, şi al tarifelor hotelurilor, cafenelelor şi restaurantelor, cu 2,5%.

Principalul efect deflaţionist a venit din partea costurilor suportate de gospodării, între care cel al agentului termic, care a scăzut cu 3,8%.

Cele mai citite

Festivalul Filmului Românesc în Israel, ediția 2024

În urma succesului de care s-au bucurat proiecțiile de film românesc în Israel și la cererea publicului larg, Institutul Cultural Român de la Tel...

Prognoza meteo pe regiuni. Vremea se va încălzi în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă în intervalul 13 - 26 mai. Astfel, în următoarele două săptămâni,...

Spitalul Foișor, noi informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic

Spitalul Foişor a anunțat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că starea generală de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează uşor. „Evaluarea domnului...
Ultima oră
Pe aceeași temă