17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialInfirmiere contra rachete

Infirmiere contra rachete

Inca nu s-au stins ecourile eliberarii infirmierelor bulgare si clasa politica franceza a dat in clocot, dupa ce s-a aflat ca Parisul va livra Libiei arme de sute de milioane de euro.

Candva ocolit de toata lumea, liderul libian Moammar Ghaddafi a obtinut in zece zile un parteneriat cu UE si contracte de armament cu Franta. Libia va cumpara de 168 milioane de euro rachete antitanc Milan, fabricate de firma MBDA, o filiala a grupului EADS – numarul unu mondial in productia de rachete ghidate.
Dotate cu sisteme de ghidare ultraperformante, rachetele Milan intra in dotarea fortelor armate din 41 de tari, putand penetra blindaje, pozitii fortificate si buncare pe o distanta de 2-3 km. In afara de rachete, Libia va beneficia si de un sistem securizat de comunicatii radio Tetra.
Primele informatii despre contracte au fost oferite de fiul liderului libian, Seif el-Islam Ghaddafi, care i-a pus in incurcatura pe liderii francezi. Presa si opinia publica din Hexagon au inceput sa se intrebe daca acesta a fost pretul platit pentru salvarea infirmierelor bulgare si a medicului palestinian. Dezmintirile au inceput sa curga.

Mai intai, presedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca Franta nu a oferit Libiei "nici o" contrapartida la eliberarea ostaticilor. A urmat o declaratie a unui inalt oficial libian care a sustinut ca deja au fost semnate contractele. Din nou, francezii au dezmintit. "Contractele nu au fost semnate oficial", a declarat ieri pentru RTL ministrul Apararii, Hervé Morin. "Exista o scrisoare de intentie din partea Libiei pentru cumpararea de rachete antitanc Milan", a precizat el. Numai ca, potrivit unui comunicat al EADS, este vorba nu doar despre o "scrisoare", ci despre un contract in toata regula, "finalizat dupa 18 luni de negocieri" si care asteapta semnatura libienilor.

» SOCIALISTII CER ANCHETA

Paralizata dupa infrangerea suferita la prezidentiale, stanga franceza a prins glas, cerand crearea unei comisii parlamentare de ancheta.
"Cum putem admite, intr-o democratie pe care Nicolas Sarkozy ar dori-o transparenta, ca fiul lui Ghaddafi sa fie cel care ne anunta un contract de armament semnat, cand Ministerul de Externe nu stie nimic iar ministrul Apararii vorbeste pentru moment de o «scrisoare de intentie»?", s-a intrebat Hollande. "Totul incepe sa semene cu o afacere de stat. Sper ca nu se va dovedi o minciuna de stat", a declarat si deputatul PS André Vallini.
In replica, purtatorul de cuvant al presedintiei s-a intrebat: "Cum sa reprosezi unor companii nationale ca intra pe piata unui partener care isi respecta obligatiile internationale?". El a negat ca Nicolas Sarkozy ar fi semnat ceva in cursul vizitei la Tripoli.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă