0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialIndustria metalurgica tulceana, in agonie

Industria metalurgica tulceana, in agonie

Platforma metalurgica din municipiul Tulcea, unde lucreaza in prezent peste 4.000 de angajati, se prabuseste incet, dar sigur. Din motive diferite, cele trei combinate cu profil metalurgic din Tulcea sunt pe punctul de a-si inchide definitiv portile, ceea ce ar genera o problema sociala majora in acest oras.

Combinatul de feroaliaje, inchis de cateva luni

Motivand ca autoritatile din Tulcea ii impiedica sa realizeze un port industrial, patronii ucraineni ai combinatului de feroaliaje au oprit la inceputul lunii iunie cuptoarele si au trimis in somaj temporar aproape 500 de muncitori din cei aproximativ 1.400 de angajati. Cu acel prilej, ucrainenii au invocat si cheltuielile prea mari pe care le fac din cauza pretului mare pe care-l platesc pentru aprovizionarea cu energie electrica. In realitate, SC Feral Tulcea are probleme serioase cu desfacerea productiei de feroaliaje si ca atare s-a decis oprirea productiei pana cand vor putea fi vandute zecile de mii de tone aflate in stoc. Asta in conditiile in care pe piata mondiala a scazut cererea la acest produs, iar pretul a coborat si cu mult sub cheltuielile de productie. Situatia este cu atat mai dramatica daca se au in vedere investitiile masive facute de ucraineni in acest combinat in ultimii ani.
Este vorba de aproape 30 milioane de dolari, investitii care au condus la retehnologizarea acestui combinat si la rezolvarea unor probleme grave de poluare a mediului cu praf de siliciu si de mangan.

Tremag are probleme…

In urma unei privatizari dubioase puse la cale de fostul sef al APAPS, Ovidiu Musetescu, combinatul de produse magneziene, SC Tremag, nu a putut sa iasa din criza financiara in care se zbate de mai multi ani. Ca urmare, acest combinat si-a redus tot mai mult productia, iar acum in sectiile sale mai lucreaza doar 130 de salariati fata de cateva sute cati erau in urma cu doi ani.
Despre modernizarea instalatiilor nici nu poate fi vorba, iar datoriile societatii la bugetul de stat si la cel local se inmultesc de la o luna la alta. In ultimele luni administratia locala din Tulcea a respins mai multe cereri de scutire si de reesalonare a datoriilor SC Tremag, ceea ce a agravat si mai mult situatia financiara a combinatului, iar spaima somajului a aparut in randul salariatilor.

Amenintata cu inchiderea

Chiar daca productia de alumina calcinata realizata la Tulcea creste de la o luna la alta, uzina de alumina are probleme. De mai multa vreme, conducerea SC Alum se afla in conflict cu Garda de Mediu pe motiv ca polueaza semnificativ apa, solul si aerul din imprejurimile municipiului Tulcea. Comisarii Garzii de Mediu i-au amendat de nenumarate ori pe administratorii uzinei pentru ca au poluat cu ape industriale cu un continut foarte mare de soda caustica sau lapte de var lacul Somova si au deversat in atmosfera abur tehnologic cu continut de soda. Mai nou, s-a iscat un mare scandal privind pericolul pe care-l reprezinta halda de slam rosu din apropierea satului Mineri. Autoritatile spun ca doar a zecea parte din investitiile cuprinse in ultimii ani in autorizatia de mediu a acestei uzine au fost realizate. Pentru a stopa poluarea produsa de uzina de alumina, autoritatile de mediu tulcene au emis o notificare catre SC Alum prin care o avertizeaza ca, daca nu-si indeplineste rapid obligatiile din autorizatia de mediu din urma cu un an, va fi obligata sa-si opreasca productia. Aceste investitii insumeaza cateva milioane de euro si nici macar nu au fost demarate…

Cele mai citite

Industria zahărului, în colaps din cauza importurilor ucrainene. Ce vor cultivatorii

Industria zahărului din România este în colaps, susține Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, care solicită Guvernului să blocheze 3-4 luni,...

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Ce-i de făcut  azi în România?

Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean....
Ultima oră
Pe aceeași temă