7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialIndustria eoliană românească înregistrează pierderi de 4 miliarde lei

Industria eoliană românească înregistrează pierderi de 4 miliarde lei

Creditul pentru construirea unei centrale care funcţionează 20 de ani poate fi rambursat abia în 30 de ani, anunţă asociaţia de profil.

Un studiu elaborat strict pe baza situaţiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerţului relevă rezultate îngrijorătoare pentru investițiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989, arată organizaţia Romanian Wind Energy Association (RWEA) într-un comunicat remis redacţiei.

„În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 și 2015”, a menţionat asociaţia.

Raportul “Analiza perfor-man-ței financiare și a poziției de bilanț a industriei eoliene din România în anul 2015” arată că sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar. Pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani, susţine cercetarea. „Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinși ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”, a menţionat Claudia Brânduș, președinte RWEA.

Romanian Wind Energy Association susține că la această situație s-a ajuns ca urmare a deselor modificări legislative și de reglementare, de cele mai multe ori efectuate în lipsa unor studii de impact și analize pe măsură, afectând, astfel, o industrie care participă în mod semnificativ la îndeplinirea de către România a obiectivelor asumate în domeniul energiei regenerabile. Asociația arată ca având în vedere prețul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, precum și cel actual, care a ajuns sub acest nivel, investitorii din domeniul energiilor regenerabile solicită ajutoare de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei.

„În cazul energiei eoliene s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment”, arată RWEA în comunicat. În aceste condiții, asociația vorbește despre colapsul potențial al industriei energiei din surse regenerabile.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă