15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialIncredibila călătorie a unui aventurier în Amazonia

Incredibila călătorie a unui aventurier în Amazonia

Cu preţul înţepături-lor şi muşcăturilor de insecte şi animale, al atacurilor triburilor locale şi chiar al unei detenţii, Ed Stafford a câştigat pariul făcut cu el însuşi, cel de a străbate cu piciorul întregul traseu al marelui fluviu Amazon. O premieră mondială care îl înscrie în istorie.
Plecat în această aventură la 2 aprilie 2008, de la izvoarele Amazonului, în munţii Nevado Mismi din Peru, aventurierul a ajuns lunea trecută la vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic, la Maruda Beach, pe coasta Braziliei. După 859 de zile şi 6.500 km străbătuţi, a ajuns pe plajele braziliene sleit de oboseală, ajungând în ultimele zile să „doarmă mergând”, potrivit propriilor mărturii. Cei doi ani şi jumătate în care a străbătut una dintre cele mai ostile regiuni ale planetei, jungla amazoniană, au fost marcaţi de 50.000 de înţepături de ţânţari, sute de alte înţepături de viespi, muşcături de vipere sau de scorpioni, atacuri ale jaguarilor, anacondei şi anghilelor electrice şi ale indienilor. Pe nedrept acuzat de crimă de două ori, englezul a fost închis, apoi a fost vânat de indienii Ashaninka, care au lansat săgeţi otrăvite şi focuri de armă contra sa. Aşa cum declara la sosire, susţinut de tovarăşul său de drum peruan, Ed a reuşit să ducă la capăt marea sa aventură, deşi în ajun se prăbuşea de oboseală. „Este incredibil să fiu aici, am dovedit că o pot face.”

Originar din Leicestershire, Ed Stafford, pasionat de călătorii, a fost militar activ în British Army până în 2002, apoi a plecat în expediţii în Borneo, Indonezia şi Guatemala. Străbaterea traseului Amazonului cu piciorul, din Peru până în Brazilia, era un proiect nerealizat încă de om şi s-a lansat în această „aventură pe cont propriu”, în pofida scepticismului celor din jur.
Ed Stafford s-a hrănit cu orez, morcovi şi peşti piranha pescuiţi de el, cu provizii cumpărate de la comunităţile întâlnite pe drum. În bagaje a luat un telefon-satelit şi un laptop, care i-au permis ca doi ani şi jumătate să-şi relateze odiseea pe blog şi Twitter. Călătoria, finanţată de sponsori şi de donatori, a costat 100.000 dolari. La plecare, a fost acompaniat de un prieten britanic, care a abandonat însă expediţia după trei luni. Câteva săptămâni mai târziu, i s-a alăturat un muncitor forestier peruan, Gadiel Cho Sanchez Rivera, 31 de ani. Iniţial, doar „pentru câteva zile”, dar cei doi au rămas împreună până la capătul drumului plin de riscuri şi pericole. Cho preciza: „Am început să merg cu Ed pentru că am estimat că aveam responsabilitatea să ajut acest nebun să traverseze o regiune foarte periculoasă, infestată de traficanţi de droguri şi triburi ostile”. În final, peruanul a început să aprecieze cu adevărat acest mod de viaţă, cei doi devenind buni prieteni.

Confruntarea cu jungla

Fauna amazoniană este reputată pentru ostilitatea ei. Ed a întâlnit caimani de 5,5 metri lungime şi anaconda uriaşi, cu unul dintre ei având chiar o confruntare. „Am fugit spre el să îl filmez, dar, în loc să fugă, a părut interesat. A curbat capul asemenea unei cobre şi s-a îndreptat spre mine. M-am oprit, am dat înapoi cu viteză şi şarpele s-a oprit.”
Momentul cel mai înfricoşător nu a venit din partea animalelor, ci din partea oamenilor, în cadrul unei întâlniri neprevăzute cu tribul Ashaninka. „Bărbaţii şi femeile au început să vină spre noi cu aerul cel mai sumbru posibil. Câteva femei erau înarmate cu macete, dar bărbaţii aveau arme de foc sau arcuri cu săgeţi. (…) După ce le-am arătat echipamentele elctronice şi am acceptat angajarea şefului tribului şi a fratelui acestuia drept ghizi, ne-au lăsat în pace. Şeful tribului a rămas alături de noi 45 de zile şi ne-am despărţit în bune relaţii.”
Ed şi însoţitorul său au întâlnit în Peru un trib care trăia cu teama faţă de albi, despre care credeau că vor să le fure copiii şi să-i ucidă pentru a le lua părţi din trup. L-au suspectat pe Ed că ar fi monstrul mitic Pella Cara, „jupuitorul de feţe”.
Un alt episod dramatic a fost la un pas de a deveni o tragedie pentru cei doi aventurieri. Ghinionul a făcut să ajungă într-un sat puţin după dispariţia unui localnic. Ed şi Cho au fost acuzaţi de moartea lui, arestaţi, interogaţi şase ore şi eliberaţi după alte 24. „Motivele prin care justificau încarcerarea noastră erau interesante şi la un moment dat urma să fiu trimis la Lima pentru că regina (Angliei – n.n.) nu îmi semnase personal paşaportul…”
„La început, Amazonul a fost înfricoşător, dar s-a schimbat în ochii noştri în timpul expediţiei şi acel loc, ce părea misterios şi periculos, a devenit un loc unde ne simţeam în siguranţă. Nu am fost niciodată mai relaxaţi ca în serile când stăteam în mijlocul junglei alături de un foc de tabără. Ne-am îndrăgostit de acele meleaguri unde ne simţeam acasă.”

Semnal de alarmă

Deşi asigură că nu este un „războinic ecologic”, fostul căpitan al armatei britanice a sperat încă de la debutul călătoriei că va contribui la conştientizarea distrugerii pădurii amazoniene, considerată plămânul planetei. Se cunoasc cel puţin şase expediţii făcute de-a lungul Amazonului, de la izvoarele din Anzii Peruvieni, trecând prin Columbia, până la vărsarea pe plajele atlantice din Brazilia. Toate însă au fost făcute cu vaporul.

Ambiţie

Temerarul englez intenţionează să devină romancier, având desigur destule subiecte pentru a umple sute de pagini. Momentan doreşte să stea cu familia, dar pentru scurt timp, având deja pregătit proiec¬tul unei noi expediţii, prevăzută a demara în septembrie 2011. Nu dezvăluie nici un detaliu de teamă că i se fura ideea, dar este cert că va fi ceva ce încă nu a mai făcut nimeni.

50.000 de înţepături de ţânţari a îndurat Ed Stafford în timpul călătoriei.

6.500 de kilometri este lungimea Amazonului.

100.000 de dolari a costat expediţia englezului.

859 de zile a mers Ed Stafford prin junglă.

 

 

Cele mai citite

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Roger Corman, regizorul „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta de 98 de ani

Roger Corman, care a regizat o serie de filme de cult, printre care „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta...
Ultima oră
Pe aceeași temă