10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialINCREDIBIL. Vezi ce a făcut Fenechiu în instanţă pentru a-i convinge pe...

INCREDIBIL. Vezi ce a făcut Fenechiu în instanţă pentru a-i convinge pe judecători să-l achite. Sentinţa, amânată pentru joi

Fostul ministrul al Transporturilor, Relu Fenechiu, a plâns în faţa magistraţilor la ultimul termen al procesului în care este judecat pentru faptul că, prin firmele sale, a vândut unei societăţi de stat transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi.

Anterior, Relu Fenechiu se declarase pesimist în ceea ce priveşte şansele sale de a scăpa de condamnarea de cinci ani de închisoare cu executare pe care a primit-o iniţial în acest dosar. “Eram optimist dacă se admiteau probele. Pentru ca un om să fie condamnat, instanţa trebuie să admită toate probele şi în favoarea şi în defavoarea lui”, a declarat politicianul, ieri, înainte de a intra în sala de judecată.

Mai mult, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut lor procesul, au constatat că fostul ministru a fost de rea credinţă atunci când a solicitat amânarea ultimului termen, invocând că nu poate ajunge de la Iaşi la Bucureşti deoarece toate căile de acces sunt închise din cauza zăpezii.

Magistraţii au solicitat Ministerului Transporturilor şi CNADNR informaţii despre situaţia curselor aeriene, feroviare şi a drumurilor pe rutele Cluj-Bucureşti, Iaşi-Bucureşti tocmai pentru a vedea care a fost starea acestora luni, când trebuia să aibă loc, de fapt, ultima înfăţişare. Din documentaţia primită de instanţă, judecătorii au constatat că rutele aeriene din cele două oraşe către Bucureşti au fost funcţionale şi că s-au înregistrat întârzieri între 1 şi 40 de minute, ceea ce arată că zborurile s-au desfăşurat în limite rezonabile.

5 ani cu executare, în primă instanţă

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca “Transformatorul”, alături de fratele său, Lucian Fenechiu, dar şi foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Inculpaţii au dat dovadă de un comportament grav când “au vândut fier vechi la preţ de componentă nouă”, iar funcţiile acestora amplifică gravitatea situaţiei, de aceea pedepsele lor trebuie mărite, a arătat ieri, la instanţa supremă, procurorul DNA.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, în perioada 2002 – 2005, societatea de stat a cumpărat de la un grup de patru firme private, la care acţionar era şi fostul ministru al Transporturilor, fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980, la preţ de piese noi. Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi. Prejudiciul total este de peste 7,5 milioane de lei.

La jumătatea lui 2013, Relu Fenechiu a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor. La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu.

Directorii societăţii de stat au primit, tot atunci, pedepse cu suspendare. Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, 6,3 milioane de lei, reprezentând daune materiale. Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o decizie definitivă în această cauză.

Citeşte şi: Ziua decisivă în dosarul ”Transformatorul”. ICCJ respinge efectuarea de noi expertize

—-

 

 Fostul ministru Relu Fenechiu a declarat, marţi, la ieşirea de la instanţă, că ar fi rămas optimist dacă judecătorii i-ar fi admis probele. El a mai spus că acuzaţiile pe care i le aduce DNA nu sunt reale.

Citeşte şi: Dosarul Transformatorul: Procurorul DNA: Inculpaţii au vândut fier vechi la preţul unor componente noi

“Nu stiu ce să mai zic, nu mai sunt optimist, eram optimist dacă în acest dosar se admiteau probele. Un om, pt a fi condamnat, trebuie să judece probele, eu nu am auzit să se stabilească un prejudiciu fără să existe o expertiză. Am o familie la care mi-aş dori să ajung, unul cu dvs (presa, n.red.) şi unul cu judecătorii, aşa cum am fost deschis cu dvs., mi-aş dori o listă cu probleme din partea dumnealor cu ceea ce cred că sunt ilegalităţi şi eu să le explic, deţin probe care arată că aceste acuzaţii nu sunt reale”, a declarat Fenechiu.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă