16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialIncognito în autocarul militarilor protestatari. Partea a doua, crama primarului PNL: „Aici...

Incognito în autocarul militarilor protestatari. Partea a doua, crama primarului PNL: „Aici intrăm în picioare şi ieşim pe brânci”

Cadrele militare din Focşani care au protestat ieri la Bucureşti împotriva micşorării pensiilor s-au oprit la întoarcere la domeniul viticol al vicepreşedintelui PNL Vrancea.

După cum am scris în ziarul de ieri, ne-am amestecat printre cadrele militare care au venit cu autocarul de la Focşani pentru a participat la mitingul de marţi din faţa Guvernului. Am vrut să aflăm culisele organizării unui astfel de miting, cum se mobilizează protestatarii şi ce gândesc aceştia când nu sunt ziarişti de faţă. Ieri am relatat despre drumul spre Bucureşti şi protestul din Piaţa Victoriei. La întoarcerea spre Vrancea, foştii generali, colonei şi căpitani nemulţumiţi că li s-au tăiat pensiile s-au oprit la crama vicepreşedintelui PNL Vrancea, Valerică Zamfirescu, primar în comuna Slobozia Bradului.

Pe la Buzău, unul dintre liderii rezerviştilor vrânceni din autocar a anunţat prin staţie că vor face popas la crama primarului. Dar colonelul i-a avertizat pe colegii săi că există două condiţii obligatorii pentru a fi  primiţi printre sticlele de vin. Prima: „Domnilor ofiţeri şi maiştri militari, la domnul primar mergem fără vuvuzele”. A doua: „Nu putem sta mai mult de două ore, deoarece domnul primar merge în seara asta la revelionul întârziat al liberalilor din Focşani”. Cadrele militare, până atunci adormite, au simţit cum deodată reînvie. Înainte moţăiau, acum au început să-şi amintească glume milităreşti despre vinul şi crama primarului.

Pe la ora 19.00, autocarul a parcat în sfârşit în dreptul domeniului viticol al lui Valerică Zamfirescu: primarul s-a dovedit o gazdă primitoare pentru protestatari. Militarii s-au încolonat şi colonelul le-a ordonat în glumă: „Aici intrăm în picioare şi ieşim în brânci”. Toată lumea a râs, mai ales că astfel de ordine se execută, nu se discută. Nici edilul nu a pierdut timpul, a început să scoată bidoane de câte cinci litri de vin din diverse sortimente, despre care a ţinut să menţioneze că  sunt din struguri, nu ca la alţii prin zonă.

Licenţă de transport pentru cel care pregăteşte masa

Un personaj dintre oamenii primarului a preparat o gustare rapidă. Spre surprinderea noastră, a început să ne spună că el este proprietarul autocarului cu care au mers foştii militari la mitingul din Bucureşti. Mai mult, ne-a dezvăluit că deţine şi o licenţă de transport între Focşani şi Slobozia Bradului, comuna condusă de Valerică Zamfirescu. Omul era pus pe destăinuiri, aşa că ne-a mai explicat că tot unul dintre autocarele lui i-a dus pe rezerviştii din Vrancea şi la mitingul organizat de USL la Bucureşti pe 19 ianuarie. 

Rezerviştii au golit milităreşte câteva bidoane de vin şi de ţuică şi cu fiecare pahar glumele au căpătat o tentă tot mai politică. Aşa că la un moment dat crama a răsunat de un „Marş la Băsescu, javră”. Unul dintre ofiţeri se adresa astfel câinilor primarului. Militarii nu l-au uitat nici pe şeful de partid al gazdei, numai că pentru acesta au curs numai cuvinte de laudă. „Crin Antonescu nu e ca Ponta. Ăla a fost procuror, ştie să manipu-leze. Crin nu e pătat, are mesaj, are carismă”, îşi dau cu părerea ofiţerii. Toată lumea a fost mulţumită. Atât de mulţumită că nimeni nu mai vroia să plece, deşi autocarul trebuia să ajungă la bază până la ora 21.00. 

Doi dintre ei, un fost comandant de unitate şi un fost doctor militar, au fost cel mai greu de urnit. „Nu vezi că au câte două pahare în mână. Cum să plece?”,au râs colegii lor. Cei doi nu s-au lăsat până nu au cumpărat fiecare câţiva litri pentru acasă. Oricum, şi în autocar mai erau alte astfel de bidoane. Aşa că ultimii kilometri spre casă au fost şi cei mai veseli ai zilei. Pensionarii militari au suflat în vuvuzele, au cântat, şi-au exprimat dorinţa, ca până la primăvară să mai meargă la proteste cu primarul Valerică. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis se va întâlni marți cu Joe Biden la Casa Albă

Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...
Ultima oră
Pe aceeași temă