16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialIncident naval sau „piraterie“ în Golful Persic?

Incident naval sau „piraterie“ în Golful Persic?

Forţele navale iraniene au tras focuri de avertizare şi apoi au preluat controlul asupra unui cargo comercial aflat în tranzit prin Strâmtoarea Ormuz. Incidentul ar putea afecta negocierile SUA-Iran în dosarul nuclear.

Iranul a preluat controlul unui cargo sub pavilionul Insulelor Marshall, cu un echipaj de 34 de persoane, după ce a acuzat nava de intruziune în apele sale teritoriale, au declarat responsabili americani ai Apărării, care au precizat că marina SUA a trimis un distrugător spre Golful Persic, ca răspuns. Un responsabil din Pentagon a declarat că nava comercială -Maersk Tigris a fost interceptată de mai multe nave-patrule ale Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice marţi, când cargoul traversa Strâmtoarea Ormuz, pe o rută maritimă recunoscută internaţional.

„Forţele iraniene au contactat nava şi căpitanul a fost somat să se îndrepte spre apele iraniene. Când căpitanul a refuzat, Iranul a tras focuri de armă şi nava a fost silită să se conformeze”. După focurile de armă, cargoul a lansat un S.O.S., ceea ce a determinat forţele americane din regiune să trimită un distrugător, USS Farragut, care se afla ieri la 60 mile distanţă, în timp ce avioane americane supravegheau situaţia. SUA au un acord de liberă asociere cu Insulele Marshall, care permite Washingtonului să utilizeze teritoriile lor în scopuri militare, în schimbul unui angajament american de a le apăra activele.

Episodul poate afecta negocierile nucleare deja fragile între SUA, împreună cu alte cinci puteri mondiale şi, Iran în vederea frânării ambiţiilor nucleare ale Teheranului şi o confruntare navală va complica situaţia. Maersk Tigris este exploatată de Rickmers Shipmanagement, societate singaporeză. Nava plecase din portul saudit Jeddah cu destinaţia Emiratele Arabe Unite. Media iraniană relata că Garda Revoluţionară Islamică a sechestrat nava la ordinul tribunalului şi s-au oferit „raţiuni juridice” pentru motivarea acţiunii, în timp ce Pentagonul a clasificat-o drept „provocatoare”. Presa iraniană susţine că cargoul este american, navigând sub pavilion fals, şi a subliniat că la bordul navei sunt marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar.

Comunicat MAE

Cei patru români aflaţi la bordul navei reţinute de iranieni sunt în siguranţă. „Până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing de către MAE, s-a stabilit că la bordul navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial, se află patru marinari români, armatorul anunţând că întreg echipajul, inclusiv cetăţenii români, se află în siguranţă şi urmează să continue cursa, cel mai probabil cu aceeaşi navă, după soluţionarea situaţiei”. MAE mai precizează că familiile marinarilor români au fost contactate şi sunt ţinute la curent cu evoluţia cazului. „MAE menţine legătura permanent cu agenţiile de crewing şi continuă monitorizarea cu prioritate a evoluţiei cazului, atât în mod direct, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice implicate care se află în legătură cu autorităţile locale”.  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă