18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe renovarea de la acoperiş

Începe renovarea de la acoperiş

Acoperişul stricat sau găurit afectează grav confortul casei, apa putând să aducă prejudicii elementelor constructive ale casei, printre care structura de rezistenţă. De asemenea, nu mai este asigurată termoizolarea locuinţei, atât de importantă vara, dar şi iarna. Iată de ce este bine să se înceapă renovarea cu acoperişul.

Într-o proporţie covârşitoare, casele tradiţionale din România, unele vechi de peste 100 de ani, au acoperiş din ţiglă care necesită renovare. Aceeaşi situaţie este şi în cazul caselor din centrele istorice ale oraşelor din Transivania, a multora dintre frumoasele vile construite în perioada interbelică în Bucureşti, precum şi a unor monumente istorice.

Elementul principal de atracţie este, în toate aceste cazuri, acoperişul din ţiglă ceramică al caselor, cu acel roşu caracteristic numai materialelor naturale. Autenticitatea, care poate fi numai imitată, este dată de colorarea în masă a ţiglelor ceramice, spre deosebire de alte soluţii (ţiglă metalică sau din beton), la care vopsirea se face pe suprafaţa expusă intemperiilor. Deşi vechimea le sporeşte frumuseţea, deseori este şi factorul care contribuie la o stare care necesită renovare iar acoperişul este primul pe listă. Ar fi şi păcat să zugrăviţi interiorul, să schimbaţi pardoseala sau să amenajaţi o funcţiune în situaţia unui acoperiş care necesită reparaţii, întrucât apa care se va infiltra va strica toată munca.

Conform reglementărilor în vigoare, în cazul imobilelor incluse în patrimoniul naţional (cum sunt casele din perimetrul istoric al oraşelor sau chiar case tradiţionale, cum este cea din din pag.6), înlocuirea unor elemente ale construcţiei se va face numai cu materiale de acelaşi fel. Înlocuirea totală sau parţială a acoperişului din ţiglă ceramică se va face tot cu tiglă ceramică.

TONDACH România oferă soluţia

TONDACH România, producătorul de ţigle ceramice numărul 1 în Europa Centrală şi de Est, are soluţii prin care se păstrează tradiţia caselor în toate cazurile prezentate. La casele tradiţionale, ţigla ceramică, uzual folosită (inclusiv în Ungaria, Serbia etc.) a fost cea produsă timp de peste 100 de ani la Jimbolia, celebra ţiglă „cu leu”. În locul acesteia, pentru renovări Tondach propune Ţigla Profilată Transilvania, o ţiglă având aceleaşi dimensiuni, destinată atât construcţiilor noi, cât şi înlocuirii parţiale sau totale a acoperişurilor din ţiglă. Produsul în promoţie se poate compara cu orice alte învelitori considerate eficiente financiar.

În privinţa celorlalte caracteristici însă, ţigla ceramică este superioară. Fabricată exclusiv din elemente naturale, aceasta asigură o excelentă protecţie termică /fonică şi, în acelaşi timp, are o durată de viaţă extinsă. Durabilitatea foarte mare şi, în special, preţul mult mai avantajos comparativ cu alte soluţii fac din ţigla ceramică o opţiune extrem de avantajoasă pentru renovarea acoperişurilor care prezintă deteriorări masive, în condiţiile actuale de criză, putând reprezenta o soluţie „pentru toate buzunarele”. În ceea ce priveşte soluţiile economice, Tondach România a lansat ţigla premium de dimensiuni mari, XXL, care prezintă nenumărate avantaje, între care: preţ extrem de competitiv pe metru pătrat (se folosesc începând de la 8,8 buc. de ţiglă pe mp), consum redus de material lemnos pentru şarpantă, consum redus de manoperă, manipulare rapidă, uşurinţă în montaj, greutate redusă pe mp etc.

Casele din centrele istorice, vilele interbelice şi monumentele istorice prezintă uzual un acoperiş din ţiglă ceramică tip solz. Prin frumuseţea şi nobleţea materialului, aceasta este considerată, regina Acoperişurilor. Dacă în zona Sibiului forma ţiglei solz este rotunjită, în cea a Braşovului specific este solzul ascuţit. Oricare ar fi, însă, forma ţiglei solz, pentru renovarea acoperişului Tondach are soluţia. Aceasta poate fi ţigla Solz Clasic Sibiu, care prezintă şi dungi ce ajută la ventilarea acoperişului, ţigla Solz pentru monumente istorice sau Solz Dreaptă pentru monumente istorice sau, în sfârşit, ţigla Natur, ce poartă patina timpului. Pentru casele şi clădirile care au ales soluţia unui acoperiş cu olane (situaţie întâlnită la Bucureşti şi, în general, în sudul ţării şi în Dobrogea), Tondach propune soluţia Libertas . La oricare dintre aceste soluţii, Tondach oferă o garanţie de 33 de ani.

Renovarea unei vile interbelice

Ovilă situată într-un frumos cartier rezidenţial din Sibiu, deşi se menţinea într-o stare destul de bună ţinând seama de vechimea ei, a fost renovată în timp de doi ani (2007-2009). A rezultat o superbă clădire care acum are două apartamente, precum şi spaţii de birouri, fiind cunoscută sub numele de Vila Geiger, deoarece aici îşi are sediul firma cu acest nume. Au fost renovate faţada şi acoperişul (420 mp), care dau nota de personalitate a vilei, amenajându-se în stil modern întregul. Vechea ţiglă solz a fost înlocuită cu una tot solz, Cedonia, produsă de Tondach. Renovare şi amenajare: arh. Carlo Zwick (Berlin).

Renovarea unei case tradiţionale din zona Sibiului

Casa din Poplaca (Mărginimea Sibiului), construită în secol XIX şi clasată pe lista monumentelor istorice, era în stare avansată de degradare; soclul, tencuiala şi acoperişul erau sever afectate de trecerea timpului, iar tâmplăria în mare parte putrezită. Construcţia a fost consolidată prin subzidiri pe contur şi repararea soclului, prin completări cu piatră. Tencuiala a fost refăcută cu amestec de pământ galben şi bălegar de cal, apoi finisată cu var colorat în albastru, tipic pentru această zonă. Planşeul podului a fost dublat, pentru a prelua sarcinile celui originar, fragilizat de cari. S-au adăugat căpriori de sprijin la şarpantă, iar ţiglele deteriorate au fost înlocuite cu altele în bună stare. Tâmplăria şi trafoarele au fost refăcute în conformitate cu modelele originare, apoi tratate cu baiţ de exterior. După modelul iniţial, pe interior pereţii au fost vopsiţi cu var alb, iar tâmplăria – cu verde.

Renovare: ing. Daniela Coman, dcoman.cons@yahoo.com, tel.: 0741.46.20.50

Pentru acoperişurile din ţiglă ceramică ce necesită reparaţii sau înlocuiri, Tondach România pune la dispoziţie soluţii pentru toate stilurile şi buzunarele: Solz de Sibiu pentru vile şi clădiri istorice, Ţigla Profilată Transilvania pentru casele tradiţionale şi ţigla premium XXL pentru proiecte economice. Foto: Shutterstock

Cele mai citite

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă