27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialIncepe Primavara in gradina!

Incepe Primavara in gradina!

Sub presiunea zapezii si agresate de ger, unele crengi s-au rupt, altele s-au tumefiat. In ambele cazuri, ele trebuie taiate si indepartate. Cand spunem ca primavara este un inceput, ne referim la toate lucrarile ce se efectueaza acum si care vor influenta decisiv evolutia plantelor de-a lungul urmatoarelor luni.

Corectitudinea taierilor, efectuarea la timp a operatiunilor de curatare, afanare si, eventual, ingrasare a terenului, stropirile absolut obligatorii, toate acestea sunt etape cu mare pondere in calendarul agricol. Nu trebuie sa uitam de plantari si semanari, care tot acum se fac. Iar toate aceste operatiuni necesita nu doar pricepere si stiinta, ci si instrumente potrivite si in buna stare, gata de a fi folosite.

Sculele indispensabile lucrarilor de primavara
Grebla nu trebuie sa lipseasca din dotarea unui gradinar ce se respecta. Cu ea se curata resturile vegetale depuse pe pamant (frunze descompuse, crengute rupte etc.).
Absolut obligatorie este si foarfeca de vie cu care veti taia ramurile plantelor. Va mai trebuie o scara solida, o cazma pentru afanarea solului, o roaba pentru cararea diverselor materiale, un vermorel pentru stropiri.

Ingrijirea solului prin lucrarile de primavara
Nu exista agricultura de calitate fara un sol ingrijit cu toata atentia. Retineti aceasta regula de aur si aplicati-o cu strictete, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Primavara, imediat ce vremea v-o permite, curatati bine pamantul, atat cel dimprejurul plantelor mature, cat si solul in care veti insamanta sau planta culturi noi. Indepartati orice rest vegetal, mai ales frunzisul putred, care este o adevarata pepiniera pentru tot felul de daunatori periculosi. Daca aveti copaci, trandafiri sau arbusti ale caror crengi trebuie taiate, faceti mai intai taierea ramurilor, apoi curatarea solului. Strangeti toate resturile intr-un loc ferit si, intr-o zi lipsita de vant, ardeti-le. Daca este nevoie sa faceti tratamente fitosanitare unor plante, faceti mai intai aceasta lucrare, abia apoi treceti la afanarea solului. Aceasta operatiune este litera de lege primavara!
Sapati cat de adanc va tin puterile, folosindu-va de o cazma zdravana. Cautati sa nu produceti bolovani mari, deoarece va va fi greu sa-i nivelati. Nu sapati pamantul prea imbibat cu apa, pentru ca va deveni dur dupa uscare. In prima parte a lunii aprilie puteti aplica deja si ingrasaminte, fie ele chimice sau organice. Felul si dozarea acestora depind de cultura, in toate cazurile, insa, e valabila regula conform careia ingrasamantul se inglobeaza adanc in sol la 20-30 cm.

Ingrijirea plantelor la inceputul primaverii
In majoritatea gradinilor, primavara surprinde diversele plante in diferite stadii de vegetatie. Unele dintre ele, in special pomii si arbustii, inmuguresc, fac flori si primele frunzulite, pe cand altele, cum ar fi bulboasele, sunt deja dezvoltate inca de sub zapada, iar acum infloresc inaintea tuturora. In privinta celor din urma, lucrarile pe care trebuie sa le mai efectuati sunt minore, si tin aproape exclusiv de curatarea terenului imprejmuitor. Lucrarea trebuie facuta cu maxima atentie, pentru a nu deranja planta. Se foloseste fie o grebla de frunze, fie o grebla mai mica pe care o manuiti stand pe genunchi, langa planta. Cu aceeasi grija trebuie sa curatati si pamantul in care se afla plante perene inca ascunse in sol. Un bun exemplu sunt bujorii care exact in aceste zile se pregatesc sa iasa la soare si ar putea fi lesne vatamati printr-o greblare neatenta.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă