12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014 - FITO 2014

Începe Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014 – FITO 2014

Trei spectacole vor intra în concursul Festivalului de Teatru Scurt din cadrul FITO 2014.

Oradea găzduiește unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din România. Pilonul principal al manifestărilor va fi reprezentat de Teatrul Regina Maria.

Acesta, care este organizatorul FITO 2014, iese la rampă cu nu mai puțin de trei spectacole noi. Trei premiere în regia a trei nume de excepție: Florin Fieroiu, Theodor Cristian Popescu, Gavriil Pinte.

Prima premieră a avut loc în 21 septembrie. Este vorba de piesa Life Sequences Profiles, un spectacol de teatru – dans, care va concura în cadrul Festivalului de Teatru Scurt.

„Este vorba un spectacol de teatru-dans care își creează estetica prin suprapunerea mai multor elemente într-un cadru vizual restrâns: corp, acțiune repetitivă, coregrafie, muzică, structură spațială 2D (care dă posibilitatea spectatorilor să observe spectacolul numai din profil). Acțiunile fizice au durate de maxim cinci secunde și sunt performate în absența conceptului de personaj. Spectacolul nu are un mesaj concret, ci expune foarte multe idei, dezbătându-le într-un context non-narativ, chiar aleator. Compoziția coregrafică nu are un fir epic ci, mai degrabă se ghidează după vinele energetice ale fiecărei acțiuni. Are fundamente vizuale, dinamice și nu psiho-emoționale“, spun organizatorii.

Cea de-a doua premieră a Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria a avut loc ieri. O premieră națională, în regia lui Theodor Cristian Popescu Cancun, de Jordi Galceran.

„Un spectacol care îți răsucește mintea, creierul, un spectacol care te face să râzi, să gândești, să-ți imaginezi. Un spectacol care te face totodată să te relaxezi, dar și să stai încordat. O vacanță relaxantă îți poate schimba viața.

Cancun e povestea a ceea se întâmplă când vacanța de vis devine viața pe care n-ai visat niciodată s-o trăiești. Formarea unui cuplu, fericirea și împlinirea personală stau adesea în cele mai mici decizii pe care le-ai luat la un moment dat. E o comedie în care timpul și spațiul sunt cu totul și cu totul stranii… Prieteni de-o viață, Reme, Vicente, Laura și Pablo (două cupluri căsătorite de mai bine de 20 de ani) decid să-și petreacă vacanța de vară în frumoasa stațiune Cancun din Mexic.

Într-o noapte, după câteva pahare în plus și discuții interminabile, Reme le mărturisește prietenilor săi că viețile lor ar fi putut fi altfel… cu totul altfel! În dimineața următoare, realitatea e una cu totul diferită de cea din seara precedentă – toate reperele din viața lui Reme se schimbă.

O comedie agilă și distractivă despre cum ar fi putut fi viața… un joc de-a ce-ar fi fost dacă… O poveste în care celelalte vieți posibile și iubirile imposibile au devenit realitate. Vieți paralele care, într-un punct, ajung să se intersecteze”, spun organizatorii.

Al treilea spectacol nou pregătit de Teatrul Regina Maria pentru această stagiune și care va participa și el la concurs este În inima nopții- episodul Hamlet. Regizorul Gavriil Pinte semnează de această dată și scenariul, cu inserții de George Banu și Monique Borie. Montat la scenă mobilă, în aer liber, spectacolul este unul inedit, ce se înscrie în stilul lui Gavriile Pinte. Un spectacol care insistă pe tema libertății, a forței, a comunicării, în final, a dominației.

„Spectacolul este un proiect
inspirat de Scena supravegheată și Noaptea din Trilogia îndepărtării de George Banu și Fantoma sau Îndoiala teatrului de Monique Borie, dar și din experiențele lui Gavriil Pinte din ultimii ani – din proiectele sale în spații mai mult sau mai puțin neconvenționale”, spun organizatorii.

 

Povești rusești, de la actorii trupei Arcadia

 

Trupa Arcadia pregătește și ea spectacole noi pentru această stagiune. La prima întâlnire cu publicul, actorii i-au încântat pe cei mici cu cinic povești din folclorul rusesc, povești hazlii, dar cu povețe. Povești populare rusești este un spectacol pentru copii de orice vârstă, un spectacol în care regizorul Igor Lungu vrea să le fac celor mici cunoștință cu personajele populare ale Rusiei, cu personajele clasice ale fabulelor, cu pățaniile tuturor și cu învățămintele care trebuie însușite.

Teatru pentru copii

”Teatrul Regina Maria deschide noua stagiune 2014-2015 cu un spectacol inedit al Trupei Arcadia. Actorii aduc pe scenă prima premieră a toamnei – Povești populare rusești, un spectacol în interpretarea noii actrițe a Trupei Arcadia, Bianca Viviana Priceputu, și a cunoscutului actor Igor Lungu. Ideea, cât și regia acestui spectacol îi aparține lui Igor Lungu. Scenografia semnată de Csuri Emese este una deosebită, artista reușind să readucă la viață păpuși utilizate de teatru în repertoriile anilor 1970, 1980, 1990 și recondiționate acum. Atmosfera specifică lumii rusești relatate în cele cinci povești (Gogoașa, Ridichea uriașă, Vulpea și corbul, Cocorul și vulpea, Căsuța iepurașului) este întărită de coloana sonoră care prezintă muzică autentică. Melodiile și vocea povestitorului îi apațin actriței Zentania Lupșe”, spun reprezentanții teatrului orădean.

Teatrul Regina Maria din Oradea pregătește un adevărat regal artistic

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă