12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu

Începe Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai mare festival de gen din România şi al treilea ca importanţă la nivel mondial, începe astăzi, la Sibiu. Pentru 10 zile, Sibiul redevine capitala teatrului românesc.

300 de evenimente

Ediţia 2011 pregăteşte peste 300 de evenimente, ce se vor desfăşura în 60 de spaţii de joc dedicate Festivalului, de la zonele pietonale şi pieţele Sibiului, la scene tradiţionale şi scene improvizate în pub-uri. Ba chiar şi în Grădina Zoologică, în magazine şi în cetatea de la Cisnădioara. În cele zece zile de festival, la FITS sunt aşteptaţi la spectacole o jumătate de milion de spectatori, zilnic. Media va fi de 60.000 de iubitori de muzică, teatru, dans care savurează evenimente culturale de dimineaţa până noaptea, au anunţat oficialii Festivalului. „Vă asigur că fiecare spectacol merită văzut, pentru că fiecare spectacol a fost ales cu migală şi am încercat să umplem fiecare spaţiu de joc cu multă calitate”, spune Constantin Chiriac, directorul FITS.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru şi-au propus ca în acest an să obţină din vânzarea biletelor în jur de două miliarde de lei vechi. Cele mai scumpe bilete de spectacol costă maxim 40 de lei în timp ce majoritatea se încadrează între 15 şi 20 de lei.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, FITS vânduse deja bilete de 78.000 de lei. „Am ţinut să rămânem la aceste preţuri în condiţiile în care toate se scumpesc. La toate spectacolele sunt bilete, nu am făcut spectacole numai pentru profesionişti. S-au pus în vânzare bilete pentru toate spectacolele”, spune Chiriac. De exemplu, „Ispita Cioran”, care va fi jucat în tramvaiul Sibiu – Răşinari, are toate biletele vândute.

Perjovschi pe peretele Teatrului

Desemnat cetăţean de onoare al Sibiului, artistul Dan Perjovschi a creat anul trecut pe zidurile curţii interioare ale Teatrului Radu Stanca o expoziţie clar apreciată de toţi spectatorii prezenţi. Cum locul era unul cu acces restricţionat marelui public, în acest an Perjovschi va “expune” pe zidurile exterioare ale Teatrului. „Dan Perjovschi, a răspuns din nou provocării de anul trecut, când a realizat expoziţia din curtea Teatrului Naţional Radu Stanca (TNRS), în acest an va lucra pe peretele exterior, deci publicul va putea să îl asiste, această expoziţie va deveni un bun al oraşului”, spune Chiriac. Dacă anul trecut Peter Brook a fost capul de afiş al FITS, anul acesta, toate privirile se vor îndrepta spre Ascanio Celestini. El însuşi va juca în trei spectacole. Biletele la piesa „Oaia neagră” a lui Celestini deja au fost vândute. Spectacolul are loc în această seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. “Avem 25 de spectacole sold-out”, anunţă Chiriac.

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă