12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe bătălia pentru şefia PNL Cluj-Napoca

Începe bătălia pentru şefia PNL Cluj-Napoca

În cursa pentru şefia organizaţiei municipale se vor înscrie minim trei competitori.

 
Organizaţia municipală a PNL Cluj-Napoca îşi va desemna, după doi ani de interimat, o nouă conducere. Alegerile au fost programate pentru data de 2 martie. Însă deja au început frământările în interiorul partidului. Iniţial, drept potenţiali candidaţi au fost prezentaţi deputaţii Adrian Oros şi Steluţa Cătăniciu, precum şi consilierii judeţeni Ioan Petran şi Mihai Szeplekan. Dar, deja, calculele iniţiale s-au schimbat.

Adrian Oros nu candidează

Adrian Oros, fost preşedinte al organizaţiei municipale, a declarat că nu se va înscrie în cursă. „Am fost preşedinte trei ani şi am investit foarte multă muncă în această organizaţie, care a crescut foarte mult. Însă acum urmează să îmi petrec mult timp la Bucureşti, în Parlament, unde vreau să muncesc, de asemenea, cu toată seriozitatea. Aşadar, nu voi candida la alegerile din 2 martie”, a declarat deputatul PNL, care a fost ales în Parlament din postura de consilier judeţean şi de prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

La rândul său, consilierul judeţean Mihai Szeplekan a afirmat că „am fost căutat de foarte mulţi membrii ai organizaţiilor de tineret. În PNL avem şi organizaţii de tineret propriu-zise, şi organizaţii de studenţi, iar mulţi dintre membrii acestora mi-au cerut să candidez. Însă eu sunt un om care a făcut foarte multe teren în judeţ. Acum, voi sta, voi analiza lucrurile şi voi lua o decizie. Ceea ce pot să spun este că mă simt onorat de încrederea colegilor mei”, a spus Mihai Szeplekan. Unii dintre membrii PNL îl susţin şi pentru că, la alegerile parlamentare, Mihai Szeplekan, deşi lansat oficial de liderii USL, a trebuit să renunţe la candidatură în faţa favoritului lui Crin Antonescu, Radu Zlati.

Acesta este un profesor din Sighetu Marmaţiei, fost coleg de facultate cu Crin Antonescu şi fost consilier al acestuia, care a fost impus în cel mai bun colegiu liberal din Cluj, cel din jurul oraşului Gherla, peste voinţa organizaţiei judeţene, care votase să îl înscrie în cursă pe Szeplekan. Un al treilea nume vehiculat este cel al consilierului judeţean, Ioan Petran. Acesta este membru al taberei preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Şi Ioan Petran a fost lansat drept candidat al USL în Colegiul 3 din Cluj-Napoca pentru Camera Deputaţilor. Însă, în cele din urmă, în acest colegiu a candidat şi a devenit deputat Aurelia Cristea, reprezentanta PSD. Cel de-al patrulea nume este cel al deputatului Steluţa Cătăniciu, apropiată de tabăra preşedintelui organizaţiei judeţene, senatorul Marius Nicoară. Steluţa Cătăniciu a fost consilier judeţean şi consilier local, iar în ipoteza în care Marius Nicoară ar fi deveni primar, Steluţa Cătăniciu era favorită pentru a deveni viceprimar.

Ipoteze de lucru

Există şi ipoteze de lucru care iau în calcul o eventuală candidatură a actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. El a mai fost şi în trecut preşedinte al organizaţiei municipale. Însă nu este clar dacă el se va mulţumi cu şefia organizaţiei municipale ori va încerca să candideze pentru postul de preşedinte al organizaţiei judeţene, la concurenţă cu Marius Nicoară. Alegerile pentru şefia organizaţiei judeţene vor avea loc, cel mai probabil, în anul 2014.

Două tabere

De la alegerile locale, PNL Cluj este scindat în două tabere. Una este condusă de Horea Uioreanu, iar cealaltă de Marius Nicoară. Ruptura între cei doi foşti prieteni a apărut pe ultima sută de metri a campaniei electorale locale, în care Marius Nicoară a candidat pentru postul de primar. Presa locală a scris despre ipoteza unui blat între Marius Nicoară şi fostul preşedinte PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă