22.7 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialÎncă un pas spre „Dunărea albastră“

Încă un pas spre „Dunărea albastră“

Flota APDM Galați s-a mărit cu cinci nave pentru depoluare și preluare a deșeurilor, o navă de asistenţă, două nave-bază şi două nave multifuncţionale.

Chiar dacă nu vom putea vorbi prea curând de „Dunărea albastră“, sunt derulate programe grație cărora apele fluviului să fie mai curate. Pe Dunăre funcționează cel mai performant sistem de intervenție în cazuri de poluare accidentală și management al deșeurilor în navigația și exploatarea portuară pe cursurile de apă din Europa.

Sistemul a fost implementat prin Proiectul „Sistemul integrat de pre­luare și tratare a deșeurilor de la nave“ (CO-WANDA), dezvoltat de nouă state europene riverane Dunării, între care și țara noastră. Necesitatea implementării acesui proiect s-a impus ca urmare a faptului că la nivelul Uniunii Europene nu există un program coerent privind managementul deşeurilor pe Dunăre. Potrivit directorului general al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, Marius Ciubrei, fiecare stat riveran gestionează managementul deșeurilor după propriile norme. Nu sunt unitare nici taxele pentru preluarea deşeurilor de la nave sau pentru intervenţiile în caz de poluare accidentală, care diferă nu numai de la un stat la altul, ci chiar în cazurile a două porturi din aceeași țară.

„În 2012, nouă ţări riverane Dunării, printre care şi România prin APDM, au demarat un proiect, denumit CO-WANDA, respectiv Convenţia privind managementul deşeurilor pentru navigaţia interioară pe Dunăre, care are tocmai acest obiectiv, de a analiza situaţia existentă pe Dunăre şi de a propune Comisiei Europene variante de realizare a unei convenţii în ceea ce priveşte managementul deşeurilor sau pentru stabilirea unei directive în acest sens. Proiectul a fost finalizat în septembrie 2014 printr-un raport care a fost înaintat Comisiei Europene, raport ce include şi propuneri pentru încheierea unei convenţii la nivelul Dunării“, ne-a declarat directorul APDM Galați.

Pentru preluarea şi neutralizarea deşeurilor în porturile maritime Galaţi, Brăila şi Tulcea, APDM Galaţi are la dispoziţie un complex format din cinci nave, o navă de asistenţă, două nave bază şi două nave multifuncţionale, aceste dotări fiind realizate în cadrul altui proiect – Codenav, dezvoltat prin POS Transporturi.

„România este cea mai bine dotată ţară din UE în domeniul intervenţiilor pentru poluare accidentală. În timpul derulării proiectului CO-WANDA am constatat cu surprindere că sunt ţări la care pretenţiile sunt ridicate şi care îşi duc la îndeplinire obligaţiile în domeniul acesta cu o dotare, să nu zic primitivă, dar oricum nu la standardul impus de UE“, a mai precizat Ciubrei.

Vinietă pentru taxa de poluare pe Dunăre

Potrivit directorului APDM, următoarea etapă va fi introducerea unor taxe unitare: „S-a propus inclusiv ca, aşa cum e cu vinietele pe partea de drum, să se meargă cu viniete pe taxa de poluare, să se constituie un organism la nivelul UE care să gestioneze fondurile acestea şi toate costurile cu intervenţiile şi preluarea deşeurilor să fie suportate din această taxă percepută transportatorilor care îşi desfăşoară activitatea. Bineînţeles că se va avea în vedere faptul că pe Dunăre navighează nave şi sub pavilion al ţărilor Uniunii Europene, şi sub pavilioane non-UE. Noi sperăm că situaţia se va reglementa, pentru că activitatea aceasta de preluare a deşeurilor, principial, nu este o activitate care trebuie să aducă profituri unor companii sau autorităţii care are în grijă desfăşurarea acestei activităţi. Este un serviciu public, de care trebuie să beneficieze toată lumea, iar taxele trebuie să acopere cheltuielile făcute pentru efectuarea acestui serviciu“.

Proiectul „Sistemul integrat de preluare și tratare a deșeurilor de la nave“ (CO-WANDA) este dezvoltat de nouă state europene riverane Dunării.

Cele mai citite

Florin Cîțu despre promisiunea lui Marcel Ciolacu făcută pensionarilor cu venituri înghețate: „Nu poți să folosești două formule pentru același sistem de pensii“

Florin Cîțu, fost prim ministru, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la modul în care s-au recalculat pensiile românilor. Acesta...

Rusia și China și-ar uni forțele dacă ar fi amenințate de SUA

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi...

MAE a transmis o atenționare de călătorie pentru Charleroi, Belgia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Belgia, întrucât joi este programată o grevă pe aeroportul Charleroi, care va afecta...
Ultima oră
Pe aceeași temă