17 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Încă un pas pentru protejarea instituţiilor private de învăţământ. De ce a contestat ministrul Liviu Pop clasificarea universităţilor

Liviu Pop a declarat că a înaintat o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), cerând procurorilor „să verifice cum s-a făcut clasificarea universităţilor şi a programelor de studii în România”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Cum vor fi influenţaţi tinerii de noua clasificare a universităţilor

Potrivit ministrului, „în momentul de faţă, la nivelul Ministerului Educaţiei nu sunt toate elementele care trebuiau să fie conform Legii Educaţiei Naţionale; am sesizat organele competente care au datoria să verifice”. El a adăugat că, dacă se constată că nu au fost respectate prevederile legale, justiţia trebuie „să emită decizii de sancţionare a celor care s-au ocupat de această clasificare”.

Ierarhizarea universităţilor a fost făcută în premieră anul trecut, sub conducerea fostului ministru Daniel Funeriu. Clasificarea a fost făcută de Asociaţia Universităţilor Europene, un organism european de evaluare. Doar 12 universităţi din ţară au intrat în prima categorie, de cercetare avansată şi educaţie, în timp ce câteva zeci au intrat în ultima categorie, din cauza investiţiilor scăzute în cercetare şi lipsa articolelor certificate ISI.

Citeşte şi  Mai puţin bani, din 2012, pentru universităţile cu programe slabe

Toate universităţile particulare au intrat în ultima categorie, iar unii dintre rectori au recunoscut pentru România liberă că investiţiile în cercetare nu au fost prioritatea lor. Totuşi, asociaţia instituţiilor private de învăţământ, condusă de Corina Dumitrescu – nominalizată de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Educaţiei – a dat în judecată Ministerul.

Citeşte şi De ce sunt universităţile private codaşe

Ministerul a câştigat în primă instanţă procesul, dar Asociaţia Universităţilor Particulare a făcut recurs. Dumitrescu spunea, după ce a fost propusă pentru funcţia de ministru, că decizia de a contesta clasificarea a fost făcută şi la iniţiativa unor universităţi de stat. Ea a invocat o scrisoare în acest sens primită de la Ecaterina Andronescu, menţionată ieri de Victor Ponta ca viitorul ministru al Educaţiei.

Citeşte şi Topul facultăţilor: Cum alegi universitatea potrivită

Aceasta nu este prima măsură în favoarea universităţilor particulare luată de actuala putere. Cu puţin timp înainte de căderea guvernului Ungureanu, în Parlament a fost votată o lege care permite fondatorilor universităţilor particulare să rămână cu patrimoniul instituţiilor, în cazul desfiinţării acestora. Mai mult, universităţile de stat nu mai pot avea mai locuri cu taxă, limitând numărul studenţilor doar la locurile bugetate şi trimiţând, astfel, un număr mai mare de tineri spre instituţiile particulare. Legea a fost iniţiată de parlamentarii Cătălin Croitoru şi Petru Filip – ambii profesori la facultăţi particulare – care au trecut de la PSD la USL, obţinând astfel sprijin pentru proiectul de lege.

Citeşte şi Academicianul Ioan-Aurel Pop: „Universităţile dau marca unei civilizaţii”

Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă