20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialÎncă un caz de mită la nivel înalt: Judeţul infracţional Ilfov se...

Încă un caz de mită la nivel înalt: Judeţul infracţional Ilfov se măreşte

Claudiu Ristea, directorul executiv al Finanţelor Publice Ilfov, arestat pentru mită, se înscrie într-un şir lung de funcţionari ai acestui judeţ care au comis infracţiuni în urma cărora sunt cercetaţi de procurori.

Claudiu Ristea a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit 30.000 de lei de la administratorul unei firme, pentru a aviza deblocarea contului societăţii, luarea de mită fiind intermediată de doi inspectori din subordinea acestuia. Constantin Augustin Murgoci şi Alexandru Bogdan Filip, inspectori la AJFP Ilfov, sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită.

Prins în flagrant

Pe 5 septembrie, Claudiu Ristea a acceptat promisiunea administratorului unei societăţi comerciale (denunţătorul) de a primi o sumă între 20.000 şi 30.000 de lei, pentru ca în schimb să semneze documentele necesare pentru deblocarea conturilor firmei. Promisiunea i-a fost transmisă lui Ristea Claudiu prin intermediul celor doi inspectori. De altfel, aceştia au primit de la administratorul firmei 30.000 de lei, conform înţelegerii anterioare. În aceeaşi zi, Murgoci i-a dat lui Ristea cei 30.000 de lei, aceştia fiind prinşi în flagrant. Procurorii l-au reţinut pe Claudiu Ristea. Potrivit declaraţiei de avere, Claudiu Ristea are un teren ­intravilan în comuna Dragoslavele un apartament în Constanţa, un apartament în Bucureşti. Şeful de la Finanţe Publice Ilfov are trei conturi şi trei depozite bancare, în valoare totală de 14.000 de euro şi 56.337 de lei, patru fiind deschise în 2011 şi două în 2012.

Trei primari arestaţi

Judeţul Ilfov este recunoscut pentru scandalurile de corupţie care i-au avut în prim plan pe angajaţi ai administraţiei ­locale.

Primarii comunelor Jilava şi Snagov, Adrian Mladin şi Apostol Muşat, au fost anchetaţi după ce au cerut (între martie şi noiembrie 2011) o mită de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri. Mita a fost mascată sub forma unor împrumuturi legalizate la notar. Adrian Mladin a fost acuzat de luare de mită, fals intelectual în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Apostol Muşat a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie. Ei au fost eliberaţi din arest în luna ianuarie a acestui an. Primarul oraşului Măgurele, Dumitru Ruse, a fost reţinut după ce a pretins şi a primit suma de 3.000 de lei pentru a-i permite unui cetăţean să depoziteze pe un teren al primăriei molozul de la o clădire demolată. Ruse a câştigat un nou mandat la primărie chiar în timp ce se afla în arest preventiv.

Alături de aceştia sunt judecaţi, în stare de libertate, Gheorghe Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, pentru complicitate la luare de mită.

În Ilfov s-au mai întâmplat şi alte fapte penale deosebit de grave. Yuksek Şahin, considerat regele legumelor şi fructelor, a fost arestat preventiv pe 22 aprilie 2013, fiind acuzat de procurorii DNA că a oferit mită unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în schimbul favorizării firmei sale. Mita a fost în valoare de 40.000 euro.

Cele mai citite

Klaus Iohannis merge în America unde va primi premiul Distinguished International Leadership Award

Președintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Președintele...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă