1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialÎncă 36 de liceeni bihoreni și-au obținut diplomele în instanță

Încă 36 de liceeni bihoreni și-au obținut diplomele în instanță

Alţi 36 de elevi care fuseseră eliminați de la Bacalaureat, au obținut , în instanță. suspendarea deciziei Inspectoratului Școlar Bihor, informează Mediafax

Astfel, Tribunalul Bihor a admis solicitarea formulată de 36 de elevi de suspendare a deciziei prin care au fost eliminați din examenul de bacalaureat, susținut la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ștei, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor.

Citește și: Bihor: 12 elevi care au fost eliminați din Bacalaureat și-au obținut diplomele în instanță

“Admite cererea formulată în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen nr. 309 Colegiul Tehnic Unirea Ştei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Dispune suspendarea efectelor procesului verbal de sancţionare a candidatului, până la pronunţarea instanţei de fond”, se arată în soluția publicată, joi, de Tribunalul Bihor și care este executorie.

ISJ Bihor poate contesta decizia în termen de cinci zile de la comunicare.

Primele procese au fost deschise la Tribunalul Bihor în luna iunie, când 12 elevi au obținut suspendarea deciziei ISJ. În aceste 12 cazuri, ISJ a făcut apel, care este în curs de soluționare la Curtea de Apel Oradea.

Citește și: Fraudă la Bacalaureat în Bihor. Câți elevi riscă ELIMINAREA

Printre cei care au apelat la instanță s-a numărat o elevă de nota zece, Alexandra Burtă, șefă de promoție la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei.

Ministerul Educației anunţa că cercetează un caz de fraudă la bacalureat, la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, unde, în zece din cele 14 săli, profesorii asistenți au fost înregistrați permițându-le candidaților să copieze și chiar ajutându-i.

Urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), informa Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS).

Ulterior, ISJ Bihor a decis ca 108 candidați din cei 191 care au susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic “Unirea” din Ştei (Bihor) să fie eliminați, iar aproximativ 40 de cadre didactice erau cercetate disciplinar, fiind depusă și o sesizare penală la Poliție.

Fostul şef al ISJ Bihor, Nicolae Avram, declara că cei 108 candidați au susținut una din probe în zece săli de clasă unde profesorii supraveghetori și membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicați în fraudarea examenului.

La centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional “Avram Iancu” din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).

Joi, şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demiși după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a, iar MECS a sesizat şi organele de anchetă, pentru suspiciuni de abuz în serviciu.

 

Cele mai citite

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...

Ministrul Apărării: Există posibilitatea antrenării de militari ucraineni în România

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii."Eu am fost la Londra...
Ultima oră
Pe aceeași temă